Shedia

EN GR

30/04/2014

Πατριδογευσία του Σπύρου Ζωνάκη

Μααλούμπι από τη Συρία
 
Ο Νασουάν περιγράφει την οικογενειακή διαδρομή από το Χαλέπι στην Αθήνα.
 
«Οι περισσότεροι Σύριοι έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή μετανάστες, οι γονείς μου, όμως, ήρθαν ως τουρίστες πριν από είκοσι πέντε χρόνια και από τότε ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο», μας αφηγείται ο εικοσάχρονος οικοδεσπότης μας, ο Νασουάν.
 
«Το 1989  επισκέφθηκαν την Κρήτη, μαγεύτηκαν από την ομορφιά του νησιού, τον φιλόξενο και ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα των κατοίκων, βίωσαν ένα μοναδικό γι’ αυτούς αίσθημα ελευθερίας και πήραν την απόφαση να μείνουν μόνιμα στη χώρα. Άφηναν πίσω τους το Εντλέπ, μια μικρή πόλη 60 χιλιόμετρα μακριά από το Χαλέπι. Η μητέρα μου μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές της στη νοσηλευτική, ενώ ο πατέρας μου δούλευε στα ζαχαροπλαστεία που διατηρούσε η οικογένειά του στην πόλη», επισημαίνει.
 
«Στην Κρήτη θα κάτσουν τρία χρόνια, τα καλύτερα, όπως λένε, της ζωής τους. Το 1992 θα εγκατασταθούν στην Αθήνα.  Δυο χρόνια αργότερα θα γεννηθώ εγώ. Είχαν μάθει τόσο καλά τα ελληνικά, με βαριά, μάλιστα, κρητική προφορά, που τους περνούσαν για Κρητικούς. Η μητέρα μου θα εργαστεί σε παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία, ακόμα κι ως πωλήτρια ρούχων. Ο πατέρας μου θα ανοίξει ένα αραβικό εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο, μυώντας τους Έλληνες σε παραδοσιακές συριακές συνταγές, κουμπέμπα, φαλάφελ, μααλούμπι», συνεχίζει ο Νασουάν.
 
«Συνεπώς, η επιλογή μου να σπουδάσω μαγειρική, ήταν, μάλλον, φυσιολογική. Βρίσκομαι ακόμα στο δεύτερο εξάμηνο. Μεγάλη μου φιλοδοξία είναι να παντρέψω την ελληνική με τη  συριακή κουζίνα. Διαθέτουν πολλά κοινά φαγητά, γεμιστά, λαχανοντολμάδες, απόρροια της κοινής οθωμανικής κληρονομιάς. Γενικότερα, οι δύο λαοί έχουν πολλές πολιτισμικές ομοιότητες. Υπάρχει, μάλιστα, μεγάλη ελληνική κοινότητα στη Συρία, που δημιουργήθηκε, κυρίως, από άτομα που κατέφυγαν εκεί κατά τη γερμανική κατοχή, ενώ μια ολόκληρη πόλη, η Χαμιντιέ, κατοικείται από ελληνόφωνους τουρκοκρητικούς».
 
Η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει και στον εμφύλιο πόλεμο που από το 2011 αιματοκυλεί τη Συρία. «Ο κόσμος εξεγέρθηκε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Αρκετοί συγγενείς μου έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, μου λείπουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τα καλοκαίρια στο Εντλέπ, τα ταξίδια στη Δαμασκό, τη Λαττάκεια Η Συρία, μέχρι τώρα, αποτελούσε ένα πραγματικό υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, Αράβων, Κούρδων, Αρμενίων, μουσουλμάνων και χριστιανών. Ελπίζω να μην αποτελέσει αυτό οριστικό παρελθόν…»
 
Τελευταία φορά που ο  Νασουάν  επισκέφθηκε τη Συρία ήταν το 2010.
 
Μεγάλο του παράπονο, ωστόσο, είναι ότι δεν θεωρείται έλληνας πολίτης. «Η Ελλάδα είναι ο τόπος μου, εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ θέλω να ζήσω. Ακόμη, όμως, και μετά την ενηλικίωσή μου, δεν μου έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Είμαι στη χώρα με άδειες παραμονής που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Η σχετική νομοθεσία είναι, τουλάχιστον, αναχρονιστική. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει», καταλήγει ο Νασουάν.
 
Μααλούμπι  (Κοτόπουλο με ρύζι και μελιτζάνες)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες (μεγάλες)
1 ολόκληρο κοτόπουλο
½ κιλό ρύζι μπασμάτι
Αλατοπίπερο
200 γραμμάρια αμύγδαλο (ανάλατο)
200 γραμμάρια κουκουνάρι
200 γραμμάρια ψύχα καρυδιού
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις τηγανίζουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει. Το κόβουμε κι αυτό σε μικρά κομμάτια, παράλληλα, πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες σε μια στρώση, βάζουμε από πάνω το ρύζι και μετά, σε τρίτη στρώση, το κοτόπουλο. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τις τρεις στρώσεις. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Έχουμε κρατήσει το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο και τον περιχύνουμε από πάνω. Το βάζουμε για 30’-40’ λεπτά στο φούρνο. Μόλις ψηθεί, ρίχνουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς, τους οποίους έχουμε τσιγαρίσει για 5 λεπτά, και το σερβίρουμε
 
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ Γιαούρτι με αγγούρι  και σκόρδο
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γιαούρτι
½ κιλό αγγούρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
1 μικρή κουταλιά αλάτι
Κόβουμε το αγγούρι σε χοντρά κομμάτια. Μετά, χτυπάμε το σκόρδο με το γουδί, το ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το αγγούρι, τον ξερό δυόσμο και το αλάτι.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ