Shedia

EN GR

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση, ενδυνάμωση, εκπαίδευση και εν τέλει, η δημιουργία προοπτικών απασχόλησης σε συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε πολύ ακραίες μορφές. Παράλληλα, στόχος είναι, μέσα από μια σειρά δράσεων, να ευαισθητοποιήσουμε, ενεργοποιήσουμε και κινητοποιήσουμε τον πληθυσμό της χώρας γύρω από τα ζητήματα της έλλειψης στέγης, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, με έναν τρόπο, όμως, που δεν θα στέκεται στο πρόβλημα, αλλά θα προτάσσει, θα αναδεικνύει λύσεις, θα στέκεται απέναντι στη ζωή και στα κοινωνικά ζητήματα με έναν ενεργό, αισιόδοξο τρόπο.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Υποστηρίζουμε ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η «Διογένης ΜΚΟ», διαχρονικά, οργανώνει μια σειρά δράσεων και κοινωνικών προγραμμάτων που ενεργοποιούν και κάνουν κοινωνό, αλλά και συμμέτοχο ολόκληρη της κοινωνία.  Ο οργανισμός αναπτύσσει τις εξής δράσεις:
  • Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία», επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo), το οποίο πωλείται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από διαπιστευμένους πωλητές. 
  • Το πρόγραμμα «Συνδρομή Αλληλεγγύης» του περιοδικού δρόμου «σχεδία» για την υποστήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
  • Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» και η σύσταση της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέγων, επίσημο μέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (www.homelessworldcup.org) και του street football world (www.streetfootballworld.org). Η Εθνική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ, το 2014, η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», μας συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούμε το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.
  • Το πρόγραμμα κοινωνικών περιηγήσεων «Αόρατες Διαδρομές» στο κέντρο της Αθήνας, με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.
  • Η δράση «Ένας καφές σε περιμένει».
  • Το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ» (παλιά, αδιάθετα τεύχη της «σχεδίας» επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής ποιότητας αντικείμενα).
  • Ο κόμβος αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας «σχεδία» home όπου φιλοξενούνται: η καφετέρια/μπαρ/εστιατόριο της «σχεδίας», το πωλητήριο – εκθετήριο «σχεδία αρτ» και εκθέσεις.
Για την εκπλήρωση και εξυπηρέτηση των σκοπών της, η «Διογένης», κατά τη διάρκεια του έτους, εκπονεί και άλλες πρωτοβουλίες, όπως αθλητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές που υποστηρίζουν τον άνθρωπο να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του. Με όχημα αυτές, η «Διογένης ΜΚΟ» πραγματοποιεί και συμμετέχει σε δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά σεμινάρια, εργαστήρια, τουρνουά, παραστάσεις και άλλα πολλά που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ενεργητικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Πρωτοβουλίες που θωρακίζουν πάνω από όλα την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, αλλά επίσης παρέχουν ένα σύνολο υπηρεσιών απαραίτητων στην καθημερινή προσπάθειά τους να στηρίξουν οι ίδιοι την προσωπική, κοινωνική και οικονομική ευημερία τους.
 
Είναι η επαφή με τον κόσμο, είναι ένα βήμα προς την κοινωνική επανένταξη, είναι η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του εαυτού μας και του διπλανού.
 

 Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για το Καταστατικό της ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ