Shedia

EN GR

25/06/2014

Πρόσωπα του Γιώργου Αράπογλου

Εργάζομαι από πολύ μικρός σε διάφορες δουλειες. Τελείωσα Τεχνικό Λύκειο με ειδικότητα την κομμωτική. Όποτε έχω την ευκαιρία ασχολούμαι με την ειδικότητα σε φίλους και γνωστούς, μέχρι να βρω κάποιο κομμωτήριο που να μπορέσω να εργαστώ. Ζω μαζί με την μητέρα μου, η οποία είναι συνταξιούχος. Πριν από τρία χρόνια έχασα τον πατέρα μου και έτσι μείναμε οι δυο μας. Ευτυχώς, το σπίτι είναι δικό μας, αλλά από την αλλη με τόσα χαράτσια η κατάσταση έχει δυσκολέψει.
 
Ήμουν για αρκετούς μήνες χωρίς δουλειά και έκανα περιστασιακά πράγματα. Ένα μεροκάματο τώρα, ένα μετά από μια εβδομάδα, διάφορες δουλειές απλώς για να βγάζω ένα υποτυπώδες εισόδημα. Έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά, η δουλειά έχει πέσει πολύ και έτυχε να μην έχω για καιρό σταθερή δουλειά. Ήμουν περίπου πέντε μήνες χωρίς σταθερή δουλειά, το περασμένο καλοκαίρι εργάστηκα σε μια διαφημιστική μέχρι το Σεπτέμβρη, όταν και πάλι έβρισκα μόνο περιστασιακά μεροκάματα για να καλύπτω μόνο κάποια μικροέξοδα και τίποτα περισσότερο.
 
Αυτή η κατάσταση είναι αλήθεια με επηρέασε αρκετά. Όταν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις από πολύ μικρός και ξαφνικά να μένεις χωρίς σταθερή δουλειά για αρκετό καιρό, κάποια στιγμή σε παίρνει από κάτω. Αναρωτιέσαι τι γίνεται, κάτι συμβαίνει, κάτι κάνω εγώ λάθος. Από ένα σημείο και έπειτα με είχε ρίξει πολύ. Είχα φτάσει να λέω ότι φταίω εγώ που δε βρίσκω ή που έχασα τη δουλειά που ήμουν. Άρχισα να κλείνομαι στον εαυτό μου. Γινόμουν πιο απόμακρος και φαινόταν και στον κύκλο μου όσο και να προσπαθούσα να μην το δείχνω σε κανέναν για να μην τους στενοχωρώ και ιδιαίτερα στη μητέρα μου. Δεν είχα όρεξη ούτε να βγω, να κάτσω σε ένα παγκάκι με ένα φίλο να μιλήσουμε.
 
Στη σχεδία ήρθα εντελώς τυχαία. Δεν είχα επικοινωνήσει με κανέναν ούτε πωλητή ούτε φορέα. Η μητέρα μου είχε ακούσει για το περιοδικό και με προέτρεψε να έρθουμε να δούμε περί τίνος πρόκειται. Μας ενημέρωσαν και μετά από λίγο καιρό μας ξαναπήραν ια να ξεκινήσουμε εφόσον μας ενδιέφερε. Σκέφτηκα πως μέχρι να βρω κάτι άλλο, αφού έχουν ζορισει πολύ τα πράγματα, δεν είχα κάτι να χάσω. Μου άρεσαν όσα μας είπαν τα παιδιά και σκέφτηκα να μην επιβαρύνω άλλο την μητέρα μου και πως έχω μια καλή ευκαιρία να καλύψω τα δικά μου έξοδα και ίσως και να μπορώ να την βοηθώ, όπως έκανα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Έτσι, είμαι από το πρώτο τεύχος της Θεσσαλονίκης. Έχω καταφέρει ήδη να βγαζω κατα πολύ τα δικά μου έξοδα και σιγά σιγά άρχισα να συνεισφέρω στο σπίτι. Δίνω στη μητέρα μου να πληρώνει λογαριασμούς και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.
 
Με έχει βοηθήσει πολύ. Δεν μου ήταν δύσκολο να έρθω σε επαφή με τον κόσμο, αφού όλες οι δουλειές που έκανα είχαν το επικοινωνιακό κομμάτι. Αν εξαιρέσω την πρώτη μέρα που δεν ήξερα καλά πως να προσεγγίσω τον κόσμο και δυσκολεύτηκα αρκετά, από εκεί και μετά ήταν αλλιώς. Διαβάζω πολύ το περιοδικό και μου αρέσει και σαν ύλη, συνεπώς ήμουν πιο άνετος, αφού ήξερα ότι δίνω ένα προϊόν που είναι καλό, ποιοτικό και που αξίζει να το αγοράσει κάποιος.
 
Κάθε φορά που βγαίνει το καινούριο τεύχος, περιμένω να το δω να το διαβάσω. Ακόμα κι αν δεν ήμουν πωλητής του περιοδικού, πιστεύω ότι θα γινόμουν από τους τακτικούς αναγνώστες του. Στην αρχή ξεκίνησα με λίγες ώρες, όμως,σταδιακά προσπαθώ να τις αυξήσω και να δουλεύω περισσότερο.
 
Έχω βελτιωθεί και σαν άνθρωπος. Μου αρέσει οι δουλειές που κάνω να έχουν επαφή με κόσμο. Όσοι γνωρίζουν το περιοδικό ή το έχουν πάρει έστω μία φορά, μου λένε θετικά λόγια είτε για το τεύχος που μόλις αγόρασαν είτε συνολικά για το περιοδικό. Σαφέστατα, υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους άρεσε ή δεν θέλουν αν ακούσουν καν τι είναι το περιοδικό, για τον δικό τους λόγο ο καθένας, αλλά και αυτό είναι φυσιολογικό.
 
Έχει τύχει να προσπαθώ να ενημερώσω κάποιον για το περιοδικό και να έχει επιθετική και υβριστική συμπεριφορά απέναντί μου. Δεν απάντησα γιατί ξέρω πως το να το κάνω δεν θα ήταν ο καλύτερος χειρισμός. Προτιμώ να μην δίνω συνέχεια σε τέτοιες συμπεριφορές, όσο άσχημες κι αν είναι. Αν προσπαθήσεις να απαντήσεις, ίσως μετά να μετανοιώσεις.
 
Αυτό που ονειρεύομαι είναι να βρω ή να δημιουργήσω μια δουλειά που να μου αρέσει και να μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά στα δικά μου έξοδα και του σπιτιού. Τη δουλειά δεν τη φοβάμαι γιατί έχω δουλέψει από μικρός και έχω αντοχές. Θα προσπαθήσω, εφόσον πηγαίνουν καλά τα πράγματα, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Βλέπω θετικά το μέλλον ανεξάρτητα πόσο δύσκολη είναι τώρα η κατάσταση. Προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά..
 
Σε φίλους μου λέω αν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση να έρθουν να δουλέψουν στη «σχεδία». Τους λέω πως θα μπουν σε μια καλή δουλειά και πως, μέχρι να βρουν κάτι άλλο είναι μια μικρή, αλλά σημαντική βοήθεια να δουν διαφορετικά το μέλλον τους. 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ