Shedia

EN GR

27/02/2013

Street News

Goldman και στα τρόφιμα
Περισσότερα από 251 εκατομμύρια λίρες περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται πως κέρδισε η Goldman Sachs τζογάροντας με τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής όπως το σιτάρι, τον αραβόσιτο και τη σόγια. Έρευνα που διεξήγαγε το βρετανικό κίνημα εναντίον της φτώχειας «World Development Movement» έδειξε πως το 2012 η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην διογκούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Η Goldman Sachs είναι ο παγκόσμιος ηγέτης σε μια σειρά συνδιαλλαγών που εκτοξεύουν τις τιμές των τροφίμων την ώρα που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινούν. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να τζογάρουν με την πείνα είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων», σχολιάζει η Κριστίν Χέιγ μέλος του κινήματος WDE.  
 
Ο Τζέιμι εξομολογείται
«Έπασχα από δυσλεξία, όταν μιλούσα σε κορίτσια ακουγόμουν σαν τον Σκούμπι Ντου και δεν είχα καθόλου αυτοπεποίθηση. Αν μπορούσα να μιλήσω στον 16χρονο εαυτό μου θα του έλεγα πως μόνο όταν δεν νιώθεις σίγουρος για αυτά που κάνεις, τότε μόνο θα πετύχεις. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που νιώθουν σίγουροι, ποτέ δεν εκπλήσσουν τον εαυτό τους», δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό δρόμου Big Issue ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ. Αν έχει μετανιώσει για πράγματα που έχει κάνει; Μόνο για κάποιες αμφιβόλου ποιότητας φωτογραφήσεις που, όπως λέει, τον έκαναν να μοιάζει σαν χαζός. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί σε επόμενο τεύχος της «Σχεδίας».
 
Θυσίες στο βωμό του Μουντιάλ 2014
Το σπίτι της  να μετατρέπεται σε παρκιν και εμπορικά κέντρα θα δει μια κοινότητα Ινδιάνων στη Βραζιλία. Η «ατυχία» για τους Ινδιάνους που ζουν σήμερα σε ένα από τα ιστορικά μουσεία της πόλης, το εγκαταλειμμένο Ινδιάνικο Μουσείο , είναι ότι αυτό βρίσκεται δίπλα από το στάδιο Μαρακανά όπου θα φιλοξενηθούν αγώνες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2014. 
 
Οι «Χινκονγιόσι» της Ιαπωνίας
Ο ανυποψίαστος επισκέπτης ίσως να το αντιληφθεί ποτέ. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Και σκληρή. Στην Ιαπωνία, ένας τεράστιος αριθμός γυναικών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών καταλήγει να ζει στο δρόμο. Τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ανέδειξαν το πρόβλημα: Μία στις τρεις γυναίκες ζει στην φτώχεια. Η συντηρητική ιαπωνική κοινωνία αιφνιδιάστηκε, σοκαρίστηκε. Ήταν τόσο απρόσμενο –και προφανώς ασυνήθιστο για την Ιαπωνία περασμένων χρόνων- που δεν υπήρχε καν ο κατάλληλος όρος στα γλωσσικά λεξικά που να περιγραφεί τον άνθρωπο και την κατάστασή του. Η λέξη βρέθηκε: Χινκονγιόσι ('Hinkonjyoshi') σημαίνει «κορίτσι της φτώχειας». Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των άγαμων ανδρών (ηλικίας 20 ως 64 χρόνων) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι συγκριτικά υψηλότερο, το 32% των γυναικών ήταν αυτό που σόκαρε. Πού βρίσκονται αυτές οι γυναίκες; Πού κρύβονται;  Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα: κρύβονται επειδή είναι μεγάλη ντροπή στην ιαπωνική κοινωνία μια γυναίκα να μην είναι νοικοκυρά και στο σπίτι. 
 
Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το τραγικό φαινόμενο, το ρεπορτάζ του ιαπωνικού περιοδικού δρόμου «Big Issue Japan» αναφέρει ως βασικές αιτίες το απαρχαιωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την ανεργία. 
Πηγή:  www.street-papers.org / The Big Issue Japan
 
Στο κοιμητήριο για λίγη ζεστασιά
Η εικόνα ενός άστεγου που είχε κάνει σπίτι του το Β’ Κοιμητήριο της Πάτρας έγινε είδηση, στις αρχές του έτους. Τον εντόπισε ο ιερέας της περιοχής να κοιμάται ένα παγωμένο πρωινό σε παγκάκι εντός του κοιμητηρίου, και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές για να τον περιθάλψουν. Στο Νις της γειτονικής Σερβίας δεν… έχει βρεθεί ακόμη ο παπάς (ή κάποιος άλλος, τέλος πάντων) που θα ευαισθητοποιηθεί για τον Μπράτισλαβ και τον Αλεξάνταρ. Άστεγοι και οι δύο, δεκαπέντε χειμώνες τώρα, βρίσκουν «ζεστασιά» και προστασία από τους σκληρούς σερβικούς χειμώνες στους τάφους ενός νεκροταφείου. Ο 43χρονος Μπράτισλαβ Γιοβάνοβιτς είναι άστεγος από τότε που κάηκε το σπίτι του πριν από 20 χρόνια. Άλλο τόσο είναι δίχως σπίτι και ο 40χρονος Αλεξάντερ Ντέτζιτς. Ο Γιοβάνοβιτς τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπαίνει μέσα στον τάφο και κοιμάται δίπλα από τα φέρετρα των συγγενικών του προσώπων, δίπλα του ο Ντέτζιτς, αλλά και άλλοι άστεγοι της σερβικής γης.
 
Το Νις είναι μια πόλη 190.000 κατοίκων, κάπου 200 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.
 
 
Δικαίωμα στο ραδιόφωνο
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν, ο «Radio Bakhita» προσπαθεί όχι μόνο να στείλει το σήμα του σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά αλλά και να ενώσει τους πολίτες της χώρας. Εκεί που η ελευθερία του λόγου κάθε άλλο παρά «κεκτημένο δικαίωμα» είναι, και δύο στους τρεις πολίτες είναι αναλφάβητοι, το «Radio Bakhita» φτάνει στα ραδιοφωνάκια 700.000 ανθρώπων. 
 
Δωρεάν γενόσημα
Δωρεάν γενόσημα φάρμακα θα μπορούν να δίνουν οι γιατροί της Ινδίας σε εκατομμύρια πολίτες ύστερα από την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 40% του πληθυσμού ζει με 1,25 δολάρια την ημέρα και μέχρι πέρυσι το δημόσιο σύστημα υγείας διέθετε μόλις 4,5 δολάρια για κάθε πολίτη. Από την αύξηση των κονδυλίων υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 600 εκατομμύρια Ινδοί, ο μισός πληθυσμός της χώρας, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα. 
 
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ