Shedia

EN GR

30/04/2014

Ο «χασογκόλης» προπονητής! του Γκολεαδόρ

Δύο πρώην παίκτες είναι σήμερα οι εκκολαπτόμενοι προπονητές της ξεχωριστής ελληνικής ποδοσφαιρικής παρέας που συγκαταλέγεται στα κορυφαία κοινωνικά πρότζεκτ του πλανήτη. 
 
Όταν ένα πρωινό στα τέλη του Μάρτη χτύπησε το τηλέφωνο στα γραφεία της «σχεδίας», αιφνιδιαστήκαμε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο δημοσιογράφος και  συνεργάτης της «σχεδίας» Θάνος Σαρρής, ο οποίος μας ενημέρωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα  Αστέγων συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.
 
Το ιστορικό
 
Πώς προέκυψε αυτό; Η FIFA διοργάνωσε τους τελευταίους μήνες ένα διαγωνισμό στον οποίο φίλοι της Ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έστελναν τις δικές τους ιστορίες μέσα από τις οποίες αναδεικνυόταν ο βασιλιάς των σπορ και ο καταλυτικός του κοινωνικός ρόλος στις τοπικές κοινωνίες. Ο Θάνος Σαρρής πήρε μέρος στο διαγωνισμό, στέλνοντας ένα κείμενο που αφορούσε την ιστορία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αστέγων, που δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να υποστηρίξει την προσπάθεια συνανθρώπων μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό (άστεγους, πρώην εξαρτημένους και πρόσφυγες) να επανενταχθούν σε μια ζωή πιο φυσιολογική.
 
Στη συνέχεια, ένα πάνελ ειδικών της FIFA αξιολόγησε τις ιστορίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και επέλεξε τις τρεις καλύτερες, τις τρεις, που, κατά τη γνώμη των ειδικών, αφορούν τα κορυφαία ποδοσφαιροκοινωνικά πρότζεκτ του κόσμου. Και μεταξύ των τριών συγκαταλέγεται και η ιστορία του Θάνου Σαρρή, η ιστορία, δηλαδή, της ελληνικής ομάδας Αστέγων και, κατ’ επέκταση, της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια»!
 
Οι άλλες δύο πρωτοβουλίες που «μπήκαν» στην τριάδα μαζί με την ελληνική είναι εξίσου καταπληκτικές και άξιες θαυμασμού. Η μία, στο Οχάιο των ΗΠΑ, αφορά μια ποδοσφαιρική λίγκα που έχει συσταθεί αποκλειστικά για παιδιά με ειδικές ανάγκες και η άλλη, στο Τρίνινταντ  και Τομπάγκο, αναφέρεται στην  ποδοσφαιρική ομάδα του Crown Trace Community που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα νέα παιδιά να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο των συμμοριών της βίας και των ναρκωτικών. Περισσότερα στοιχεία για τις πρωτοβουλίες αυτές θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε σε προσεχή τεύχη της «σχεδίας» καθώς ήδη έχουμε δρομολογήσει μια αναλυτική παρουσίαση και των δύο.
 
Την επιλογή της τελικής τριάδας ακολούθησε ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του ιστότοπου της FIFA. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν είχαν γίνει γνωστά. Το αν η ελληνική συμμετοχή θα έχει κερδίσει μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, όπως ήδη είπαμε, και οι άλλες συμμετοχές είναι εντυπωσιακές και αξίζουν εξίσου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια» και η ελληνική ομάδα Αστέγων έχουν κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό και την αναγνώριση, ως ένα πρότζεκτ που με εργαλείο το ποδόσφαιρο παρέχει υποστήριξη και κοινωνική προσφορά σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Και η αναγνώριση αυτή μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά την προσπάθειά μας!
 
 
Αυριανοί προπονητές
 
Αυτή την εποχή, η πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια» και η ελληνική ομάδα Αστέγων συμμετέχουν σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου πρώην παίκτες καταρτίζονται ώστε να γίνουν μέλη του προπονητικού τιμ και να συνεχίσουν την παρουσία τους στην ομάδα, αυτή τη φορά από τη θέση του λειτουργού. 
 
Η ελληνική ομάδα Αστέγων συμμετέχει στο πρόγραμμα με τέσσερις ανθρώπους της, δύο εκ των οποίων, ο Σέργιος Μήλης και ο Γιάννης Κώτσος, ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχαν σε ένα από τα εργαστήρια του προγράμματος. Ο Γιάννης ήταν μέλος της αποστολής που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του 2009. Αν θα τον θυμάται για κάποιο λόγο η Ιστορία για εκείνη του τη συμμετοχή, θα είναι για τις αμέτρητες ευκαιρίες για γκολ που έχασε. Βλέπετε, το τεχνικό τιμ της ομάδας είχε την ατυχή έμπνευση να τον βάλει στη θέση του… φουνταριστού. Ήταν ο «χασογκόλης» της ομάδας.
 
Δεν χωρά αμφιβολία, όμως, πως ότι δεν κατάφερε στο Μιλάνο ως παίκτης ο Γιάννης (μαζί με τον Εριόλ, που ήταν στην αποστολή της Εθνικής Αστέγων στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Πολωνίας) θα το καταφέρει από τη θέση του προπονητή, με δεδομένη την αγάπη και  την προσήλωσή του στις αρχές της ξεχωριστής αυτής ποδοσφαιρικής παρέας.
 
Γυναικείο ποδόσφαιρο
 
Το διήμερο εργαστήριο στην Κοπεγχάγη ήταν αφιερωμένο στο γυναικείο ποδόσφαιρο, πάντα  με αναφορά σε γυναίκες που, για διάφορους λόγους, βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Τρεις χώρες (Δανία, Ολλανδία και Μ. Βρετανία) που έχουν φτιάξει γυναικείες ομάδες και συμμετέχουν κάθε χρόνο στο αντίστοιχο γυναικείο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων παρουσίασαν τον τρόπο δουλειάς τους, πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν τις ομάδες αυτές, τους τρόπους που χρησιμοποίησαν για να προσελκύσουν γυναίκες όλων των ηλικιών να παίξουν μπάλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους στόχους τους για το μέλλον. 
 
Η ελληνική αποστολή μοιράστηκε την εμπειρία της περσινής χρονιάς, όταν στις προπονήσεις της ομάδας συμμετείχαν 5-6 κορίτσια κι ένα από αυτά, η 20χρονη Ορθοδοξία, επιλέχθηκε, μάλιστα, και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Πόζναν, ενώ αποκόμισε σημαντικές πληροφορίες για το πώς αυτή η προσπάθεια μπορεί να επεκταθεί και με ποιους τρόπους μπορεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κάποια στιγμή μιας αμιγώς γυναικείας ομάδας.
 
Τον Οκτώβριο στη Χιλή
 
Εν τω μεταξύ, τα παιδιά της ομάδας (με το νεαρότερο μέλος να είναι 16 χρονών και το μεγαλύτερο κοντά στα 50 του χρόνια) συνεχίζουν κανονικά τις προπονήσεις στο γήπεδο του Ρουφ (κάθε Κυριακή στις 20:30. Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους!). Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, υπάρχει ιδιαίτερο κέφι, καθώς ανακοινώθηκε και επισήμως η συμμετοχή της Εθνικής μας στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου 2014 στο Σαντιάγο της Χιλής. Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. 
 
Στο Κέντρο «Γιάννης Παθιακάκης»
Το Σάββατο 3 Μαΐου (στις 15:30), στο Αθλητικό Κέντρο Γιάννης Παθιακάκης- Apollo Club,  η Εθνική Ομάδα Αστέγων θα παίξει ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι, με τους προπονητές των ακαδημιών, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το αθλητικό κέντρο που έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές αγώνες της ομάδας μας. Πριν από τον αγώνα, οι υπεύθυνοι του αθλητικού κέντρου θα παραδώσουν στην Εθνική Αστέγων μια πλήρη ποδοσφαιρική εμφάνιση των ακαδημιών, δώρο για τις ανάγκες των προπονήσεων και των αγώνων που δίνουμε κάθε βδομάδα. Τους ευχαριστούμε πολύ για όλα.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ