Shedia

EN GR

25/06/2014

Φθηνός σκούφος του Nέστορα Πουλάκου

Γεύσεις χωρίς µεσάζοντες 
 
Ένα συνεργατικό καφενείο στη Νέα Σµύρνη µάς συνδέει απευθείας µε τον έλληνα παραγωγό.  
 
H βόλτα µας στα αθηναϊκά συνεργατικά καφενεία συνεχίζεται. Άλλωστε, σε αυτήν την «περίεργη» εποχή, όπου η γκρίνια και η µιζέρια περισσεύουν, η όρεξη για πραγµατική δουλειά και η θετική διάθεση µάς κάνουν να αισιοδοξούµε για το µέλλον µας. Πιο ανθρώπινο, πιο ζεστό, πιο συνεργατικό. Παραδίπλα από την κοµβική οδό Αιγαίου, όπου συνδέει τη Νέα Σµύρνη, τη Δάφνη και τον Άγιο Δηµήτριο µε την οδό Συγγρού και το κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, ανακαλύπτουµε τις «Σαΐτες», ένα καφενείο-ρακοµεζεδοπωλείο, που, συνήθως, συναντάµε εδώ και χρόνια στην Αµοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια.
 
Η οσµή «ελευθερίας» που αναδίδει ο χώρος πηγάζει από µια σειρά πραγµάτων: τα περισσότερα αντικείµενα όπως και το ντεκόρ του καφενείου είναι φτιαγµένα από τα ίδια τα παιδιά που άνοιξαν το χώρο, άνθρωποι που όταν ήρθαν πρόσωπο µε πρόσωπο µε την ανεργία αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Η ατµόσφαιρα είναι ζεν, τα πιάτα ηµέρας θυµίζουν την κουζίνα της µαµάς, και οι χαµηλές τιµές φαγητού και ποτού µάς πάνε πίσω, στις όµορφες, αγνές εποχές των παιδικών µας χρόνων, όπου οι αδικαιολογήτως τιµολογηµένες υπεραξίες ήταν κουκκίδες στον ωκεανό.
 
Οι «Σαΐτες» δεν είναι το κλασικό φαγάδικο όπου θα «ντερλικώσουµε» σαν να λέµε, αλλά το µέρος όπου θα φάµε όσο πρέπει, ώστε ο ουρανίσκος µας να γευτεί παραδοσιακές συνταγές µε προϊόντα κατευθείαν από τον έλληνα παραγωγό, και µπίρες, ρακές, τσίπουρα και οινόµελα από τα περισσότερα µέρη της χώρας µας. Χωρίς µεσάζοντες, ούτε «καπέλα» στις τιµές. Μάλιστα, στο εσωτερικό του µαγαζιού βρίσκουµε και προϊόντα από συνεταιρισµούς όλης της Ελλάδας, εν είδει παντοπωλείου.
 
Εµείς δοκιµάσαµε την αραβική σαλάτα ρόκα, την υπέροχη και «µυρωδάτη» παστουρµαδόπιτα και το ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης. Κι επειδή δεν µπορούσαµε να αντισταθούµε, παρά τη ρητή εντολή του αρχισυντάκτη της «σχεδίας» για το αντίθετο, ήπιαµε ένα ποτήρι ψηµένης ρακής. Συνολικά, δώσαµε 13,5 ευρώ, απολαµβάνοντας γευστικούς µεζέδες, καλοµαγειρεµένους µε µεράκι, κέφι και όρεξη από τους συνεργάτες-συνέταιρους του καφενείου. Βλέπετε, όταν µια κίνηση δεν ξεκινάει µε την πρόθεση να είναι στεγνά και µόνο επιχειρηµατική, αλλά µε την προοπτική να φτιαχτεί κάτι πραγµατικά όµορφο στο οποίο κι εµείς οι ίδιοι θα πηγαίναµε και θα το κάναµε στέκι µας, τότε αυτό όλο αποτυπώνεται στη δουλειά και περνάει στη φιλοσοφία του µαγαζιού. Και  µε τη σειρά του γίνεται εντελώς αντιληπτό από τους πελάτες, που δεν αργούν να γίνουν θαµώνες.
 
Η επίσκεψη στις «Σαΐτες» είναι µια βόλτα µακριά από τη βουή της καθηµερινότητας, µια επίσκεψη καθόλου «αθηναϊκή». Καθότι, τόσο ο εσωτερικός όσο, κυρίως, και ο περιβάλλων χώρος του καφενείου είναι µια φυγή από την πραγµατικότητα: Απολαµβάνοντας την ψηµένη ρακή µας, περιβαλλόµαστε από την ησυχία της καταπράσινης πλατείας που βρίσκεται απέναντι από το καφενείο, αραχτοί, χαλαροί, µε το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι να µας µεταφέρει, έστω νοερά, στα αντίστοιχα αγαπηµένα µέρη των κυκλαδίτικων νησιών µας. 
 
*Συνεργατικό Καφενείο «Σαΐτες»,  Ιωνίας 45, Νέα Σµύρνη, 2110122594,  Ανοιχτά καθηµερινά, από τις 10.30 έως τη 01.30.
 
Και λίγο από το µενού…
Πατατοσαλάτα 3,00€
Μαυροµάτικα σαλάτα 3,00€
Γραβιέρα (Μυτιλήνης) 3,50€
Κρεµµυδοτηγανίτες 4,00€
Απάκι (Κρήτης) 4,50€
Τυρόπιτα 4,50€
Κιµαδόπιτα 5,00€
Παστουρµαδόπιτα 5,00€
Λουκάνικο ξιδάτο (Κρήτης)   4,00€
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ