Shedia

EN GR

28/08/2013

Τώρα τρέχουµε! του Γκολεαδόρ

Οι φίλοι της «σχεδίας» και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» μας προσκαλούν να κατακτήσουμε όλοι μαζί τη μαραθώνια διαδρομή. Για όλους τους καλούς λόγους.
 
Την άνοιξη του 2007, η διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων απηύθυνε μια πρόσκληση-έκκληση προς όλα τα μέλη του μεγάλου αυτού κοινωνικού και αθλητικού κινήματος: Η πρόσκληση καλούσε όλους εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν μια «ομάδα ειδικών αποστολών». Παρέες, δηλαδή, που θα αναλάμβαναν κάποια δράση-πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τις δέκα φτωχότερες χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Κοπεγχάγης, αλλά δεν είχαν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια. Το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Καμερούν, η Κένυα ήταν κάποιες από αυτές. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Κάποιες παρέες οργάνωσαν μουσικές βραδιές, άλλοι απογεύματα μαγειρικής, κιθάρας.
 
Η ολόφρεσκια τότε ελληνική ομάδα ανταποκρίθηκε κι αυτή αμέσως στο κάλεσμα. Η ελληνική ομάδα ειδικών αποστολών συστάθηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί, δηλώνοντας πως θα συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί… τρέχοντας. Και μάλιστα, τρέχοντας ολόκληρο μαραθώνιο. Σαράντα δύο χιλιόμετρα και εκατόν ενενήντα πέντε μέτρα!
 
Για το σκοπό αυτό, το Μάιο του 2007, ο Νίκος, η Γκάμπι, ο Χρήστος και ο Δημήτρης πήραν κυριολεκτικά τα βουνά. Τα βουνά της Αλοννήσου, για την ακρίβεια. Εκεί όπου τότε πραγματοποιούνταν ένας δύσκολος μαραθώνιος αγώνας. Δύσκολος ως προς τη διαδρομή, αφού χρειάστηκε να περάσουν από λαγκάδια και να σκαρφαλώσουν ολόκληρα βουνά οι συμμετέχοντες μέχρι να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού. 
 
Τερμάτησαν και οι τρεις, συγκεντρώνοντας στην πορεία ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ. Ήταν όλα χρήματα που δόθηκαν από γνωστούς και άγνωστους φίλους, είτε υπό τη μορφή «μιας κι έξω» δωρεάς είτε υπό τη μορφή ενός παιχνιδιού που είχαν σκαρφιστεί εκείνοι οι πρωτοπόροι της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια».
 
Μπορούσε κάποιος να στοιχηματίσει ανά… χιλιόμετρο. Αν, επί παραδείγματι, το επιθυμούσε κάποιος, μπορούσε να «ποντάρει» πενήντα λεπτά το χιλιόμετρο στη Γκάμπι! Έτσι, αν η Γκάμπι τερμάτιζε το μαραθώνιο, ο «στοιχηματάκιας» θα έπρεπε να καταβάλει 21 ευρώ. Αν εγκατέλειπε στο 10ο χιλιόμετρο, το ποσό της δωρεάς «έπεφτε» στα 5 ευρώ.
 
 
Λατρεία που έγινε συνήθεια!
 
Από τότε, η ελληνική ομάδα «ειδικών αποστολών» το καθιέρωσε! Κάθε χρόνο, μια όλο και διευρυνόμενη παρέα τρέχει στο μαραθώνιο της Αθήνας, και το ποσό που συγκεντρώνεται πάει απευθείας στο ταμείο του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation). Μόνο πέρσι, που η κρίση χτύπησε αλύπητα και την ελληνική ομάδα Αστέγων, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ομάδας μας. Από τα τρία άτομα του 2007, φτάσαμε στον περσινό μαραθώνιο να τρέχουμε γύρω στα 30 άτομα. Άλλος στη μαραθώνια διαδρομή, άλλος στα 5 και άλλος στα 10 χιλιόμετρα. Διασκέδαση και προσφορά μαζί. Γύρω στα 1.000 με 1.500 ευρώ είναι το ποσό που συγκεντρώνεται, συνήθως, σε αυτές τις… εξορμήσεις.
 
Και πάρτι με μακαρόνια
Συνηθίζεται παραμονές ενός μαραθωνίου οι διοργανωτές να στήνουν ένα «pasta party» για τη λήψη των τόσο απαραίτητων υδατανθράκων, ειδικά για  εκείνους που τρέχουν μαραθώνιο. Από το Νοέμβρη του 2008, την Πέμπτη πριν από το μαραθώνιο, τα παιδιά της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» διοργανώνουν το δικό τους πάρτι με μακαρόνια. Με μια προσιτή είσοδο (10 ευρώ), οι καλεσμένοι φίλοι τρώνε τα μακαρόνια τους, τις σαλάτες τους, πίνουν και κανά κρασάκι και, μέσα σε μια υπέροχα ζεστή ατμόσφαιρα, στέλνουν αγωνιστικά μηνύματα. Οι βραδιές έχουν σταθερά τις εκπλήξεις τους, τις κληρώσεις τους με μικρά δωράκια, αλλά εκείνο που είναι το κρίσιμο και χαίρονται όλοι είναι η καλή διάθεση.
 
Με δεδομένο ότι ο μαραθώνιος της Αθήνας φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, το «pasta party» κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την Πέμπτη 7 Νοέμβρη. Περισσότερα, όμως, για αυτό το θέμα, θα ανακοινωθούν σε επόμενα τεύχη της «σχεδίας», στην ιστοσελίδα μας (www.shedia.gr) και στο facebook (shedia.streetpaper), όταν οριστικοποιηθεί  ο χώρος του πάρτι. Να κάνετε και τις κρατήσεις σας!
 
Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι τώρα… τρέχουμε, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην άθλησή μας. Αυτήν της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Κάνει καλό σε όλους.
 
 
Τρέξτε μαζί μας!
Για τη φετινή χρονιά, η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» έχει εξασφαλίσει για τους φίλους της συνολικά τριάντα θέσεις και στα τρία αγωνίσματα (μαραθώνιο, 5 & 10 χιλιόμετρα). Όποιος φίλος ή φίλη θέλει να τρέξει μαζί μας, ας σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή, επικοινωνώντας με τα γραφεία του περιοδικού (213 023120, info@shedia.gr). Το κόστος συμμετοχής είναι 30€ (τα 25€ είναι για την εγγραφή στο «βασικό πακέτο» του ΣΕΓΑΣ και τα 5€ για ένα μπλουζάκι της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια») για το αγώνισμα του μαραθωνίου, 25€ για το αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων (τα 20€ είναι για την εγγραφή στο «βασικό πακέτο» του ΣΕΓΑΣ και τα 5€ για ένα μπλουζάκι της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια») και 20€ για το αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων (τα 15€ είναι για την εγγραφή στο «βασικό πακέτο» του ΣΕΓΑΣ και τα 5€ για ένα μπλουζάκι της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια»). 
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν σταλεί το αργότερο ώς την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.
 
Με όλους τους συμμετέχοντες, θα επιχειρηθεί να διοργανωθεί μια κοινή προπόνηση-γνωριμία κάποια μέρα του Νοέμβρη (προφανώς θα πέφτει Σαββατοκύριακο).
 
Δεν είναι μόνο το τρέξιμο. Είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία. 
 
Ας γνωριστούμε τρέχοντας!

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ