Shedia

EN GR

25/09/2013

Μαρσάρουµε τις ελβιέλες µας! του Σέργιου Μήλη

Αρχές Νοέμβρη, μια παρέα σαράντα κοντά ανθρώπων θα στείλει το οικουμενικό μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, «καταπίνοντας» αμέτρητα χιλιόμετρα.
 
«Αν έχεις χάσει την πίστη σου για το ανθρώπινο είδος, πήγαινε να παρακολουθήσεις ένα μαραθώνιο».  Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Κάθριν Σβίτσερ, νικήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης το 1974. Και ακριβώς επειδή οι συντελεστές και οι φίλοι της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στο ανθρώπινο είδος, όχι μόνο θα παρακολουθήσουμε το Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, αλλά θα τον τρέξουμε κιόλας!  Όπως ενημερώσαμε τους φίλους αναγνώστες και στο προηγούμενο τεύχος, από το 2007,  έχει φτιαχτεί η «ομάδα ειδικών αποστολών» (της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» αρχικά, αλλά τώρα και της «σχεδίας»), που τρέχει κάθε χρόνο στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και στις μικρότερες αποστάσεις των πέντε και δέκα χιλιομέτρων (ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός). Τρέχουμε για να στείλουμε μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και για να υπενθυμίζουμε ότι άμα θέλεις κάτι πρέπει να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις για να το πετύχεις.  Άλλωστε, αυτό είναι και το μότο της Εθνικής ποδοσφαιρικής μας ομάδας των Αστέγων, αλλά και όλης της προσπάθειας: «Δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και δεν τα παρατάμε ποτέ».
 
Η ομάδα των ειδικών αποστολών του «Γκολ στη Φτώχεια» συστάθηκε το 2007 με σκοπό την ενίσχυση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, καθώς και της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει κάθε χρόνο στη διοργάνωση. Η ομάδα αυτή μεγαλώνει, καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, βοηθώντας έτσι να επιτευχθεί ο στόχος μας. Έτσι, από τα τέσσερα άτομα που ξεκίνησαν την προσπάθεια την πρώτη χρονιά, το 2007, στον σκληρό και πολύ κουραστικό Μαραθώνιο της Αλοννήσου, φέτος φτάσαμε αισίως στις 36 συμμετοχές, με τη συνδρομή και των αναγνωστών της «σχεδίας», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έγινε μέσα από τις σελίδες του προηγούμενου τεύχους. 
 
Γυμναστική και αλληλεγγύη
 
Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του περιοδικού και η κυρία Τεσσέρη Ασπασία με την κόρη της Αλίνα ήταν τα πρώτα ονόματα που γράφτηκαν στη λίστα! Μπορεί οι συμμετοχές να μην είναι πολλές (του χρόνου υποσχόμαστε να εξασφαλίσουμε περισσότερες) και κάποιοι να μην πρόλαβαν, αλλά υπάρχει πλουραλισμός: άντρες και γυναίκες, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνθρωποι που τρέχουν χρόνια και άλλοι που θα τρέξουν για πρώτη ή δεύτερη φορά, ακόμα και καροτσάκια με μωρά θα κάνουν την εμφάνισή τους με το λογότυπο της καμπάνιας κολλημένο πάνω τους. 
Άλλωστε, όπως έχει πει κι ένας άλλος μαραθωνοδρόμος, ο τετράκις νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης Μπιλ Ρότζερς, «οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δρομέας. Υπάρχουμε για να κινούμαστε. Υπάρχουμε για να τρέχουμε. Είναι το πιο εύκολο άθλημα».
 
 Και, πράγματι, έτσι είναι. Το τρέξιμο είναι το πιο εύκολο άθλημα που μπορείς να προσαρμόσεις σε μια πολυάσχολη ζωή, γιατί μπορείς να το κάνεις παντού, πάντα και δωρεάν, ενώ υπάρχει και σχετικά μικρός κίνδυνος τραυματισμού. Μια μεγάλη  έρευνα της εταιρείας αθλητικών ειδών ASICS σε επτά ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψε πρόσφατα ότι, σε γενικές γραμμές, «αρχίζουμε το τρέξιμο με την ευχή να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να χάσουμε βάρος, αλλά καταλήγουμε με μια διασκεδαστική απασχόληση που μας βοηθά να διώξουμε το στρες: “Πρώτα το σώμα, μετά το μυαλό”. Και στις επτά χώρες, οι δρομείς  συμφώνησαν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο τρέχουν είναι η καλύτερη φυσική κατάσταση, με το 54% να επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο αρχίζουν και το 63% να δηλώνει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουν. Ο δεύτερος πιο βασικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο είναι η απώλεια βάρους, με το 40% όλων των ευρωπαίων δρομέων να δηλώνει ότι αυτό είναι το κίνητρό τους για να αρχίσουν».
 
Είτε το τρέξιμο αρχίζει για πρακτικούς λόγους είτε για απώλεια βάρους, φαίνεται ότι αυτή η δοκιμασία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας είναι το απόλυτο κίνητρο για όλους σχεδόν του δρομείς μαραθωνίου. Αλλά και όσοι τρέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς αναγνωρίζουν ότι η επιθυμία να φτάσουμε το στόχο αυτό έρχεται για τον καθένα πρώτη. Ο Steve Ramus (35 ετών) έχει τρέξει πολλές φορές για φιλανθρωπικούς σκοπούς: «Ακόμα και όταν τρέχεις για καλό σκοπό, το θέμα είναι πάλι να δεις αν μπορείς να υπομείνεις την πνευματική και σωματική κακουχία. Εντούτοις, το να τρέχεις για καλούς σκοπούς σε βοηθά, επίσης, να συνεχίσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που νιώθεις ότι έχεις φτάσει στα όριά σου, αφού αποτελεί ένα καταπληκτικό κίνητρο».
 
Κάπως έτσι νιώθουν και όλοι οι φίλοι-μέλη της ομάδας μας. Ότι, πέρα από την άθληση και τη χαρά της συμμετοχής, τρέχουν για ένα σκοπό σημαντικό: για την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά στους αποκλεισμένους του πλανήτη. Το στοιχείο αυτό δίνει μια άλλη διάσταση στο τρέξιμό μας και μας κάνει κάθε χρόνο να τρέχουμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και να είμαστε όλο και περισσότεροι. 
 
Και όχι μόνον αυτό! «Εμείς πάντως για το πάστα πάρτι ερχόμαστε!» μας είπε γελώντας από το τηλέφωνο η κυρία Μαρούλη Παναγιώτα, που θα τρέξει στα πέντε χιλιόμετρα μαζί με τον Βαγγέλη Ρήγα και τον Νίκο Τούντα. Και, βέβαια, δεν θα έρθει για το πάστα πάρτι μόνο, αλλά για την καλή παρέα και το σκοπό. Αλλά και το πάρτι με μακαρόνια που ετοιμάζουμε, όπως και να το κάνουμε, σε κανέναν μας δεν είναι αδιάφορο. Θα πραγματοποιηθεί τρεις μέρες πριν από το μαραθώνιο, την Πέμπτη 7 Νοέμβρη, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Πρέπει να πάρουμε και τους απαραίτητους υδατάνθρακες για να βγάλουμε τη διαδρομή!
 
Περισσότερα προσεχώς!
 
Ομάδα ειδικών αποστολών 2013!
 
Τριάντα έξι άτομα συνολικά συνθέτουν τη φετινή ομάδα «ειδικών αποστολών» της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» και της «σχεδίας»! Οι τριάντα έξι  αυτοί φίλοι (21 αγόρια και 15 κορίτσια, ενώ τρεις συμμετοχές είναι από το εξωτερικό!) το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου θα φορέσουν τις ελβιέλες τους και θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, άλλοι στο αγώνισμα του μαραθωνίου, άλλοι στα δέκα και άλλοι στα πέντε χιλιόμετρα, στέλνοντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί το δικό τους μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αναλυτικά, η ομάδα ειδικών αποστολών αποτελείται από τους εξής:
 
Μαραθώνιος
Αλεφάντης Χρήστος, Μακρινιώτης Δημήτρης, Μιχαλόπουλος Γιώργος, Παπαστεργίου Βασίλης, Πέντας Νίκος, Τσαούσης Άγγελος, Τσούτας Λευτέρης, Γιάννης Τσίλης, Νίκος Βαλατσός, Γκάμπι Ναεγκέλε
 
Αγώνας δέκα χιλιομέτρων
Berg Mikaela, Gaare Gorm, Ingeborg Eliassen, Δαμανάκη Ιωάννα, Δημητρίου Κωνσταντίνος, Δούκα Αιμιλία, Θεοδωρέλος Θεόδωρος, Κριεζίας Βασίλης, Κώτσος Γιάννης, Μήλης Σέργιος, Μπαϊμπάκη Μαρία, Σακέλλης Γιώργος, Τριανταφύλλης Γιάννης, 
 
Αγώνας πέντε χιλιομέτρων
Αθηναίου Αναστασία, Ζαρζάνη Ιωάννα, Καλογιάννη Ελευθερία, Κοντοδήμα Γιώτα, Μαρούλη Παναγιώτα, Μπαρμπαγιάννης Δημήτρης, Παξινού Ρένια, Ρήγας Ευάγγελος, Σιαψαλάκης Παναγιώτης, Τεσσέρη Ασπασία, Τούντας Νικόλαος, Τσαβαλής Θανάσης, Τσούμου Αλίνα
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ