Shedia

EN GR

26/03/2014

Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Πετυχημένο μοντέλο στέγασης
 
Κάθε βράδυ, στους δρόμους των ΗΠΑ κοιμούνται περίπου 58.000 πρώην στρατιωτικοί, που αντιστοιχούν στο 30% του άστεγου πληθυσμού της χώρας. Αν και ο αριθμός είναι μεγάλος, έχει μειωθεί, ωστόσο, σε σχέση με το 2010, όταν οι βετεράνοι που έβρισκαν καταφύγιο στους δρόμους ή σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας έφταναν τους 75.000. Στόχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα είναι μέχρι το 2015 να μην υπάρχει κανείς άστεγος βετεράνος. Μέχρι σήμερα, όμως, μόνο δυο πόλεις έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο.  Πρόκειται για το Φοίνιξ στην Αριζόνα και το Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, και οφείλεται σε ειδικά προγράμματα που παρέχουν δωρεάν στέγη σε πρώην στρατιωτικούς. Ειδικά στην Αριζόνα, η «Συμμαχία για το τέλος της έλλειψης στέγης» (AZCEH), που τρέχει το πρόγραμμα, συνεργάζεται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το δύσκολο στάδιο της μετάβασης από το δρόμο στο σπίτι. «Πολλοί άνθρωποι μένουν στο δρόμο για οκτώ χρόνια, και προσπαθούμε να τους μάθουμε από την αρχή πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Όπως το να πάνε σε μια τράπεζα, να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό τηλέφωνο ή να κλείσουν ένα ραντεβού στο γιατρό», εξηγεί η Λιζ Ντακόστα από τη ΜΚΟ της Αριζόνα «Community Bridges». Το πετυχημένο μοντέλο των δυο πόλεων σκέφτονται να ακολουθήσουν και άλλες αμερικανικές πόλεις. 
 
ΠΗΓΗ: Spare Change News - USA
 
Ιατρικός σύλλογος της ελπίδας
 
 
Στο πλευρό των πολωνών πολιτών που είτε δεν έχουν ασφάλεια υγείας είτε είναι άστεγοι βρίσκεται μια ομάδα γιατρών με την ονομασία «Γιατροί του Συλλόγου της Ελπίδας», που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες ανθρώπους στις κλινικές του Συλλόγου στην Κρακοβία και τη Βαρσοβία. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε περίπου 10.000 περιστατικά, ενώ βλέπουμε 50 ασθενείς την ημέρα. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με ξενώνες φιλοξενίας αστέγων, και έτσι ο ένας βοηθάει στο έργο του άλλου. Άνθρωποι που φεύγουν από το ιατρείο μπορούν να αναρρώσουν στις δομές φιλοξενίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέληγαν πάλι στο δρόμο, με ένα κουτί χάπια στο χέρι. Αντίστοιχα, οι δομές φιλοξενίας βασίζονται σ’ εμάς, γιατί άνθρωποι που έχουν ανάγκη και σοβαρά προβλήματα υγείας παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό», λέει η χειρουργός Ανέτα Ομπκόουσκα (Aneta Obcowska) και συμπληρώνει: «Έχω δύο όνειρα. Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί στην κλινική μια ομάδα υποστήριξης ανθρώπων που έχουν πρόβλημα αλκοολισμού και το δεύτερο να μεγαλώσει λίγο η κλινική μας!».  
 
ΠΗΓΗ:  WSPAK - Poland
 
Τράπεζες τροφίμων στα σχολεία
 
 
Τράπεζες τροφίμων ακόμη και μέσα σε σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν στις ΗΠΑ, καθώς τα περιστατικά με μαθητές που παρουσιάζουν έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω της πείνας έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι πρώτες τράπεζες άνοιξαν σε πέντε σχολεία του Τενεσί, ενώ, ήδη, μόνο στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Νάσβιλ, περισσότερα από 100 σχολεία συμμετέχουν σε προγράμματα τα οποία παρέχουν τρόφιμα στους μαθητές για την περίοδο των διακοπών και τα σαββατοκύριακα. Υπολογίζεται πως το 25% των παιδιών στο Τενεσί σε καθημερινή βάση δεν έχει εξασφαλισμένη την ιδανική ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. 
 
«Μέχρι τώρα, τα πάμε πολύ καλά. Τόσο οι σύμβουλοι των σχολείων όσο και οι καθηγητές προσπαθούν να εντοπίσουν διακριτικά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα για να τα βοηθήσουν. Βέβαια, πολλές οικογένειες έρχονται μόνες τους και ζητούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παροχής τροφίμων», εξηγεί η Κάθριν Κένταλ, υπεύθυνη ενός εκ των προγραμμάτων που «τρέχουν» στα σχολεία του Τενεσί. 
 
ΠΗΓΗ: The Contributor - USA
 
 
Θηλιά και «Δαχτυλίδι»
 
 
Μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις χώρες που βρίσκονται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι του Ειρηνικού» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μακριά, όμως, από κάθε δημόσιο έλεγχο ή την εποπτεία νομοθετών. Η νέα συμφωνία, με το όνομα «Trans-Pacific Partnership» (TPP), δεν θα αφορά μόνο τις εμπορικές συναλλαγές αλλά αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλους τους τομείς, όπως τα εργασιακά δικαιώματα  και το περιβάλλον, και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες. Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Σουάγκερ, αυτή τη στιγμή οι χώρες που διαπραγματεύονται τους όρους της συμφωνίας είναι δώδεκα. «Στην ΤΡΡ θα τεθούν κανόνες για το 40% περίπου της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που έχει διαπραγματευτεί ποτέ και η οποία εντέχνως έχει κρατηθεί μυστική», αναφέρει η Σουάγκερ. 
 
ΠΗΓΗ:  Street Roots - USA
 
«Διορθωτικοί βιασμοί»
 
 
Χιλιάδες ομοφυλόφιλες γυναίκες στη Νότιο Αφρική που δεν φοβούνται να κρύψουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις κινδυνεύουν από τον λεγόμενο «διορθωτικό» βιασμό. Τα στοιχεία που καταγράφονται σε επίσημες εκθέσεις είναι τρομακτικά. Όμως, ο ακριβής αριθμός των γυναικών που έχουν βιαστεί –και πολλές απ’ αυτές δολοφονηθεί– λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού παραμένει άγνωστος. Πολλοί ελπίζουν πως το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί χάρη σε μια νέα νομοθεσία που διαχωρίζει τα εγκλήματα μίσους ενάντια στους ομοφυλόφιλους από τα υπόλοιπα εγκλήματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό. «Μένω μαζί με τη σύντροφό μου, πολλοί άντρες στη γειτονιά το γνωρίζουν και φοβόμαστε πως ανά πάσα στιγμή θα σπάσουν την πόρτα μας και θα μας βιάσουν. Συνήθως, έρχονται σε ομάδες και δεν έχεις κανέναν τρόπο να τους σταματήσεις. Πολλές φίλες μου έχουν πέσει θύματα βιασμού επειδή είναι λεσβίες. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο εδώ», λέει η Θεμπέλα. 
 
 
 
Με χιονοπέδιλα κατά του πολέμου
 
 
Τα βουνά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν, προπύργιο των Κούρδων, αποτελούσαν, μέχρι πρότινος, το σημείο όπου έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες ιρακινοί πρόσφυγες. Σήμερα, στα ίδια βουνά, λειτουργεί η πρώτη σχολή σκι, όπου παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία μαθαίνουν πώς να κατεβαίνουν με χιονοπέδιλα και μπατόν τις πλαγιές των επιβλητικών βουνών. Δάσκαλός τους ο Ισπανός Ιγκόρ Ουριζάρ, που πιστεύει πως η ενασχόληση των παιδιών με το σκι θα τα βοηθήσει να ξεχάσουν, όσο μπορούν, τις άσχημες εικόνες του πολέμου. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να παίρνουν τα παιδιά άδεια για να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και να έρχονται μαζί μας για να κάνουν σκι. Όμως, ακόμη κι έτσι, τα καταφέρνουμε. Άλλωστε, έχουμε εξοπλισμό μόνο για 12 άτομα», λέει ο Ουριζάρ, που με τη βοήθεια της βασκοκουρδικής ΜΚΟ «Tigris Association» κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του. 
 
 
 
Τη γη τους στα χέρια τους
 
 
Τη γη τους να καταστρέφεται από παράνομους μεταλλωρύχους που ψάχνουν για χρυσό βλέπει η φυλή Μουντουρούκου στη Βραζιλία. Αν και τα μέλη της φυλής πιέζουν την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα για να προστατέψει τους ίδιους και την περιοχή τους, τίποτα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι Μουντουρούκου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Άλλωστε, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έξωσης των παράνομων μεταλλωρύχων, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της φυλής. 
 
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Λούνι Παράχο (Lunae Parracho), ακολούθησε τη φυλή μέσα στη ζούγκλα. καταγράφοντας με το φακό του την προσπάθεια των μελών της να εντοπίσουν τα παράνομα ορυχεία και να διώξουν από τη γη τους τους μεταλλωρύχους.
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ