Shedia

EN GR

25/06/2014

Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας

Έπιασαν οι ζέστες 
 
Αγαπητοί φίλοι,
Τελειώνει ο Μάης και πολλοί πωλητές της «σχεδίας» έχουν, ήδη, µαυρίσει από τον ήλιο. Θα πρέπει να τους προµηθεύσετε ένα καπέλο και να τους συστήσετε να το φοράνε. Και το καπέλο δεν πρέπει να είναι τζόκεϊ, αλλά πλατύγυρο… και καλό είναι να έχει και λουράκι για δέσιµο στο λαιµό. Έρχονται και τα µελτέµια.
 
Νίκος Στάππας 
 
Κάποιες αστοχίες
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πολύ καλό περιοδικό που κρατάµε στα χέρια µας κάθε µήνα. Σίγουρα αποτελεί προϊόν υπεύθυνης δουλειάς και έρευνας. Οι δε πωλητές του περιοδικού είναι όλοι ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. Πραγµατικά, χαιρόµαστε πολύ και ευχόµαστε κάθε καλό και καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας. 
 
Αν µου επιτρέπετε και µε καλή προαίρεση πάντα, θα ήθελα να επισηµάνω κάποια µικρά λάθη-αστοχίες που είµαι σίγουρη ότι θα προσέξετε να µην επαναληφθούν, και έτσι το περιοδικό θα γίνεται ολοένα και καλύτερο. Στο τεύχος 15 (Μάιος 2014) στο άρθρο-συνέντευξη της Τζόαν Μπαέζ, και συγκεκριµένα στη σελίδα 46, έχει γραφτεί «...Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι εγώ δεν έκανα ναρκωτικά». Προφανώς, η πρόταση, όπως και όλο το κείµενο, είναι µετάφραση από την αγγλική γλώσσα. Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «do drugs», όµως στα ελληνικά δεν µπορεί να µεταφραστεί κατά λέξη και θα πρέπει, µάλλον, να γραφτεί κάτι όπως «έκανα χρήση τοξικών ουσιών» ή πιο απλά «έπαιρνα ναρκωτικά», καθώς το «κάνω ναρκωτικά» δεν ισχύει στα ελληνικά. Επίσης, στη σελίδα 55, στο άρθρο του κυρίου Ζωνάκη, θα πρέπει, µάλλον, να αλλάξετε το επίθετο «Σύριος» µε το ορθότερο «Σύρος» (ο κάτοικος της Συρίας). 
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε το γράµµα µου και τις προτάσεις-υποδείξεις µου. Σας βεβαιώνω ότι γίνονται µε καλή πρόθεση και µε τη διάθεση να γινόµαστε όλοι πάντα καλύτεροι!
Καλή συνέχεια!
 Με εκτίµηση,
 Κουτσογιάννη Άννα
 
Αριστερά κόµπλεξ
 
Κάνοντας το λάθος, όπως αποδείχθηκε µετά, να αγοράσω το τεύχος 13 (Μάρτιος 2014) διαπίστωσα τα βαθιά αριστερά σας κόµπλεξ! Θα περίµενα, όµως, για ένα διευθυντή σύνταξης περιοδικού για τους άστεγους, δηλαδή κοινωνικής πολιτικής, να αποφύγει να  εµπλέκεται στα πολιτικά πάθη και να περιορίζεται στα αµιγώς κοινωνικά θέµατα, για τα οποία και πληρώνεται!...  Όταν, όµως, δεν µπορεί ο ίδιος να ξεχωρίσει τη διαφορά του να είσαι αυστραλός πολίτης από αυτή του Έλληνα, τότε δεν θα µπορούσα να περιµένω και την άλλη διάκριση!...
 
Με τιµή,
Γεώργιος Μόσχος, M.Eng.
 
Απάντηση: Το µόνο που µπορούµε να σκεφτούµε είναι ότι προφανώς αναφέρεστε στα «Λόγια της Πλώρης» («Όπως σε ριάλιτι») που είχαν θέµα το αυτονόητο δικαίωµα των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και να είναι ισότιµοι πολίτες. Κατά την άποψή σας, πρόκειται για «αριστερά κόµπλεξ» (και µάλιστα «βαθιά») και «πολιτικά πάθη». Κατά την άποψή µας, πρόκειται για αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώµατα σε µια ευνοµούµενη κοινωνία. Δικαιώµατα που, µάλιστα, σε αµέτρητες χώρες του κόσµου έχουν κατοχυρωθεί και προστατεύονται συνταγµατικά από… δεξιές (συντηρητικές) κυβερνήσεις.
 
 
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Αγαπητοί άνθρωποι της «σχεδίας», άρχισα να διαβάζω το περιοδικό πρόσφατα. Είναι µια εξαιρετική προσπάθεια! Σε αυτούς τους καιρούς είναι ό,τι πιο αξιοπρεπές έχω δει... 
Αντώνης Κουίδης
 
Καταπληκτική η συναυλία της σχεδίας! Η καλύτερη έναρξη του καλοκαιριού. Περιµένουµε µε ανυποµονησία την επόµενη!
Χριστίνα Μάνου
 
«Όχι άλλους φόρους» υποσχέθηκε ο Σαµαράς. Και ύστερα έφαγαν αυτοί καλά κι εµείς πεινάσαµε περισσότερο.
Μιχάλης Παπαδηµητρίου
 
Μετασχηµατισµός µετά από εκλογές για να προετοιµαστούµε για... εκλογές. Τελικά, αυτά που µας ψεκάζουν έχουν πιάσει και από Μαξίµου µεριά.
Απόστολος Μαυρέας
 
Σε κάθε άρθρο του η ίδια σκέψη...πρέπει να γίνει αυτός ο κόσµος καλύτερος!!! 
@Dimitra_Lygoura
 
Το πιο ωραίο πράγµα που έκανα  το 48ωρο ήταν ότι αγόρασα  το περιοδικό δρόµου. Ψάξτε το. 
@Pbousios  
 
Η @_shedia δεν είναι απλά ένα περιοδικό του δρόµου, είναι µια δεύτερη ευκαιρία σε άστεγους και άνεργους συµπολίτες µας. 
Μην αδιαφορείς, βοήθα. 
@TheKoulWay
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ