Shedia

EN GR

25/09/2013

Φθηνός σκούφος της Κωνσταντίνας Μαύρου

Η αύρα του κυρ-Κώστα
 
Ένα μαγειρειό στο Βύρωνα μάς έκανε να ξεφύγουμε, για λίγο έστω, από τις εμπόλεμες συνθήκες που μας σφίγγουν την καρδιά.
 
Ξεκινήσαμε, απόγευμα Τρίτης, από τα Εξάρχεια με προορισμό το Βύρωνα. Στη γωνία Ακαδημίας με Ζ. Πηγής ήταν μια κλούβα των ΜΑΤ, στη γωνία Ακαδημίας με Ιπποκράτους «μάρσαραν» καμιά εικοσαριά άνδρες της ομάδας «Δίας» πάνω στα παπιά τους. Στο ύψος της Ασκληπιού ήταν συγκεντρωμένο το πλήθος των απεργών εκπαιδευτικών. Λίγο πιο πάνω μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ. Πιο πάνω κι άλλοι, κι άλλοι, κι άλλοι…
 
Ζούμε σε μια εμπόλεμη ζώνη, σκεφτόμαστε. Και όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε θέση. Και η θέση αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι δίπλα στον απλό άνθρωπο. Σε εκείνον που αγωνίζεται να περισώσει την αξιοπρέπειά του. Τη δική του, των παιδιών του, όλων μας. 
 
Με αυτές τις σκέψεις, και με καρδιά βαριά είναι η αλήθεια, φτάσαμε στον προορισμό μας. Στην «Αύρα», ένα μαγειρείο-εστιατόριο στο Βύρωνα που το συνόδευαν οι καλύτερες συστάσεις. Ο φίλος Μιχάλης που μας παρότρυνε να το επισκεφθούμε είναι, βλέπετε, χρόνια πολλά θαμώνας στο μαγαζί και ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του φθηνού σκούφου. Καλά και φθηνά. 
 
Η αλήθεια είναι ότι, εκ πρώτης όψης, το μαγαζί δεν σου γεμίζει το μάτι. Ακόμα και στο θλιμμένο απόγευμα, ο φωτισμός του έμοιαζε υπερβολικά «neon»…
 
Το παρουσιαστικό του κυρ- Κώστα στην κουζίνα, όμως, που θα συναντήσει ο επισκέπτης, σε αποζημιώνει. Ένας ωραίος κύριος με τα όλα του, πάνω από τα 60, με τα μαλλιά του κάτασπρα, και το τσιγάρο σταθερά στο δεξί χέρι να του κιτρινίζει μέσο και δείκτη, στις μηχανικές διαδρομές από το γόνα προς τα χείλη.
 
Εχει μια «αύρα» ο κυρ-Κώστας!
 
Το μαγαζί το έχει από το 1980. Καφενείο στην αρχή, μας είπε ο Μιχάλης, το οποίο σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ένα μαγειρείο σεμνά υψηλής ποιότητας.
 
Το συκωτάκι (γαρνιρισμένο με ολόφρεσκες πατάτες) που δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά ασυναγώνιστο. Το ίδιο και το μπριάμ, που η μάνα μας μάς έχει μάθει να τρώμε πάντα με φέτα. Ήταν μεγάλες οι μερίδες, επιστρέψαμε με κεσεδάκι στο γραφείο…  
 
Το μαγαζί μοιάζει και είναι συνοικιακό, αλλά, απρόθυμα στην αρχή, ο κυρ-Κώστας θα μας εξηγήσει ότι έχει πελατεία απ’ όλη την Αθήνα. Και από Πειραιά μεριά.
 
Σήμερα, η διεύθυνση του μαγαζιού έχει περάσει στα χέρια της κόρης του κυρ Κώστα και του γαμπρού του, της Στέλλας και του Λάκη. Αυτά στη θεωρία. 
 
Ο κυρ-Κώστας είναι εκεί παρών, πάντα. Από τις 5:30 το πρωί, που ξεκινάει η προετοιμασία της ημέρας, μέχρι την ώρα του κλεισίματος παραμένει σε εγρήγορση. Από τις 10:00 το πρωί όλο και κάτι θα είναι ήδη έτοιμο, ενώ από τις 12:30 το μενού είναι πλήρες. «Καμιά τριανταριά πιάτα έχουμε», περηφανεύεται.
 
Και λέει αλήθεια. Όταν το επισκεφθήκαμε, είχε και του πουλιού το γάλα. Αγκινάρες αυγοκομμένες, κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο, σουτζουκάκια, χοιρινό ψητό. Απ’ όλα τα καλά.
 
Όταν ξεπεράσεις το σοκ του υπερβολικού φωτισμού, είναι και το κλίμα υπέροχο. Ατμόσφαιρα γειτονιάς,  όπου  πιάνεις την κουβέντα. Η επερχόμενη(;) νέα μείωση των συντάξεων είναι μία από αυτές τις συζητήσεις που βαραίνουν λίγο την «αύρα» ενός μαγειρείου που θα μας βλέπει πιο συχνά σίγουρα.
 
Πληρώσαμε 13,50€ για μια μερίδα συκωτάκια (6,00€), μια μερίδα πεντανόστιμο μπριάμ (5,00€) και τη φέτα (2,50€), που πάει με όλα! Ήπιαμε και όλο το μπουκάλι με το νερό που μας έφερε.
 
 
Το μαγειρείο-εστιατόριο «Αύρα» βρίσκεται στο Βύρωνα, Καραολή Δημητρίου 15. Τηλέφωνο: 210 7650709.
Είναι ανοιχτά 7 ημέρες την εβδομάδα. Από το πρωί ως τις 22:00 (Κυριακές ως τις 17:00).
 
Μουσακάς 6,50€
Παπουτσάκια 6,50€
Ντολμάδες 6,00€
Αγκινάρες 5,00€
Μπάμιες 5,00€
Αρνί ψητό, λεμονάτο 8,00€
Όσπρια 4,50€
Χόρτα 3,50€
Σαρδέλα 6,00€
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ