Shedia

EN GR

31/07/2013

StreetNews, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Η σκακιέρα της ζωής
 
Μια πιτσιρίκα από την Ουγκάντα, η Φιόνα Μουτέσι, κατάφερε να ξεφύγει από τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της χώρας και να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια μια από τις καλύτερες σκακίστριες παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν πριν από οκτώ περίπου χρόνια όταν η 9χρονη τότε Φιόνα έψαχνε για φαγητό και ανακάλυψε μια σκακιστική λέσχη η οποία πρόσφερε μαζί με τα μαθήματα και ένα μπολ με χυλό. «Δεν είχαμε να φάμε και κοιμόμασταν στο δρόμο, γιατί δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ενοίκιο. Αν και αρχικά τα πιόνια μου φάνηκαν ελκυστικά, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το μπολ με το χυλό», εξηγεί η 17χρονη σήμερα Φιόνα. Με τον καιρό, άρχισε να συμμετέχει και στα μαθήματα, και αυτό που την κέρδισε ήταν, όπως λέει,  το γεγονός ότι το σκάκι απαιτεί σχεδιασμό. «Η ζωή μου έμοιαζε με το σκάκι, αφού κάθε μέρα έπρεπε να βρίσκομαι ένα βήμα μπροστά για να εξασφαλίζω το φαγητό της επόμενης μέρας», εξηγεί η Φιόνα, που έχει ήδη συμμετάσχει σε δυο σκακιστικές Ολυμπιάδες, έχει παίξει με τον Γκάρι Κασπάροφ,  ενώ η Ντίσνεϋ ετοιμάζει ταινία για τη ζωή της. 
 
ΠΗΓΗ: IPS
 
 
Ο τρόμος στα μάτια της
 
 
Τους 200.000 ξεπερνούν οι κρατούμενοι –¬σε φυλακές και σε στρατόπεδα εργασίας¬–που θεωρούνται εχθροί για το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χιλιάδες Bορειοκορεάτες, όπως η Χιεονσέο Λι, έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ευρώπη. Μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο TED  στην Καλιφόρνια, η Λι αποκάλυψε : «Όταν ήμουν εφτά χρονών, είδα με τα μάτια μου την πρώτη δημόσια εκτέλεση. Παιδιά ηλικίας δώδεκα ετών αναγκάζονται να σκάβουν τούνελ, ώστε να είναι έτοιμα σε περίπτωση πολέμου. Θα μιλώ όσο περισσότερο μπορώ για να μαθευτεί η αλήθεια. Για να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων η Λι.  
 
 
 
Ανάκαμψη με ποδήλατα
 
 
Τα χρησιμοποιημένα ποδήλατα επιστρατεύει το Κεμπέκ στον Καναδά για να βοηθήσει τους κατοίκους της Αϊτής. Μόνο το 2011 στάλθηκαν στη χώρα 911 ποδήλατα, τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν για επιδιόρθωση σε δεκάδες μικρές επιχειρήσεις, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο την οικονομία πολλών περιοχών του νησιωτικού κράτους. Μαζί, όμως, με τα ποδήλατα, οι δωρητές οφείλουν να προσφέρουν και οικονομική βοήθεια της τάξης των 15 δολαρίων, χρήματα με τα οποία υποστηρίζονται εκατοντάδες οικογένειες. Στο πρόγραμμα δωρεάς των ποδηλάτων συμμετέχουν και ιερείς της Αϊτής, οι οποίοι λειτουργούν ένα εργαστήριο όπου εκπαιδεύονται δωρεάν όσοι θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση επισκευής και συντήρησης ποδηλάτων.  
 
ΠΗΓΗ: L'Itinéraire - Canada
 
 
«Ηθικά εγκλήματα»
 
 
Για «ηθικά εγκλήματα» κρατούνται στις αφγανικές φυλακές τουλάχιστον 600 γυναίκες. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τους τελευταίους 18 μήνες κατά 50%. Οι περισσότερες Αφγανές που καταλήγουν στη φυλακή  έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε για να ξεφύγουν από έναν μη ηθελημένο γάμο και έναν βίαιο σύζυγο είτε γιατί θεωρούνται μοιχαλίδες, πράγμα που απέχει πολύ από  την πραγματικότητα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι  γυναίκες αυτές είναι θύματα βιασμού. Αν και οι Αφγανές κέρδισαν ξανά τα δικαιώματά τους το 2001, τα ποσοστά των φυλακισμένων είναι τα υψηλότερα από την περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην εξουσία. 
 
 
 
Παιχνίδια και στερεότυπα
 
Μια εκστρατεία για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αγοράζουν οι καταναλωτές ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά έως πέντε ετών έχει ξεκινήσει από δυο βρετανίδες μητέρες. Οι δίδυμες  Άμπι και Έμμα Μουρ, με την εκστρατεία τους «PinkStinks» (το ροζ βρωμά), στοχεύουν να βάλουν ένα φρένο στα στερεότυπα αλλά και στον σεξισμό που θέλει τα κορίτσια να φορούν ροζ ρούχα και να ντύνονται πριγκίπισσες τις απόκριες και τα αγόρια να παίζουν μόνο με παιχνίδια δράσης. Όπως λένε οι ίδιες, τόσο τα ρούχα όσο και τα παιχνίδια έχουν πολύ βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίληψης του παιδιού για το τι σημαίνει να είσαι κορίτσι ή αγόρι.  Η προσπάθεια τους έχει προβληθεί από τα ΜΜΕ σε περισσότερα από 45 κράτη. 
 
ΠΗΓΗ: The Big Issue in the North - UK
 
 
 
Αίθουσες προένταξης
 
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο στη Δανία.  Με στόχο την προστασία των  χρηστών και την απομάκρυνσή τους από  τους δρόμους, η κυβέρνηση της χώρας χρηματοδότησε με 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή ειδικών χώρων όπου η χρήση γίνεται υπό συνθήκες υγιεινής και υπό τον έλεγχο ειδικών. Υπολογίζεται πως τους τελευταίους οχτώ μήνες, χάρη στο πρόγραμμα που επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις πόλεις της Δανίας,  έχουν σωθεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι.
 
ΠΗΓΗ: Hus Forbi - Denmark
 
Αχώριστη συντροφιά
 
 
Η Τζούλι πουλά την εφημερίδα δρόμου «Denver Voice», συνοδευόμενη πάντα από το σκύλο της, Χανκ. Σήμερα, οι δυο τους έχουν βρει καταφύγιο για να περνούν με ασφάλεια  τα βράδια τους. Όμως, μέχρι πρόσφατα, η Τζούλι απέφευγε τους κοιτώνες, φοβούμενη πως θα έχανε τον Χανκ. «Θα έλεγαν σε κάποιον να αφήσει έξω από το καταφύγιο την αναπηρική του καρέκλα;» αναρωτιέται η ίδια, περιγράφοντας με αυτά τα λόγια τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άστεγοι αντιμετωπίζουν τα ζώα συντροφιάς. Έτσι, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες στέγες φιλοξενίας αστέγων προσπαθούν να φτιάξουν ειδικούς χώρους, ώστε να μην αποχωρίζονται οι άνθρωποι από το στήριγμά τους.   
 
ΠΗΓΗ:  Denver VOICE - USA
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ