Shedia

EN GR

25/09/2013

Ο καναπές σκοτώνει! της Μαρίας Μανωλέλη

Το λένε και οι γιατροί, πλέον, ότι η λατρεμένη συνήθεια πολλών συνελλήνων βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ας βγούμε στους δρόμους λοιπόν! 
 
της Μαρίας Μανωλέλη
 
Ο καναπές δεν μας κάνει καλό! Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αλλά έρχεται επισήμως από έρευνες που διεξήχθησαν σε Αυστραλία και Αμερική. Συγκεκριμένα, η δρ Camelia Davtyan, Καθηγήτρια και Διευθύντρια στο πρόγραμμα «Woman’s Health» του πανεπιστημίου UCLA, διαβεβαιώνει πως η παρατεταμένη καθιστική στάση δεν είναι στη φύση του ανθρώπινου σώματος. Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να συμπληρώσει μια μελέτη  του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στατιστικής για το διαβήτη, την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής των Αυστραλών, που επιβεβαιώνει πως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σε αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.
 
«Sitting is the new smoking», μάς λένε, καθιστώντας σαφές πως η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος ισοδυναμεί με τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.
 
Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να κάθεται επί ώρες. Η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται σωστά, και ο οργανισμός δυσκολεύεται να κατανοήσει και να αντιδράσει σωστά σε αυτή την νέα στάση του σώματος, που, ακόμα και αν φαίνεται βολική, δεν είναι η στάση στην οποία οι λειτουργίες του δουλεύουν στους ρυθμούς που θα έπρεπε. Η χώνεψη είναι η πρώτη λειτουργία που επηρεάζεται, και, όμως, όχι η πιο ουσιαστική. Ουσίες που εκκρίνονται λόγω της καθιστικής στάσης μπορούν να οδηγήσουν από καρδιακές παθήσεις ώς και αύξηση πιθανότητας  να προσβληθεί ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου ή του μαστού. Λαμβάνοντας υπόψη μας πως ο μέσος αμερικανός περνάει περίπου εννέα ώρες καθιστός και σχεδόν τόσες και ένας Ευρωπαίος που κάνει καθιστική εργασία, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η καθιστική ζωή έχει ήδη επιβάλει τα άλγη της και τις παθήσεις της στον σύγχρονο άνθρωπο. Οι ειδικοί προτείνουν διάφορα τρικ, άλλοτε εφικτά και άλλοτε στα όρια του αστείου, όπως για παράδειγμα συνιστούν στους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρίες να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες άλλων ορόφων, ώστε η απόσταση που διανύουν για μια ρουτίνα να μεγαλώνει και, κατ’ επέκταση, και ο χρόνος που παραμένουν όρθιοι στα διαλείμματα τους. 
 
Στην Ελλάδα, με τα ποσοστά ανεργίας να σκαρφαλώνουν σε ύψη δυσθεώρητα, ο έλληνας εργαζόμενος που κάνει καθιστική ζωή είναι είδος προς εξαφάνιση που σε λίγο καιρό θα γίνεται ειδικό αφιέρωμα για αυτόν στο «National Geographic». Τέτοιου τύπου συμβουλές δεν μας αφορούν.
 
Οι εξαντλητικές οικονομικές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί αναγκάζουν όλο και περισσότερους Έλληνες να εγκαταλείπουν τα ΙΧ τους μιας και τα τέλη, service και βενζίνες δεν πληρώνονται με γούτσου-γούτσου, αλλά με πραγματικά λεφτά που δεν υπάρχουν. Ο σύγχρονος Έλληνας, λοιπόν, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ΙΧ, γλιτώνει κομμάτι της… καθιστικής ζωής.
 
Και, ναι, μπορεί τα Ελληνόπουλα να είχαν μπει στη λίστα με τα μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, αλλά, τώρα τελευταία, φίλοι-συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που έχουν την τύχη να δουλεύουν σε σχολεία  με ενημερώνουν πως υπάρχει μια νέα λίστα με παιδιά που υποσιτίζονται ή φεύγοντας από το σχολείο πάνε σε σπίτια με κομμένο ηλεκτρικό.
 
Αν, παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει μια μερίδα πολιτών που αρέσκεται να βουλιάζει σε ένα σαλονάκι με σύνθετο και τραπεζαρία (άδεια) και να ενημερώνεται για τα δεινά που γλιτώνουμε ακολουθώντας τα μέτρα λιτότητας και για τα συσσίτια που μόνο ο Έλλην αναξιοπαθής μπορεί να έχει την τιμή να απολαύσει, τότε οι έρευνες που απέδειξαν σε τι ρίσκο τους βάζει αυτή η απολαυστική συνήθεια του καναπέ μπορούν να τους πείσουν να σηκωθούν, να ενημερωθούν ουσιαστικά και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους. 
 
Οι κινητοποιήσεις, απεργίες, πορείες αλληλεγγύης και διαμαρτυρίες στις οποίες συμμετέχει, αν ακόμα πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον που θα το διεκδικήσει για να το ζήσει, καθιστούν τους κινδύνους ακόμα λιγότερους. Μπορεί να λουστεί στο δακρυγόνο, βέβαια, αλλά οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι απειλή για τον μαχόμενο και ανήσυχο  Έλληνα.
 
Ναι,ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η αιτία γεννάει το σκοπό. Ας είναι η αιτία η υγεία λοιπόν και ας  σηκωθούμε από τον καναπέ!
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ