Shedia

EN GR

01/06/2015 #27

Πικ νικ σε μια σχεδία

Παίρνουμε τα ταπεράκια μας και βγαίνουμε για πικ νικ στα πάρκα της πόλης, αναζητούμε το αντίδοτο στην εγκατάλειψη των παιδιών από τις φυσικές τους οικογένειες, ενώνουμε τις αόρατες διαδρομές μας με τα περιοδικά δρόμου της Γερμανίας, μπαίνουμε σε μια βαλίτσα που βγάζει σε μια στέγη, ξεναγούμαστε στο Παρίσι μέσα από τον φωτογραφικό φακό των άστεγων της γαλλικής γης, δοκιμάζουμε γεύσεις απο το Καζακστάν και κάνουμε ορθοπεταλιές κρατώντας ελληνικούς μεζέδες. Αυτά και άλλα πολλά μόνο στη «σχεδία» Ιουνίου (τεύχος #27). 

Οι Έλληνες, παρόλο που απολαμβάνουν τους περιπάτους στην εξοχή και τις παραλίες, δεν δείχνουν την ίδια προτίμηση για τα πάρκα της πόλης, χάνοντας μια ξεχωριστή ευκαιρία για ηρεμία και ψυχαγωγία. Μια πρώτη απόπειρα να εξηγηθεί το πώς και το γιατί γίνεται μέσα από το ρεπορτάζ με τίτλο «Κατάληψη στη χλόη». Είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών της «σχεδίας» για να ανακαταλάβουμε τα πάρκα και, εντέλει, τις ίδιες μας τις ζωές. Η δεύτερη (πρωτοβουλία) θα είναι ένα πικ νικ που διοργανώνεται για τους φίλους και τις φίλες του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου, στα μέσα Ιουνίου. Λεπτομέρειες στη σελίδα 34 του τεύχους Ιουνίου. 
 
Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες  η αποτροπή εισαγωγής παιδιών σε ιδρύματα αποτελεί βασικό άξονα των συστημάτων παιδικής προστασίας, η χώρα μας είναι ουραγός και στην εξωιδρυματική φροντίδα των παιδιών που στερούνται τις φυσικές τους οικογένειες. «Αντίδοτο στην εγκατάλειψη» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Σπύρου Ζωνάκη για την αναδοχή και την υιοθεσία.
 
 «Ο λόγος που συμμετέχω είναι για να αποβάλω το φόβο που έχουν πολλοί άνθρωποι για μας», δηλώνει ο Χάραλντ που είναι οδηγός των κοινωνικών περηγήσεων στο Αμβούργου. Και  η «σχεδία» συμμετέχει σε μια κοινή πρωτοβουλία με τα περιοδικά δρόμου της Γερμανίας και της Ελβετίας για την ανάδειξη του ρόλου των κοινωνικών περιηγήσεων. Περισσότερα στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ντόπιοι οι περίπατοι, οικουμενικά τα μηνύματα».
 
«Αρένες υπευθυνότητας». Στις φυλακές των σκανδιναβικών χωρών, οι κρατούμενοι κάνουν κάμπινγκ, ψαρεύουν, εργάζονται, πληρώνουν ενοίκιο και κατεβαίνουν στην πόλη για τα ψώνια τους. Εκπαιδεύονται και ενθαρρύνονται να είναι υπεύθυνοι πολίτες, ακόμα και όταν δραπετεύουν. 
«Το καρέ των αντιθέσεων». Στα πρότυπα της κοινωνικής πρωτοβουλίας της «σχεδίας» που οδήγησε στην φωτογραφική έκθεση «Μια στέγη για τη σχεδία», που φιλοξενήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μια οργάνωση στο Παρίσι χρησιμοποίησε τον φωτογραφικό φακό ως εργαλείο κοινωνικής επανένταξης για άστεγους της γαλλικής πρωτεύουσας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού ή ψυχικής υγείας. 
 
Από το 2011, ο γερμανός καλλιτέχνης Γουίνφριντ Μπάουμαν συνδυάζει την τέχνη με τον κοινωνικό ακτιβισμό για να φτιάξει χρήσιμα προϊόντα για τους άστεγους και άλλους «αστικούς νομάδες». «Το βαλιτσάκι με τη στέγη» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που περιλαμβάνεται στο νέο τεύχος. 
«Η ηθοποιία είναι ο επιταχυντής της ζωής» είναι ο τίτλος της συνέντευξης με τον διάσημο ιρλανδό ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον. Έχοντας διανύσει μια πορεία 54 χρόνων στο σανίδι, ομολογεί πως ο ρόλος του ως καθηγητή Ντάμπλντορ τις ταινίες του «Χάρι Πότερ» ήταν εκείνος που τον έκανε πιο γνωστό σε μικρούς και μεγάλους.
 
Ο 37χρονος μάγειρας Χρήστος Ράπτης ξανασυστήνεται με την 38χρονη σύζυγό του Πηνελόπη Σκέντζου, και μαζί αφηγούνται το κοινό τους ταξίδι από το πρόγραμμα απεξάρτησης ώς την επανένταξη, το γάμο και τα όνειρα για μια μεγάλη οικογένεια. Ο Γιώργος Μπαζίνας προσπαθεί να τα βάλει με τα είδωλα στον καθρέφτη του και ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας μέσω αστεϊσμών για θετικές και όμορφες σκέψεις, ο Άγγελος Τσέκερης περιγράφει πώς υποδέχθηκε όλος ο πλανήτης τη γέννηση του πριγκιπικού βρέφους της Βρετανίας, ο Βαγγέλης Χερουβείμ ανατρέχει στη ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Κάντιου με αφορμή την επίσκεψη των ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην Αθήνα ένα απόγευμα καθημερινής. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, δοκιμάζουμε μια ρωσική συνταγή για πιλμένι που έκανε τη διαδρομή από την Αστάνα του Καζακστάν ώς την Αθήνα και κάνουμε... σούζες με τα ποδήλατα δοκιμάζοντας μεζέδες φτιαγμένους με πολύ μεράκι σε μια γειτονιά του Ν. Κόσμου.
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #27 της «σχεδίας» (Ιούνιος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ