Shedia

EN GR

25/09/2013

Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας

Καλλιτεχνική εκπαίδευση
 
Η εκπαίδευση στην τέχνη είναι ανύπαρκτη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η διδασκαλία της δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να την σπουδάσουν. Η γνώση της τέχνης είναι σημαντική σαν βάση μίας κουλτούρας η οποία βοηθά τον άνθρωπο στο να εκτιμάει αξίες που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, την αισθητική και την ποιότητα ζωής. Έτσι, τη στιγμή που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τέχνες όπως το θέατρο και ο κινηματόγραφος διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην Ελλάδα όχι απλώς απουσιάζει εντελώς η διδασκαλία τους, αλλά και κάθε είδους αισθητική αγωγή περιθωριοποιείται. Μουσικά σχολεία κλείνουν, τα καλλιτεχνικά μαθήματα αποβάλλονται από το Λύκειο. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συνεχιστεί. Η καλλιτεχνική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια.
Παναγιώτης Καπετανάκης
 
Αδίκημα η έλλειψη στέγης
 
Δυστυχώς, τα νέα που μας έρχονται από την Ουγγαρία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, με διάταγμα που εξέδωσε τον Αύγουστο, κηρύσσει τον πόλεμο στους αστέγους. Με αυτό, καθορίζονται ζώνες όπου οι άστεγοι απαγορεύεται να βρίσκουν καταφύγιο, ενώ ποινικοποιήθηκε και το ψάξιμο των σκουπιδιών, αλλά και η συλλογή άχρηστων αντικειμένων από τους δρόμους. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 500 ευρώ, την  κοινωνική υπηρεσία ή ακόμη και ποινές φυλάκισης για επανειλημμένες παραβάσεις. Με άλλα λόγια, οι άστεγοι καταδεικνύονται, πλέον, ως εγκληματίες, επειδή είναι φτωχοί. Η ουγγρική κυβέρνηση, το 2011, είχε αποπειραθεί να ποινικοποιήσει, με τη σειρά της, την έλλειψη στέγης, προκαλώντας την αντίδραση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όσοι νομίζουν ότι η Ουγγαρία βρίσκεται μακριά και όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα δεν μας αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν. Μακάρι να μην αντικρίσουμε τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα.
Φωτεινή Ηλιοπούλου
 
Βιβλίο σε κρίση
 
Τα κοινωνικά αγαθά όπως η δωρεάν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό έχουν πληγεί βαριά από την οικονομική κρίση και την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης.  Σε πολύ δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο χώρος του βιβλίου.  Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η δραματική επιδείνωση τόσο στην αγορά του βιβλίου όσο και στις συνθήκες εργασίας του κλάδου. Η πρόσφατη συγχώνευση των 46 δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στη γνώση και την απόλαυση που προσφέρει ένα βιβλίο, και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων αναγνωστών. Η κρίση του βιβλίου, ουσιαστικά, αντικατοπτρίζει την πολιτισμική κρίση της χώρας.
Αγγελική Στεργιάδου
 
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Γιατί οι ξένες γλώσσες θεωρούνται κάτι περιττό και η διδασκαλία τους στα σχολεία υποβαθμίζεται;  Μέχρι πότε  το πέρασμα από την ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση θα αποτελεί μονόδρομο, ουσιαστικά, για την εκμάθησή τους; 
Ηλίας Σπυρόπουλος
 
Μήπως θα πρέπει να στρέψουμε την πλάτη μας στους «κοινωνικά ευαίσθητους» τηλε-δημοσιογράφους που κάθε μέρα, συνήθως έναντι εξωφρενικής αμοιβής, παριστάνουν τους υπερασπιστές του «απλού ανθρώπου», νιώθοντας, στην ουσία, βαθιά περιφρόνηση για αυτόν;
Άννα Χατζηδημητρίου
 
Η κίνηση της καλοντυμένης γυναίκας που κλώτσησε ένα κοριτσάκι ρομά που έπαιζε ακορντεόν κάτω από την Ακρόπολη δείχνει ότι ο φασισμός δεν είναι ντυμένος πάντοτε με στολή παραλλαγής, δεν κρατάει απαραίτητα καδρόνι, ούτε είναι ανάγκη να έχει ξυρισμένο κεφάλι.
Παντελής Παπάζογλου
 
Γίνεται λόγος για την ανάγκη καταπολέμησης του νεοναζισμού και συγκρότησης ενός αντιφασιστικού μετώπου. Προφανώς, το ζήτημα είναι, πρωτίστως, ιδεολογικό, κοινωνικό, και πολιτικό. Υπάρχουν, όμως, και νομικά εργαλεία που μπορούν χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη μάχη και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Αθηνά Παπαδοπούλου
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ