Shedia

EN GR

27/03/2013

Αν βρούμε και Τερματοφύλακα! Του Σέργιου Μήλη

του Σέργιου Μήλη
 
Η μπάλα στη σέντρα. Η παρέα είναι όλη εκεί. Το ποδόσφαιρο είναι η στέγη. Όπως κάθε Κυριακή, εδώ και έξι χρόνια, έτσι και φέτος η ελληνική ομάδα αστέγων δίνει το εβδομαδιαίο ραντεβού της στο γήπεδο του Ρουφ για να κλωτσήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αδικία.
 
Έξι χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη προπόνηση με τα λίγο αμήχανα βλέμματα και τις πρώτες πάσες μεταξύ ανθρώπων που ήταν εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, το στοίχημα του πραγματικού ποδοσφαίρου έχει κερδηθεί και εδραιώνεται κάθε βδομάδα στις προπονήσεις της ομάδας των αστέγων. Παίχτες έρχονται και φεύγουν, κάποιοι είναι σταθεροί από την αρχή, κάποιοι άλλοι χάνονται για λίγο καιρό κι επιστρέφουν. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι όποιος κατηφορίσει Κυριακή απόγευμα στο γήπεδο του Ρουφ θα βρει μια ωραία παρέα να κλωτσάει μπάλες, να συζητάει, να γελάει. Θα βρει κάποιον να πει μια κουβέντα, ν’ ανταλλάξει ένα χαμόγελο, να μοιραστεί τα ζόρια της εβδομάδας που πέρασε.
 
« Έχω κάπου να πάω, κάπου που ξέρω ότι θα περάσω ωραία», έλεγε πρόσφατα ένας από τους πιο παλιούς συμμετέχοντες στις προπονήσεις, ο οποίος όταν είχε πρωτοέρθει δεν ήξερε καν ποδόσφαιρο. Ήρθε «για να πάει κάπου, έτσι για βόλτα» έμεινε, κι έμαθε να κλωτσάει το τόπι. Κάπως έτσι έρχονται όλοι σε αυτή την ομάδα: άστεγοι, πρώην εξαρτημένοι, πρόσφυγες. Άνθρωποι που βιώνουν τον αποκλεισμό και την αδιαφορία που θέλουν να πάνε κάπου που θα τους ακούσουν και θα τους μιλήσουν.
 
Η ελληνική ομάδα αστέγων δεν έχει στόχο να «φτιάξει» επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ούτε να «σαρώσει» τις κούπες στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο που γίνεται κάθε χρόνο. Έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, να τους υποστηρίξει να επανεκκινήσουν τη ζωή τους και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, σ’ ένα σύνολο που νοιάζεται γι’ αυτούς, αλλά και περιμένει την ενεργό συμμετοχή τους.
 
Τον Αύγουστο που μας έρχεται, η ομάδα θα ταξιδέψει στο Πόζναν της Πολωνίας για να πάρει μέρος στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα διεξαχθεί (από 10 ως 18/8). Οι προπονήσεις συνεχίζονται κανονικά, τα παιδιά είναι εκεί κάθε Κυριακή και τα δίνουν όλα. Αρκετοί παλιοί, αλλά και πολλοί καινούριοι παίρνουν μέρος στις προπονήσεις με ιδιαίτερη όρεξη. Η μπάλα ανεβοκατεβαίνει, οι κόντρες είναι δυνατές, τα γκολ πέφτουν βροχή. Η αρχική εντύπωση των προπονητών είναι ότι το επίπεδο αυτή τη χρονιά είναι υψηλότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει και πολλά πράγματα αφού όπως προαναφέραμε οι νίκες δεν είναι αυτοσκοπός. Άλλωστε αυτές τις εκτιμήσεις δεν μπορούμε να τις παίρνουμε και πολύ τοις μετρητοίς, όταν γνωρίζουμε από τα προηγούμενα χρόνια ότι οι συγκεκριμένοι προπονητές έχουν ως μότο τους το «είμαστε η χαρά των αντιπάλων  γιατί τρώμε πολλά γκολ και τους κάνουμε ευτυχισμένους!».
 
Η διαδικασία της επιλογής
 
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το προπονητικό τιμ της ομάδας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει παίχτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και από την τέταρτη κατηγορία ανθρώπων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής με βάση τους κανονισμούς: τους πωλητές των περιοδικών δρόμου.  Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων ήταν ιδέα και πρωτοβουλία ανθρώπων από το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (INSP) και, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν συνάνθρωποί μας (άνδρες ή γυναίκες) που είναι άστεγοι, πρώην εξαρτημένοι που είναι ενταγμένοι όμως σε πρόγραμμα απεξάρτησης, πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο ή έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν την έκβασή της καθώς και πωλητές περιοδικών δρόμου. Από φέτος και χάρη στην έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας η ελληνική ομάδα θα μπορεί να έχει και παίχτες από την τελευταία κατηγορία. 
 
Ούτως ή άλλως, ομάδα και περιοδικό λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό ως συγκοινωνούντα δοχεία. Παίχτες της ομάδας γίνονται και πωλητές του περιοδικού ή έρχονται στα γραφεία και βοηθούν εθελοντικά σε κάποιες από τις πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν καθημερινά, βοήθεια που είναι πραγματικά ανεκτίμητη και υπερπολύτιμη. Τη ίδια ώρα κάποιοι που έρχονται στα γραφεία του περιοδικού για να αναλάβουν ως πωλητές και μαθαίνουν για την ύπαρξη της ομάδας μπαίνουν και στις προπονήσεις. Άλλωστε και τα δύο (ομάδα και περιοδικό) είναι «παιδιά» της πρωτοβουλίας «Γκολ στη Φτώχεια», που ξεκίνησε το 2007 φτιάχνοντας την ποδοσφαιρική ομάδα των αστέγων και είχε ανέκαθεν ως στόχο την έκδοση ενός περιοδικού δρόμου. Στόχος που υλοποιήθηκε φέτος μέσω του ΔΙΟΓΕΝΗ, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που στεγάζει νομικά όλες τις δραστηριότητες του «Γκολ στη Φτώχεια».
 
Το ταξίδι στην Πολωνία θα είναι ξεχωριστό. Θα είναι η πρώτη μας συμμετοχή με το περιοδικό στα χέρια, το καινούριο «αστέρι» της ομάδας μας, το νέο μέλος του Διεθνούς Δικτύου.΄Ενας πολύ μεγάλος στόχος έχει επιτευχτεί. Σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, η «σχεδία» σάπλαρε στα εκδοτικά πελάγη της χώρας και ήδη πατάνε γερά πάνω της δεκάδες συνάνθρωποί μας. Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αποθεωτικά. Κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήμασταν δαχτυλοδειχτούμενοι –πάντα με την καλή έννοια–, γιατί με ελάχιστα μέσα κι εντελώς εθελοντικά καταφέρναμε να είμαστε εκεί. Τώρα, όχι μόνο θα είμαστε και πάλι εκεί, αλλά θα έχουμε κάνει κι άλλο ένα τεράστιο βήμα με τα ίδια ελάχιστα μέσα. Θα είμαστε και πάλι η χαρά των αντιπάλων, αλλά θα έχουμε και διπλή χαρά μέσα μας. Μεγαλώνουμε ως πρωτοβουλία και καθώς μεγαλώνουμε βάζουμε και νέους υψηλότερους στόχους. Δε σταματάμε, συνεχίζουμε. Κι αν τυχόν βρούμε κι έναν τερματοφύλακα για την ομαδάρα μας,  τότε είναι που δε μας πιάνει κανείς!!!!
 
Το παντοπωλείο της Πετρούπολης
 
«Γκολ στην Κρίση» ονομάστηκε το ποδοσφαιρικό τουρνουά αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Άρης Πετρούπολης  σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης  στις 18 Φεβρουαρίου στο γήπεδο της Αγίας Τριάδας,  με τη συμμετοχή των ομάδων Παλαιμάχων Παναθηναϊκού, Παλαιμάχων Άρη Πετρούπολης, Παλαιμάχων Κηπούπολης, Εθνικής Αστέγων και του Άρη Πετρούπολης. 
 
Η τιμή του εισιτηρίου ήταν μόλις δύο ευρώ  και τα χρήματα που εισπράχθηκαν θα διατεθούν μέσω του Δήμου Πετρούπολης σε άστεγους και άνεργους της Πετρούπολης. Παρά το τσουχτερό κρύο ο κόσμος έδωσε το παρών, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αν και δεν ήρθαν στο γήπεδο αγόρασαν εισιτήριο. Κατά τη διάρκεια των αγώνων γινόταν συλλογή ρούχων και τροφίμων για τους άστεγους και τους άνεργους της πόλης.
 
Η ελληνική ομάδα αστέγων δε θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια πρωτοβουλία. Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, σεβόμενοι την πολύ καλή φιλοξενία των ανθρώπων του Άρη Πετρούπολης, τους επιτρέψαμε να μας ισοφαρίσουν στο τελευταίο λεπτό για να μη στενοχωρήσουν και το κοινό τους! Ένα θεαματικό 4-4 ήταν το τελικό σκορ. Την επόμενη φορά θα είμαστε και πάλι εκεί.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ