Shedia

EN GR

27/02/2013

Μας πήραν με τις ίντσες, του Άγγελου Τσέκερη

Τα μέτρα που παρήγγειλε το ΔΝΤ είχαν υπολογιστεί σε ίντσες, εξ ου και ο λάθος πολλαπλασιαστής. 

του Άγγελου Τσέκερη
σκίτσα: Δημήτρης Κορδαλής
 
Προβληματισμό έχει προκαλέσει η παραδοχή από ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ, ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας  έχει σχεδιαστεί με λάθος παραμέτρους, με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση από το αναμενόμενο. 
 
Για να γίνει κατανοητό το λάθος θα χρησιμοποιήσουμε το εξής παράδειγμα. Έχουμε ένα ανθοπωλείο και δίπλα ένα μανάβικο. Ο ανθοπώλης καλείται να πληρώσει ΔΕΗ 800 ευρώ και ο μανάβης 2.000. Για να βγούνε, πρέπει ο μεν ανθοπώλης να πουλάει 50 ευρώ τα χρυσάνθεμα, ο δε μανάβης 60 ευρώ τα αχλάδια. Έτσι ούτε ο ανθοπώλης έχει να αγοράσει αχλάδια από τον μανάβη, ούτε ο μανάβης λουλούδια από τον ανθοπώλη, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Έτσι κάθονται και κοιτάνε ο ένας τον άλλον απελπισμένοι, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα είναι και οι δύο μέσα στην καλή χαρά και την ανταγωνιστικότητα.    
 
Στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι πρόκειται περί λάθους, καθώς όλες οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεργάστηκαν με το ΔΝΤ το καταδιασκέδασαν. Το γεγονός αυτό κίνησε τις υποψίες των στελεχών του οργανισμού, με αποτέλεσμα, μετά από συνεχείς έρευνες, να διαπιστωθεί ότι είχε χρησιμοποιηθεί μολύβι εκεί που προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί αφρολέξ. Ευτυχώς, πρόκειται για καθαρά υπολογιστικό λάθος που δεν βάζει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση του προγράμματος. 
 
Κατά μία εκδοχή, η αστοχία οφείλεται στο ότι ο Απολύτως Αλάνθαστος Συντελεστής Επαναφοράς Στο Σωστό Δρόμο, τον οποίο πάντα χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να σώσει τις σπάταλες χώρες, έχει υπολογιστεί σε ίντσες αντί για κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για ένα κλασικό λάθος, στο οποίο οφείλεται και η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το 1986, η οποία αρχικώς αποδόθηκε σε δάκτυλο των Νεφελίμ. Σε αντίστοιχα τεχνικά μικρολάθη οφείλεται επίσης η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η πανούκλα το 1350, η ανακάλυψη της Αμερικής (βλέποντάς την από την οπτική γωνία των Ίνκας), η τήξη των Πόλων, και η διάσπαση της Εκκλησίας το 1054. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι επιπτώσεις από το λάθος θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, καθώς στις πρόσφατες εκλογές παραλίγο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Κατά μία άλλη εκδοχή το λάθος ήταν εργαστηριακό, καθώς οι συγκεκριμένοι πολλαπλασιαστές δοκιμάστηκαν πρώτα σε χιμπατζήδες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι κατά την τελική εφαρμογή τους στο πρόγραμμα αφέθηκαν εκτός ψυγείου, με αποτέλεσμα να πιάσουν μούχλα και να αλλοιωθούν οι ονομαστικές τους αποδόσεις. Έτσι όταν το πρόγραμμα παραδόθηκε στην Ελλάδα, έγιναν τεράστιοι, έβγαλαν τρίχωμα και αιχμηρά δόντια, και στη συνέχεια δραπέτευσαν από το εργαστήριο προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστροφές γύρω τους. Στην τελική φάση του 3ου Μνημονίου σκαρφάλωσαν σε ένα καμπαναριό κρατώντας όμηρο τη Ναόμι Γουότς, και χρειάστηκε η επέμβαση της αεροπορίας για να επιστρέψουν τελικά στα κλουβιά τους.   
 
Η ανοιχτή αναγνώριση των λαθών έχει δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ειδικά ο Στουρνάρας εμφανίζει τελευταία αγωνιστική κάμψη, και έχει χάσει εμφανώς τη δίψα του για ωμό κρέας, ενώ σύμφωνα με κύκλους του στενού του περιβάλλοντος το έχει ρίξει στους υπαρξιστές φιλόσοφους, το διαλογισμό και τη χορτοφαγία. Μπροστά στο ενδεχόμενο να αποτύχει το πρόγραμμα σταθερότητας και να αποβληθεί η χώρα από την ευρωζώνη, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έκαναν μεγάλη διαδήλωση με συνθήματα «δεν πειράζει», «και αύριο μέρα είναι», και «όχι στους πολλαπλασιαστές light, θέλουμε λιτότητα σκληρή και ακατέργαστη». Δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, ζητώντας μείωση μισθών,  μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές, απελευθέρωση των απολύσεων και σύνταξη στα 90 χρόνια. Σε περισσότερες από μια περιπτώσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, προκειμένου να κάμψει την αποφασιστικότητά τους και να δουλέψουνε τζάμπα. 
 
Η παλλαϊκή και καθολική στήριξη την οποία παρέχει η ελληνική κοινωνία στο Μνημόνιο, καθιστά άνευ περιεχομένου κάθε συζήτηση για οποιαδήποτε ευνοϊκότερη αναθεώρηση του προγράμματος. Σε σχετικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βρίσκει τα οικονομικά μέτρα αστεία, και είναι αποφασισμένη να μην διακινδυνεύσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση των δανειστών μας, με περιττές διαπραγματεύσεις πάνω στο ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα δύο εκατομμύρια συμπολιτών μας που επιλέγουν συνειδητά την ανεργία προκειμένου να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Στην ίδια ακριβώς γραμμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να φανεί αγνώμων απέναντι στην τρόικα και το ΔΝΤ, και να τους κοπανάει συνέχεια ένα ανθρώπινο λάθος, τη στιγμή που έχουν κάνει τόσες θυσίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.  
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ