Shedia

EN GR

27/03/2013

Αστικοί μύθοι, του Άγγελου Τσέκερη

Βασιλόπιτα με στέγαστρο
 
Η σωτηρία της πατρίδας δεν είναι δυνατόν να ακυρώνει παραδόσεις αιώνων. Άλλωστε, τι είναι μια χώρα δίχως τις παραδόσεις της; Ένα τίποτα είναι.
 
Του Άγγελου Τσέκερη
Σκίτσα: Δημήτρης Κορδαλής
 
Τo ότι όλοι μαζί τα φάγαμε είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δεν προκύπτει μόνο από τα 17 εκατομμύρια ευρώ που έφαγε ο Παπαγεωργόπουλος και ο οποίος τα έκανε καθημερνά βουταρία πετώντας τα από το μπαλκόνι του Δημαρχείου. Δεν προκύπτει από τις μίζες Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μοίρασε σε 50.000 ψηφοφόρους του ισάριθμα διώροφα νεοκλασικά σπίτια τού ενός τετραγωνικού (μέτρου???) στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Προκύπτει και από πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για δαπάνες τις οποίες κλήθηκε να εγκρίνει. 
 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
 
α) Έξοδα 23.100 € περιφερειακού ΤΕΕ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
 
Πρόκειται γα πίτα ολυμπιακών διαστάσεων, η οποία εντάχθηκε και στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Είναι η μεγαλύτερη πίτα των Βαλκανίων, χωρητικότητας 13.000 κομματιών, με στέγαστρο τύπου Καλατράβα, πλήρεις βοηθητικές εγκαταστάσεις και πάρκιν. Η κοπή της μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα και καθήλωσε στους δέκτες τους δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.
 
β) Δαπάνη 79.700 € για αγορά τζιπ 4Χ4 από τρεις δήμους στη Β. Ελλάδα. 
 
Πρόκειται για αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των αυτοκινήτων που βρίσκονται διπλοπαρκαρισμένα έξω από τις καφετέριες των κεντρικών πλατειών κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης αφορά την κάλυψη των τοπικών αναγκών σε σκόνη, προκειμένου να σταματήσουν οι εισαγωγές σκόνης από τις βαλκανικές χώρες.
 
 
γ) Δαπάνη 4.500 € για φιλοτέχνηση πορτραίτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα (ποια αίθουσα?) του Δήμου Πειραιά.
 
Πρόκειται για επίλυση ενός από τα πιο σοβαρά και χρόνια προβλήματα του Πειραιά. Η σύμβαση προέβλεπε ότι το πορτραίτο, μετά την ολοκλήρωσή του και πριν την επίσημη ανάρτησή του στο δημαρχείο, θα μετέβαινε για ολιγοήμερες διακοπές στο Παρίσι (ποιος θα μετέβαινε?), όπου θα υποβάλλετο και σε εγχείριση πλαστικής στήθους. Με τα δεδομένα αυτά η δαπάνη ακούγεται απολύτως λογική έως και συμφέρουσα. 
 
δ) Δαπάνη 5.300 € για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. 
 
Επίσης πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, που επανέρχεται κάθε τόσο στα μπλόκα. Πρόκειται για δύο πούρα αξίας 2.650 ευρώ έκαστο, ναυπηγημένα από την Ντασό, και εξοπλισμένα με τις μεγαλύτερες ανέσεις (τα πούρα είναι ναυπηγημένα και εξοπλισμένα?). Έχουν 6 άτομα πλήρωμα, γραφείο Τύπου, κρεβατοκάμαρα και χαμάμ. Η αγορά τους προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης αγορά τεσσάρων φρεγατών, ενενηνταπέντε τόνοι ειδικής μούχλας για ροκφόρ και διακόσια στρέμματα γαλλικής Ριβιέρας για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Κάτω Κουφονησίου. (δεν βγάζει νόημα το τελευταίο) 
 
ε) Έξοδα κηδείας 36.700 € για αποθανόντα τ. δήμαρχο. 
 
Πρόκειται για την πρώτη κηδεία τέτοιου επιπέδου τη διοργάνωση της οποίας αναλαμβάνει η χώρα μας. Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν διεθνούς φήμης τραγουδιστές και συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Για τις ανάγκες της φιλοξενίας της διοργάνωσης χτίστηκε στην περιοχή Χωριό, (τι χτίστηκε?) χωρητικότητας 12.000 ανθρώπων καθώς και Mall χωρίς οικοδομική άδεια. Η διοργάνωση συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας, ενώ μας συνεχάρη και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Κηδειών Τέως Δημάρχων κ. Φρανσουά - Λεμύ Μπουκαλιόν. 
 
στ) Δαπάνη 36.800 € για κινητά τηλέφωνα για διάφορους αδιευκρίνιστους γνωστούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. 
 
Η ταυτότητα των κατόχων παραμένει μυστική για λόγους εθνικής ασφαλείας. Τα κινητά τηλέφωνα ήταν τελευταίας τεχνολογίας, με εκτινασσόμενο κάθισμα, δηλητηριασμένη ακίδα και δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικού πυραύλου. Χωρίς ένα τέτοιο τηλέφωνο, η εκπλήρωση της αποστολής του πράκτορος 007 στην τελευταία ταινία θα ήταν εντελώς αδύνατη. Η προμήθεια των τηλεφώνων αυτών κρίθηκε αναγκαία από το ΓΕΕΘΑ, καθώς αντίστοιχα τηλέφωνα έχει προμηθευτεί η Τουρκία, και η χώρα πρέπει να αποκτήσει ισοδύναμο πλεονέκτημα ανταλλαγής SMS με τον εχθρό. 
 
ζ) Δαπάνη 26.200 € για επισκευή απορριμματοφόρου.
 
Αφορά τη γνωστή υπόθεση του απορριμματοφόρου SKOYPID – 2 που παρουσίασε βλάβη ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Παρόλο που το απορριμματοφόρο ήταν μη επανδρωμένο, η βλάβη έθεσε σε κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού διαστημικού προγράμματος. Η επισκευή έγινε με αποστολή άλλου απορριμματοφόρου εξοπλισμένου με την τελευταία λέξη της ρομποτικής, και διήρκεσε 4 μήνες. Η επιχείρηση θα γυριστεί και ταινία με τον Τζουντ Λο, στο ρόλο του Σίμου Κεδίκογλου. 
 
η) Δαπάνη 16.800 € για βράβευση μαθητών από δύο δήμους της Αττικής.
 
Πρόκειται για τους νικητές του διαγωνισμού για την αποταμίευση, με έπαθλο την ανακαίνιση του σπιτιού του Αντιδημάρχου. Ο δεύτερος νικητής κέρδισε διακοπές 7 ημερών στην Ελούντα, για τον Δήμαρχο της επιλογής του και 5 φίλους του (του Δημάρχου). Ο τρίτος νικητής κέρδισε ένα πορτραίτο αποθανόντος Δημάρχου της αρεσκείας του, μεγάλης αξίας, ζωγραφισμένου ειδικά για την περίσταση. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ