Shedia

EN GR

ετήσια αναφορά δράσης

Η αγάπη είναι δρόμος
 
Λίγες µόλις µέρες µετά την κυκλοφορία του τεύχους ενός περασμένου Δεκεμβρίου, µια αναγνώστρια είχε επικοινωνήσει µε τα γραφεία µας. Είχε διαβάσει την ιστορία της τελευταίας σελίδας, εκεί όπου ο άνθρωπος της «σχεδίας» από τη Θεσσαλονίκη, µεταξύ άλλων, µιλούσε για το όνειρό του να πάει σε µια σχολή µαγειρικής, αλλά  και το στόχο να «µαζέψει κάποια χρήµατα για να φτιάξει τα δόντια του». Η αναγνώστρια προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για τα δόντια του 45χρονου Κοσµά. Εκείνες τις µέρες, είχε επικοινωνήσει µαζί µας και µία άλλη άγνωστη φίλη, από τον Βόλο αυτή τη φορά. Είχε διαβάσει στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης την ιστορία του Φαρές –από τη Θεσσαλονίκη κι αυτός–, που έκανε το άλµα από το υπνωτήριο του δήµου της πόλης στη δική του ζεστή εστία. Θέλησε να του κάνει δώρο µια «τοστιέρα του κουτιού» για το καινούριο του σπίτι. Στο σηµείωµα, υπογράµµιζε την επιθυµία να διατηρηθεί η ανωνυµία της. 
 
Εκείνες τις µέρες πάλι ήταν που τα παιδιά στο γραφείο µού είπαν για την Ελένη, µια αθηναία οδοντίατρο, η οποία, έχοντας µιλήσει και γνωριστεί µε αρκετούς πωλητές στα «πόστα», προσφέρθηκε να τους φτιάχνει τα δόντια, χωρίς χρήµατα. Η «δράση της» έχει ξεκινήσει καιρό και –απ’ ότι έµαθα– δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της «σχεδίας» που έχουν περάσει από την οδοντιατρική της καρέκλα. Διακριτικά και αθόρυβα. 
Είναι πολλές εκατοντάδες, πολλές χιλιάδες αυτές οι εκδηλώσεις απλής, σεµνής και άδολης αγάπης που –µε κάποιον τρόπο, όπως µπορεί ο καθένας– έκφράζονται είτε µέσω άλλων φορέων, κινήσεων και δοµών αλληλεγγύης, είτε απευθείας, από τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Από το γείτονα στο γείτονα.
 
Και αυτό δεν αφορά µόνο τη χρονιά που µόλις µας άφησε. Ένα πράγµα που έχουµε συνειδητοποιήσει –και επιβεβαιώνεται καθηµερινά– αυτά τα έξι χρόνια που η «σχεδία» ταξιδεύει στους δρόµους της πόλης είναι ότι µεταξύ των απλών ανθρώπων υπάρχει πολλή αγάπη, υπάρχει αλληλεγγύη. Και είναι αυτή ακριβώς η έκφραση της αγάπης, η κινητοποίηση των απλών ανθρώπων που έχει κρατήσει την κοινωνία, τη χώρα, τη γειτονιά όρθιες αυτά τα σκληρά χρόνια της κρίσης. Καµία υπόσχεση από πάνω, κανένα παράλληλο πρόγραµµα, η κοινωνία των ανθρώπων αγωνίζεται, αντιστέκεται. 
Υπάρχουν τόσα πράγµατα που έχουν γίνει λάθος, τόση ασχήµια, τόση θλίψη. Υπάρχει τόσος θυµός για αυτά και γι’ αυτούς που µας έφεραν στο σηµείο που βρισκόµαστε σήµερα. Η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, η αδικία, η ασυλία, η αδιαφορία. 
 
Ωστόσο, εµείς –χωρίς να ξεχνάµε ή, ίσως, ακριβώς επειδή δεν ξεχνάµε– επιλέγουµε να επικεντρωθούµε στην αγάπη και στην αλληλεγγύη από τον απλό άνθρωπο προς τον απλό άνθρωπο. Να απλώνουµε το χέρι και να τείνουµε το αυτί για να ακούσουµε τις ιστορίες από το δρόµο που θα µας πουν ο Γιάννης, ο Λάµπρος, η Μαρία, η Κατερίνα. Παίρνουµε δύναµη από τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, την αξιοπρέπειά τους. Να σχεδιάζουµε µαζί και για τον άνθρωπο, να ονειρευόµαστε, να κλέβουµε λίγο χρόνο για προσωπική ανασύνταξη, να µαζεύουµε ενέργεια, να συνεχίζουµε να αναζητούµε ο ένας τον άλλον εντός και εκτός της αλληλέγγυας κοινωνίας. 
 
Χρήστος Αλεφάντης
 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2022 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2021 πατήστε εδώ  
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2020 πατήστε εδώ 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2019 πατήστε εδώ 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2018 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2017 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2016 πατήστε εδώ 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2015 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2014 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2013 πατήστε εδώ
 
Ο κοινωνικός και οικονομικός απολογισμός του εκάστοτε έτους δημοσιεύεται την 1η Σεπτέμβρη του επόμενου.