Shedia

EN GR

25/06/2014

Χορεύοντας σε ρυθµούς αγωνιστικούς! του Γιώργου Αράπογλου

Φωτογραφίες: Κωστής Μπακόπουλος
 
Χιλιάδες τα χαμόγελα, ένα το μήνυμα στη μεγάλη συναυλία της «σχεδίας». Με αγάπη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε!
 
Η βραδιά είχε από όλα. Ηλεκτρικούς ήχους, όπερα, λαϊκή παράδοση, ευαισθησία και γαλήνη από ακουστικές κιθάρες. Πάνω από 4.000 φίλοι της «σχεδίας» συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαΐου στον πανέμορφο χώρο της Τεχνόπολης και συντροφιά με μια μεγάλη παρέα καταπληκτικών καλλιτεχνών (και ανθρώπων, βεβαίως) έστησαν ένα ανεπανάληπτο μουσικό πάρτι, στέλνοντας, ταυτόχρονα, μηνύματα αλληλεγγύης, αγάπης, αλλά και υποστήριξης στους συμπολίτες μας που η ζωή (και η οικονομική κρίση) τους οδήγησαν σε δύσβατα μονοπάτια.
 
Οι Batala, όπως και πέρσι, άνοιξαν τη συναυλία, δίνοντας το σύνθημα για να ξεκινήσει το πάρτι και, στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι υπόλοιποι εκλεκτοί φίλοι μας. Ο Σπύρος Γραμμένος, με το  ιδιαίτερο χιούμορ του,  ανέβασε ακόμα περισσότερο το κέφι, οι Duo Fina εντυπωσίασαν το κοινό φέρνοντας την όπερα στην Τεχνόπολη, οι Encardia έδωσαν το σύνθημα να χορέψουμε με την καρδιά μας με τις ταραντέλες από τη Νότιο Ιταλία, ο Μίλτος Πασχαλίδης, με τη μελωδική φωνή και την κιθάρα του, έδωσε έναν πιο συναισθηματικό τόνο στη βραδιά, η Μάρθα Φριντζήλα, με τη μαγική φωνή της, μας ταξίδεψε, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης κατάφεραν να ενώσουν τη λαϊκή παράδοση με τον νεανικό ενθουσιασμό του κοινού, οι Gadjo Dilo μάς ξεσήκωσαν με το εκπληκτικό «πάντρεμα» του gypsy swing με το ρεμπέτικο και, τέλος,  οι Locomondo εκτίναξαν τη διασκέδαση στα ύψη, δίνοντας το καλύτερο δυνατό φινάλε σε ένα μεγάλο πάρτι.
 
Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και, με γέφυρα τη μουσική, μας «υπενθύμισαν» ότι όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στον ρατσισμό, την προκατάληψη, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 
Το πρόγραμμα έκλεισε με την υπόσχεση πως την επόμενη χρονιά θα χορέψουμε ακόμα περισσότερο, αλλά και πως θα συναντιόμαστε πιο συχνά στο διάστημα που μεσολαβεί, συμμετέχοντας σε όλους τους καλούς κοινωνικούς αγώνες.
 
Αισιοδοξία & χαμόγελο
 
Η βραδιά δεν θα είχε την ίδια επιτυχία χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών της «σχεδίας». Με την ενέργειά τους, το χαμόγελο και την αγάπη τους, ήταν για μια ακόμα φορά ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας. 
 
«Είμαι ενθουσιασμένη από την όλη διοργάνωση. Έχω συμμετάσχει ως εθελόντρια και άλλες φορές σε συναυλίες που υποστήριζαν αντίστοιχους σκοπούς, αλλά τη συγκεκριμένη τη βρήκα πολύ καλύτερη. Όλα ήταν εξαιρετικά, ιδιαιτέρως το πώς συνεργαστήκαμε όλοι οι εθελοντές μεταξύ μας. Ήταν όλοι τόσο κοινωνικοί και φιλικοί, ευθύς αμέσως ένιωσα σαν να τους γνωρίζω από καιρό. Στη συναυλία, είχαν έρθει, επίσης, πολλοί φίλοι μου, οι γονείς μου και δικοί τους φίλοι και, παρόλο που στην αρχή πίστευα ότι ήρθαν απλώς για να ενισχύσουν στο σκοπό, τελικά έμειναν όλοι μέχρι αργά και όταν, μάλιστα, κάποια στιγμή κατάφερα να πάω να τους βρω, τους βρήκα όλους να χορεύουν στους ρυθμούς των Locomondo! Η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μουσικών κουλτούρων, τελικά, λειτούργησε θετικά και, στο τέλος, τόσο οι δικοί μου άνθρωποι όσο και ο κόσμος που βρέθηκε εκεί έφυγε χαρούμενος και ρωτούσε πότε θα έχει ξανά συναυλία ή άλλα αντίστοιχα events. Όλη αυτή η αίσθηση με έκανε να νιώσω καλά και να χαρώ ακόμα περισσότερο που ήμουν μέρος αυτής της πολύ όμορφης προσπάθειας», περιέγραψε τα συναισθήματά της η Δήμητρα Μπάρκα, με την πολυεπίπεδη προσφορά στη «σχεδία», εντός και εκτός συναυλίας.
 
Εξίσου χαρούμενη για την παρουσία της ήταν και η Κωνσταντίνα Τσαπρούνη, που συνδύασε, όπως ομολόγησε, την κοινωνική προσφορά με τη διασκέδαση.
 
«Πέρασα πάρα πολύ καλά, ειδικά με τους υπόλοιπους εθελοντές, με τους οποίους γνωριστήκαμε. Το καταπληκτικό κλίμα που υπήρχε από την αρχή λειτούργησε θετικά υπέρ του σκοπού μας. Από το περίπτερο που βρισκόμουν πέρασε πολύς κόσμος που ρωτούσε για παλαιότερα τεύχη της «σχεδίας», για τη συναυλία, ήθελε να ενημερωθεί γενικότερα για το περιοδικό, τις δράσεις μας, να συνομιλήσει με τους ανθρώπους μας. Οι περισσότεροι, όμως, ήταν πολύ ενημερωμένοι. Είχαν έρθει για να ενισχύσουν το σκοπό, αλλά και να περάσουν καλά. Όλοι οι καλλιτέχνες ήταν υπέροχοι. Εγώ είμαι πολύ φαν του Σπύρου Γραμμένου. Όταν βγήκε στη σκηνή, κανόνισα με όλα τα παιδιά και πήγα στη σκηνή να τον δω. Έφυγα γεμάτη, αισιόδοξη και χαρούμενη που ανήκω στην παρέα της “σχεδίας”».
Καλό καλοκαίρι!

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ