Shedia

EN GR

30/04/2014

Αλληλεγγύη στο πεντάγραµµο, της Ελευθερίας Κουµάντου

Το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαΐου, η όπερα θα συναντήσει το κλαρίνο και μαζί θα σμίξουν με τις μουσικές και την αγάπη του κόσμου.
 
Το καλοκαίρι στην πόλη είναι υπέροχο, ειδικά όταν αρχίζει με τη συναυλία της «σχεδίας» μας. Για δεύτερη χρόνια (σε δύο χρόνια!) στον φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης, οι καλοί μας φίλοι θα ανέβουν στη σκηνή για να τραγουδήσουν, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Η φετινή γιορτή, που θα στηθεί στον πιο ωραίο συναυλιακό χώρο της πόλης, με τη συμμετοχή σπουδαίων τραγουδοποιών και περφόρμερ, θα έχει τα πάντα! Από άριες και ροκ μέχρι και κλαρίνα!
 
Οι Batala, οι τενόροι Duo Fina, οι Encardia, οι Gadjo Dilo, οι Locomondo, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η Μάρθα Φριντζήλα και ο κορυφαίος έλληνας κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς με τον τραγουδιστή του Αντώνη Κυρίτση ανταποκρίθηκαν αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς την παραμικρή υλική αμοιβή στο κάλεσμα της «σχεδίας» και θα είναι εκεί, στη σκηνή της Τεχνόπολης, για να στείλουν με νότες μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. 
 
 
Να σημειωθεί ότι –όπως και πέρσι έτσι και φέτος– ο χώρος και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός διατίθενται χωρίς καμία απολύτως χρέωση από την Τεχνόπολη και το Δήμο της Αθήνας.   
 
Το αυτονόητο όριο
 
Οι Duo Fina, οι δίδυμοι τενόροι και πιανίστες θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης για να μας δώσουν μια γεύση από τη μουσική τους παράσταση «Δυο τενόροι στα μπουζούκια».
 
«Η αλληλεγγύη είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αλλά έχω πάντα την αίσθηση πως για οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι για να το κάνουν . Η αλληλεγγύη απαιτεί και έναν βαθμό ωριμότητας, έχει να κάνει με την πραγματική σου διάθεση να προσφέρεις και όχι να βοηθήσεις και να συνδράμεις για τον εαυτό σου και το όνομά σου. Και εμάς τους καλλιτέχνες, ίσως αφορά και εμένα, μας ενδιαφέρει η εικόνα μας. Για να μπορέσεις να απολαύσεις την τέχνη, για να μπορέσεις να απολαύσεις και να ψυχαγωγηθείς, πρέπει να έχεις το αυτονόητο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αν κάποιος έχει ανυπέρβλητα προβλήματα, νομίζω ότι το τελευταίο που θα κοιτάξει είναι να απολαύσει την τέχνη. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα, πρωτίστως από την πολιτεία, γιατί τους δίνουμε την εντολή. Αλλά μην περιμένουμε μόνο από εκεί. Όλα ξεκινούν από το τι κάνουμε εμείς την κάθε μέρα που ζούμε, να βοηθήσω τη διπλανή μου υπόθεση , την κοντινή μου υπόθεση. Όλα αυτά είναι γύρω μας, δίπλα μας και τα βλέπουμε ...» δήλωσε χαρούμενος για τη συμμετοχή τους στη συναυλία της «σχεδίας» μας ο Γιάννης Φίνας.
 
 
Η ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα έδειξε από την πρώτη κιόλας στιγμή όχι απλώς πρόθυμη αλλά κι ενθουσιασμένη με τη σεμνή μας πρόταση να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας: «Πρωτοβουλίες όπως η  “σχεδία” ή όπως η συναυλία αυτή μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να φερόμαστε ως τέτοιοι. Όπως λέει κι ο Οδυσσέας για τον δυστυχισμένο Αίαντα:  “Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Όμως, αυτόν τον δύστυχο, το ίδιο τον λυπάμαι, κι ίδια τη μοίρα του με τη δική μου λογαριάζω, βλέπω πως άλλο τίποτα δεν είμαστε όσοι ζούμε παρά μονάχα είδωλα και μια κούφια σκιά”.
 
 
Το σημαντικό είναι οι καλλιτέχνες να κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει η ψυχή τους, πάνω απ' όλα. Με τη συμμετοχή μας στην συναυλία, επιδιώκουμε τη δική μας ενεργοποίηση, την δική μας ευαισθητοποίηση. Το ίδιο ελπίζουμε πως θα κάνει και ο κόσμος. Δυστυχώς, όμως, έχει γίνει πολλή δουλειά για να αναισθητοποιηθούμε. Έχουμε εξοικειωθεί με την εικόνα των αστέγων. Περπατούμε μιλώντας στο κινητό μας και η εικόνα τους είναι, πια, μέρος του τοπίου. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να φανταστούμε τι θα έκαναν οι παππούδες μας αν συναντούσαν έναν άνθρωπο να κοιμάται στα χαρτόκουτα. Είναι σίγουρο πως θα θορυβούνταn, θα ταράζονταν. Είναι δυνατόν εμείς να μένουμε ατάραχοι;” 
 
Οι Batala έχουν σκοπό να μας ξεσηκώσουν με τον δυναμικό ήχο της samba reggae των τυμπάνων τους. Ο μαέστρος της μπάντας Σταύρος Κονταράτος μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σκέψεις.
 
 
«Η “σχεδία” είναι μια δράση η οποία έλειπε από την Αθήνα και, γενικότερα, από την Ελλάδα. Οι Βatala τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό είναι δίπλα σε τέτοιες οργανώσεις οι οποίες  δεν έχουν πολιτικό αλλά κοινωνικό χαρακτήρα. Όπως και οι ίδιοι οι Batala στηρίζουν μια περιοχή από την οποία πηγάζει αυτή η κουλτούρα στη Βραζιλία , η οποία είναι ο αντίστοιχος  Ασπρόπυργος. 
 
Το δικό μας μήνυμα είναι ότι όλοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό που κάνουμε. Δεν εξετάζουμε το χρώμα ή την ηλικία ή την κοινωνική θέση που έχει ο καθένας, έχει δεν έχει λεφτά. Και στη Βραζιλία, όποιος θέλει να συμμετέχει στις ομάδες αυτές ή να τις βοηθήσει μπορεί να το πράξει με πολλούς τρόπους. Από τα να παίζει μουσική μέχρι να βοηθάει στη μεταφορά ή ακόμη και να μαγειρεύει».
 
 
Η αλληλεγγύη ως αρχή
 
Και από τα τύμπανα της samba reggae στον αγαπημένο ήχο του κλαρίνου και, μάλιστα, όχι από οποιουδήποτε κλαρίνου... Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντωνης Κυρίτσης θα ξεκινήσουν αυθημερόν το πρωί της Δευτέρας 26 Μαΐου, και θα έρθουν οδικώς στην Αθήνα για να είναι κοντά μας. Βλέπετε, έχουν πανηγύρι την προηγούμενη μέρα! 
 
«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο... Θα δώσουμε τους καλύτερους μας εαυτούς  το βράδυ της "σχεδίας ". Είναι πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν και δυστυχούν. Ο καθένας σκέφτεται πώς να ζήσει. Σίγουρα, η κινητοποίηση  των καλλιτεχνών, και μάλιστα η συγκεκριμένη συναυλία, δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν με έναν ακόμη τρόπο τους άστεγους. Ο ένας βοηθάει τον άλλο...»,σχολιάζει ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ενώ εξίσου χαρούμενος δηλώνει και ο τραγουδιστής του κ. Αντώνης Κυρίτσης.  
 
Και ο τραγουδοποιός Μιλτιάδης Πασχαλίδης θα δώσει το παρών στην πιο αισιόδοξη συναυλία του καλοκαιριού.
 
«Η συμμετοχή μας σε αυτές τις ενέργειες και τις δράσεις είναι μάλλον αυτονόητη, δηλαδή θέλω να πω ότι εγώ μπορώ να πω δυο τραγούδια και να σταθώ αλληλέγγυος δίπλα σε ομάδες συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται. Δεν είναι και κανένας ηρωισμός.
 
 
Η αλληλεγγύη είναι μια αρχή. Τα τελευταία πολλά χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία 4-5, ζούμε τη σύγχυση του αυτονόητου. Η αλληλεγγύη είναι προαπαιτούμενο, είναι αναγκαία συνθήκη, σαφώς δεν επαρκεί από μόνη της, αλλά είναι αναγκαία. Ελπίζω η ενεργοποίηση των καλλιτεχνών να ευαισθητοποιήσει και τους πολίτες προς την κατεύθυνση της προσφοράς. Το ερώτημά μου μετά από τέτοιες συναυλίες είναι τι θυμάται ο κόσμος την επόμενη μέρα, γιατί εκείνη την ημέρα συνήθως έρχεται και συμπαρίσταται. Το μεγάλο θέμα είναι αν πέντε από αυτούς που θα έρθουν θα το θυμούνται και μια εβδομάδα μετά. Εκεί, νομίζω ότι έχουμε κερδίσει κάτι»
 
Ο ανατρεπτικός τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος ήταν πέρσι και θα είναι και φέτος μαζί μας: «Ήταν πολύ συγκινητική η περσινή συναυλία. Τα χαμόγελα τον ανθρώπων που πουλάνε τη “σχεδία” στους δρόμους, αλλά και στο χώρο της συναυλίας, είναι ο λόγος που θα συμμετέχω και φέτος. Πάντα με βασανίζει μετά από κάθε τέτοια συναυλία αν παίρνει κανείς τίποτα μαζί του ή ξαναθυμάται το θέμα την επόμενη χρονιά, στην επόμενη συναυλία. Δυστυχώς, οι άνθρωποι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Πέρα απ' τις συναυλίες και τα πάρτι, χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η πολιτεία βοηθάει τον εαυτό της. Η ευαισθησία της φτάνει μέχρι εκεί που κλειδώνει εγκαταλελειμμένα κτίρια και πετάει ανθρώπους στο δρόμο μέσα στο κρύο, μέχρι εκεί που πετάει κουβέρτες και παιχνίδια στους κάδους επειδή της πιάνουν χώρο, μέχρι εκεί που βγάζει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι και μέχρι εκεί που κάποιες φορές τη βολεύει…»
 
Με τη μουσική του, που συνδυάζει στοιχεία ροκ, λαϊκής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο πάντα ευαισθητοποιημένος Λαρισαίος συνθέτης , στιχουργός και τραγουδιστής Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
 
«Σε όλες τις περιπτώσεις, και ειδικότερα τώρα με τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα, πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλον . Όλοι χρειαζόμαστε τη στήριξη των συνανθρώπων μας, ό,τι και αν είναι, όπως και να είναι η ζωή μας, όταν μάλιστα υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν την ίδια την επιβίωση. Επειδή η μουσική με την οποία ασχολούμαι είναι μια μορφή τέχνης, ίσως και η κορυφαία θα έλεγα, και επειδή η τέχνη είναι παρηγορητική και βαθιά ανθρωπιστική ως διαδικασία, νομίζω ότι πρέπει –και υποχρεούται κατά κάποιο τρόπο– ο δημιουργός να δείξει κάτι το αντίστοιχο και με άλλους τρόπους, πέρα από το να φτιάχνει τραγούδια...
 
Η πολιτεία έχει ένα χρέος, να προσπαθεί συνεχώς, αέναα, να κάνει τους πολίτες που υπηρετεί να ζουν πιο ευτυχισμένοι σε αυτή τη μικρή ζωή, και είναι ο μόνος ρόλος που πρέπει να παίζει. Τα πράγματα έχουν διαστρεβλωθεί. Όχι μόνο τώρα, αιώνες και αιώνες. Όχι απλώς δεν συμβαινει αυτό, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε μια πολιτεία που κυνηγά τους πολίτες, τους αναγκάζει στη φυσική εξόντωση. Έχω και φίλους που έχουν αυτοκτονήσει. Και αυτό οφείλεται στο ότι αυτή η πολιτεία διοικείται από ανελέητους ανθρώπους που δεν έχουν αγάπη για τους γύρω τους. Τι να πω... Δεν περιμένω από κανενός είδους πολιτεία να κάνει κάτι καλύτερο . Εμείς πρέπει να κάνουμε ένα δίκτυο υποστήριξης και αλληλεγγύης. Μεταξύ μας, θα βρούμε άκρη».
 
*Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€. Για περισσότερες πληφορορίες: www.shedia.gr και www.facebook.com/shedia.streetpaper
 
Συνάντηση αξιών
 
Από το ραντεβού της Δευτέρας 26 Μαΐου δεν θα λείψουν και οι μουσικές της Κάτω Ιταλίας, από τους Encardia, που τους αρέσει να ζωντανεύουν τα παραμύθια και να «παραμυθεύουν» τη ζωή...
 
«Αρκεί μια μικρή στροφή του βλέμματος από τη στρωμένη κουβέρτα στο δάπεδο της στοάς προς τον απέναντι περαστικό που κοιτά το ρολόι του,  για να φύγει η θύμηση και οι ρυθμοί να επανέλθουν στον «κανονικό» χώρο και χρόνο. Κάπως έτσι, επιλέγουμε να εξοστρακίζουμε τα προβλήματα σε έναν κόσμο μακριά από τις ενοχές μας. Σε μια κοινωνία που θυσιάζει το εμείς στο βωμό του εγώ, και την κοινωνική αλληλεγγύη στο βωμό του προσωπικού κέρδους. Το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη μοιάζει μάλλον αυτονόητο για όλους εμάς που το απολαμβάνουμε. Οι Encardia, μουσικά, μεγάλωσαν στους δρόμους και τις πλατείες. Παίζουν και τραγουδούν για όσους βρίσκονται εκεί. Αν το σκεφτείς, τι πετυχαίνει κανείς με τη μουσική; Αν μία συνάντηση ανθρώπων μπορεί να γίνει και συνάντηση αξιών, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ακόμη...» μας είπαν, όχι μόνο σε σχέση με τη συναυλία αλλά και με τη ζωή και πώς την αντιμετωπίζουμε συνολικά.
 
 
Μια απλή κίνηση
 
Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα, οι Locomondo, θα γεμίσουν τη σκηνή της Τεχνόπολης με Reggae, Ska και Latin ρυθμούς ...
 
«Mε το ξέσπασμα της κρίσης, ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε. Ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι μέχρι πρόσφατα είχαν μία στέγη αλλά και μία εργασία βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, χωρίς στέγη και εξαιτίας κακών συγκυριών, σε συνδυασμό με την ανεργία, κατέληξαν στο δρόμο. Δεν είναι κακός ή ανίκανος ο άστεγος. Είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται μια μικρή αλλά απλή κίνηση συμπαράστασης ή βοήθειας για μια καινούρια αρχή. Και η “σχεδία” το κάνει αυτό, και πολύ καλά μάλιστα.
 
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, εκτός από το να μαζέψουμε κάποια λεφτά για αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τη συναυλία, είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να καταλάβει την έκταση του προβλήματος, αλλά και τη σωστή του διάσταση. Στις εποχές που ζούμε, μία απλή κίνηση του καθενός από εμάς μπορεί να κάνει τη ζωή του συνανθρώπου μας ευκολότερη ή να του προσφέρει ένα πιάτο φαγητό. Κάθε τι είναι σημαντικό, όπως το να αγοράσεις ένα τεύχος της “σχεδίας” από έναν πωλητή της στο δρόμο», μας είπαν, με αφορμή το ραντεβού της 26ης Μαΐου.
 
Οι Locomondo δεν έχουν απουσιάσει ποτέ από καμία εκδήλωση της «σχεδίας», αλλά και της ποδοσφαιρικής μας ομάδας των Αστέγων. Να σημειωθεί ότι το τραγούδι τους «Goal» έχει καταστεί περίπου ανεπίσημος ύμνος της ομάδας! 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ