Shedia

EN GR

25/09/2013

Πατριδογευσία του Χρήστου Κωστή

Ορφανο παστίτσιο!
 
Ελληνικής και αλβανική κουζίνα έχουν ελάχιστες διαφορές. Μία από αυτές η απουσία κιμά σε ένα τόσο αγαπημένο ελληνικό πιάτο. 
 
Ήταν πολύ δύσκολη η μέρα που είχε κλειστεί το ραντεβού με την κ. Αγκεντίνα Κλάπη. Να γνωριστούμε, να μιλήσουμε γύρω από μια παραδοσιακή συνταγή της άλλης πατρίδας. Μεσημέρι Τετάρτης και η ανοιχτή τηλεόραση ήταν μονοθεματική: η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα κυριαρχούσε ως είδηση, ως γεγονός, ως συναίσθημα.
 
«Σήμερα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, τόσο σε σχέση με το ρατσισμό που βιώνουμε εμείς οι μετανάστες, όσο βέβαια, και σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας. Εδώ είναι δύσκολα γιας σας τους Έλληνες. Φανταστείτε για εμάς που δεν έχουμε γεννηθεί εδώ πόσο δύσκολα είναι…».
 
Η κ. Κλάπη, με καταγωγή από την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου, μεγάλωσε στα Τίρανα, Εκεί γεννήθηκε και το πρώτο της παιδί, ο Στέλιος, τον οποίο άφησε πίσω της, το 1994, όταν πήρε το δρόμο για την Αθήνα. Στην αγκαλιά της το άλλο παιδί, η μικρή Ιωάννα.
 
«Με τη σκέψη του γιού μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ», θυμάται. Μέχρι να επανενωθεί η οικογένεια -1,5 χρόνο αργότερα- ο καημός ήταν ώρες-ώρες ανυπόφορος.
 
Ο Στέλιος και η Ιωάννα είναι και αυτοί παρόντες στη συνάντηση και δε χάνουν ευκαίρια να προσπαθούν να διορθώσουν και να «βάζουν φρένο» στη μαμά. Ειδικά η Ιωάννα. 
 
Όχι πως τα κατάφερναν. Η μαμά είναι χείμαρρος πραγματικός. Το αναγνωρίζει σύμπασα η ομήγυρις. «Η μαμά είναι πάρα πολύ αυστηρή», λένει και τα δύο παιδιά, μια φωνή.
 
«Είμαι παρθένος στο ζώδιο, γι’ αυτό!» συμπληρώνει η ίδια στα σοβαρά. Και το πείραγμα αρχίζει…  «Άσε μας ρε μάνα που πιστεύεις στα ζώδια», διαμαρτύρεται η Ιωάννα.
 
Η Ιωάννα γενικά είναι μέσα στη διαμαρτυρία για τις αδικίες που δήθεν υφίσταται ως κόρη.
 
«Τα πάντα για τον κανακάρη της!», φωνάζει και ο Στέλιος σκάει στα γέλια, χωρίς να αρνείται τις... κατηγορίες.
 
Αληθινές μάχες σε μια οικογενειακή εστία, όπου ξεχειλίζει η αγάπη.   
 
Κι ας είναι «πολύ χειρότερα» τα πράγματα σήμερα, από τα πρώτα χρόνια της στην Ελλάδα, η κ. Κλάπη θυμάται το ρατσιστικό bullying που έζησε η Ιωάννα και τα έξι χρόνια στο 5ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου. Εκφοβισμός και λεκτική τρομοκρατία από μια συμμαθήτριά της. Εξι χρόνια με το διδακτικό προσωπικό να γνωρίζει και να αδιαφορεί.
 
Είκοσι χρόνια αργότερα, το bullying όπως και ο ρατσισμός παραμένουν κυρίαρχα ζητήματα στασχολεία και στην κοινωνία.
 
Η αβεβαιότητα για το μέλλον την τρομάζει αλλά δεν την πτοεί. Ανησυχεί, σαν μάνα, για τα παιδιά της μονάχα. Τι θα κάνουν;
 
Η «μικρή» (που βέβαια, στα 24 της χρόνια δεν είναι καθόλου μικρή) έχει τελειώσει μια ιδιωτική σχολή βοηθού φυσιοθεραπευτή και φαρμακοποιού και ψάχνεται. Το ίδιο και ο Στέλιος.
 
Οσο και να γκρινιάζει Ιωάννα, η μάνα ανησυχεί και ελπίζει και για τους δύο. Εξίσου.
 
 
 
Υλικά
 
1 πακέτο μακαρόνια νο5
2 λίτρα γάλα
4 αβγά
½ κιλό τυρί φέτα
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές σούπας Βιτάμ
 
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια για δέκα λεπτά. Τα σουρώνουμε. Τα απλώνουμε στο πυρέξ και χύνουμε από πάνω το γάλα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε τα αβγά με το τυρί. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια. Ρίχνουμε το αλάτι και απλώνουμε το βούτηρο. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για περίπου 45’ (μέχρι να ροδίσει).
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ