Shedia

EN GR

25/06/2014

Πατριδογευσία του Χρήστου Κωστή

«Αγάπη για την ελευθερία»
 
Κυνηγηµένος στην πατρίδα του, ο Σαµίρ σήµερα ζει στην Ελλάδα και ονειρεύεται να γίνει εστιάτορας στο Παρίσι.
 
O Σαµίρ άφησε πριν από δυόµισι χρόνια την πατρίδα του, την Αλγερία, κυνηγηµένος από το αυταρχικό καθεστώς του Μπουτεφλίκα για να αναγνωριστεί, µόλις πρόσφατα, ως πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα µας.
 
«Γεννήθηκα πριν από 35 χρόνια στο Τίζι Ούζου της βόρειας Αλγερίας, πρωτεύουσα της Καµπυλίας, που είναι η ιστορική κοιτίδα των Βέρβερων, των αυτόχθονων κατοίκων της χώρας πριν από την έλευση των Αράβων τον 7ο αιώνα µ.Χ.», µας αφηγείται.
 
«Βέρβερους µας ονόµασαν οι Ρωµαίοι, όταν κατέλυσαν το αρχαίο βασίλειο της Νουµιδίας, που εκτεινόταν από το σηµερινό Μαρόκο µέχρι τη Λιβύη. Το πραγµατικό µας όνοµα είναι Αµαζίχτ, που σηµαίνει λαός που αγαπάει την ελευθερία. Παρά το γεγονός ότι οι Βέρβεροι, που αντιπροσωπεύουν το 30% του αλγερινού πληθυσµού, θα συµµετέχουν µαζικά στον πόλεµο της ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας, θα πέσουν θύµατα µετά το 1962 και την επικράτηση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) µιας σκληρής πολιτικής αραβοποίησης, µε στόχο την εκρίζωση της γλώσσας και της ιδιαίτερης πολιτιστικής τους ταυτότητας», συνεχίζει ο Σαµίρ.
 
«Τα παιδικά µου χρόνια τη δεκαετία του '80 θα σηµαδευτούν από το κίνηµα της “βερβερικής άνοιξης”, µια εξέγερση µε αίτηµα την αναγνώριση της βερβερικής γλώσσας ως επίσηµης µαζί µε την αραβική και τον τερµατισµό των διακρίσεων εις βάρος µας. Αυτή θα βαφτεί στο αίµα, ενώ χιλιάδες ακτιβιστές θα φυλακιστούν. Οι Βέρβεροι, µάλιστα, τα επόµενα χρόνια θα βρεθούν ανάµεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, όντας ενάντιοι τόσο µε το στρατιωτικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε το FLN µετά την ακύρωση των πρώτων πολυκοµµατικών εκλογών, το 1992, όσο και µε τους εξτρεµιστές ισλαµιστές που τις κέρδισαν. Κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εµφυλίου πολέµου που ακολούθησε, περίπου 200.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί θα καταφύγουν στην Ευρώπη».
 
Ο Σαµίρ, από την πλευρά του, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών ζαχαροπλαστικής στο Τίζι Ούζου θα µεταναστεύσει, το 1999, στην πρωτεύουσα Αλγέρι. 
 
«Εκεί, θα εργαστώ για δώδεκα χρόνια σε διάφορα εστιατόρια. Παράλληλα, θα αναπτύξω αντικαθεστωτική δράση, µέσα από τις γραµµές του Πολιτιστικού Βερβερικού Κινήµατος (MCB) και του αριστερού Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάµεων (FFS). Θα αναµειχθώ και στις µαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011 για µια ελεύθερη και δηµοκρατική Αλγερία. Βρισκόµενος στο στόχαστρο των δυνάµεων ασφαλείας, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω τη χώρα µου».
 
«Θα περάσω τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Δεν ήθελα, όµως, να κάνω αίτηµα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, γιατί ήξερα ότι τα ποσοστά χορήγησης ήταν σχεδόν µηδενικά. Προσπαθώντας µε ψεύτικα χαρτιά να ταξιδέψω αεροπορικώς για τη Γαλλία, θα συλληφθώ από την αστυνοµία. Θα κρατηθώ σε  υπόγεια µπουντρούµια διαφόρων αθηναϊκών αστυνοµικών τµηµάτων για πάνω από ένα χρόνο. Το αίτηµα που, τελικά, υπέβαλα µετά την απελευθέρωσή µου θα ικανοποιηθεί σε δεύτερο βαθµό το Σεπτέµβρη του 2013.  Είχα δίπλα µου πολλούς έλληνες φίλους, από οργανώσεις για τα δικαιώµατα των προσφύγων, που µου έδειξαν το φωτεινό πρόσωπο της πραγµατικής Ελλάδας, εκείνης του αντιρατσισµού και της αλληλεγγύης».
 
Τι ονειρεύεται, όµως, για το µέλλον; «Αγάπησα την Ελλάδα, όµως η κατάσταση εδώ είναι δύσκολη. Περιµένω την έκδοση του διαβατηρίου µου για να φύγω στη Γαλλία. Φιλοδοξώ να ανοίξω ένα αλγερινό εστιατόριο, όπου θα µυήσω τους Γάλλους σε παραδοσιακές συνταγές, όπως το τατζίν ζιτούν».   
 
Τατζίν Ζιτούν (Tαjine Zitoune) για 4 άτοµα
 
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο
1 ½ κιλό ελιές πράσινες 
500 γραµ. κρεµµύδια
100 γραµ. σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
150 γραµ. ντοµάτες
200 γραµ. καρότα
200 γραµ. κολοκυθάκια
200 γραµ. πατάτες
4 κ.σ. βούτυρο 
2 κ.γ κύµινο
Αλατοπίπερο - Μαϊντανός
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ       
Κόβουµε τα κρεµµύδια και το σκόρδο σε µικρά κοµµάτια και τα τσιγαρίζουµε µε το βούτυρο σε µια κατσαρόλα µε λάδι για 10 λεπτά. Ύστερα, σωτάρουµε και το κοτόπουλο, που το έχουµε κόψει σε τέσσερα κοµµάτια, για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουµε τα καρότα και τις ντοµάτες, που έχουµε κόψει και αυτές σε κοµµάτια. Σε µια άλλη κατσαρόλα, βράζουµε τις ελιές σε 1 λίτρο νερού για 5 λεπτά. Μόλις βράσουν, ρίχνουµε και τις ελιές µε το νερό, ενώ, ταυτόχρονα, προσθέτουµε και τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, που τα έχουµε κόψει σε φέτες, όπως και το αλατοπίπερο µε το κύµινο. Τα σωτάρουµε όλα µαζί για 20 λεπτά και σερβίρουµε  µε λίγο µαϊντανό.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ