Shedia

EN GR

12/05/2023 Το περιοδικό

«Σχεδία» δαγκωτό!

Να πώς τα φέρνει η ζωή και τις μέρες που οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, στις εθνικές εκλογές, η «σχεδία» ζητάει την ψήφο(!) των υποστηρικτών της, για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα. 
  
Ήμουν ακόμη σε ένα χωριουδάκι της ανατολικής Μάνης, τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισε να χτυπά επίμονα η τηλεφωνική συσκευή. Ήταν πολλές οι αναπάντητες κλήσεις που βρήκα στην παλιά συσκευή, ένα από τα καυτά μεσημέρια του ελληνικού καλοκαιριού που, ευλόγως, μια μικρή αναστάτωση την επέφερε (πόσο ταυτίστηκα με το εξαιρετικό κείμενο της Νίκης Μπάκουλη στο ow.gr πριν από λίγες μέρες, με θέμα και τίτλο: «Ταράζεσαι όταν χτυπάει το τηλέφωνο; Πότε έχεις φοβία και πότε σε έχει κουράσει η καθημερινότητα;») 

Δεν ήταν για κακό όμως, ούτε αυτή τη φορά. Ο ‘Ομιλος Εταιρειών TEXAN EVNIPCO είχε προκηρύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για να ενισχύσει δράσεις σε τέσσερις τομείς: α) περιβάλλον β) παιδεία γ) υγεία και δ) την τοπική κοινωνία. 

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.000.000 ευρώ θα μοιραστεί στις «πέντε καλύτερες προτάσεις-έργα ανά πυλώνα», σύμφωνα με την προκήρυξη.  

Το ερώτημα ήταν αν η «σχεδία» μας θα έμπαινε στη διαδικασία υποβολής πρότασης, μιας και το όραμα, η επιθυμία μας να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια να σταθούμε δίπλα σε εκείνους που η ζωή τους έχει γυρίσει την πλάτη, για μια κοινωνία δίκαιη, όχι απλά δεν έχει κοπάσει, μα δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Και είναι πολλά τα πρότζεκτ, τα πλάνα, πολλές οι ανάγκες, ακόμη περισσότεροι οι άνθρωποι. 

Καταλήξαμε να καταθέσουμε δύο προτάσεις. Μία στον πυλώνα «περιβάλλον», με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ» (www.shediart.gr), και μία στον πυλώνα «κοινωνία», με το πρόγραμμα κοινωνικού αθλητισμού «Γκολ στη Φτώχεια». 


Την ώρα που ολοκληρώναμε τις τελικές διορθώσεις και βάζαμε τα τελευταία σημεία στίξης στο τεύχος Ιουνίου, ήρθε η καλή είδηση: Η πρόταση μας για το «σχεδία αρτ» βρίσκεται μεταξύ των πέντε φιναλίστ του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΤΕΧΑΝ, στον πυλώνα περιβάλλον πάντα. 

Μάλιστα, η «σχεδία» είναι ο μόνος φορέας μεταξύ των φιναλίστ που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, με τις τέσσερις υπόλοιπες να προέρχονται είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από τον ευρύτερο δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα.   

Πλέον, το πρόγραμμα έχει περάσει στην επόμενη φάση του, μέσα από την οποία καλείται η ίδια η κοινωνία να επιλέξει, να ψηφίσει τον οργανισμό της προτίμησής του. Η ψηφοφορία ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου. 

Η πρόταση σε καθέναν από τους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί νικήτρια και θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης TEXAN ENVIPCO. Tα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. 

Η πρόταση της «σχεδίας» είναι, στην ουσία, η ανάπτυξη του στρατηγικού πλάνου του προγράμματος «σχεδία αρτ», ενός καινοτόμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των απούλητων τευχών του ελληνικού περιοδικού δρόμου. Αντί για το δρόμο της ανακύκλωσης, το χαρτί από τα παλιά περιοδικά επαναχρησιμοποιείται, μεταμορφώνοντας κάτι που, καταρχάς, μοιάζει με «σκουπίδι» (όπως συμβαίνει με ένα παλιό περιοδικό) σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας - από μαγνητάκια μέχρι φωτιστικά. 

Αυτή η μέθοδος επαναχρησιμοποίησης ενός υλικού που μοιάζει πεπερασμένο, ότι έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του, αφορά την περιβαλλοντική πτυχή του προγράμματος.  

Ακόμη σημαντικότερη, όμως, είναι η κοινωνική διάσταση: Οι άνθρωποι που έχουν ειδικευτεί σε αυτή τη διαδικασία είναι όλοι (πρώην) πωλητές της «σχεδίας», όλοι άνω των 50 χρόνων, οι οποίοι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, έχουν ενεργοποιηθεί, ενδυναμωθεί, εκπαιδευτεί και, πλέον, έχουν μια θέση εργασίας (όπως συμβαίνει με την 65χρονη Κριστιάν και τον 62χρονο Φώτη) στα εργαστήρια του «σχεδία αρτ». Αυτοί είναι οι δημιουργοί. Αλλά, οι καλές ειδήσεις που γεμίζουν και τις δικές μας ψυχές δεν σταματούν εδώ. Η Κριστιάν και ο Φώτης, όπως και η Ιωάννα ή η Βανέσσα και ο Μάνος, παλαιότερα, όχι μόνο έχουν μια θέση εργασίας και τις ζωές τους τις ίδιες πάλι στα χέρια τους, αλλά έχουν γίνει και δάσκαλοι ή «community leaders», όπως θα λέγανε και στην πατρίδα της (αμερικανικής) εταιρείας ΤΕΧΑΝ, αφού είναι οι ίδιοι, πλέον, που συντονίζουν τα δεκάδες εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης χαρτιού που διοργανώνει είτε στο χώρο της, είτε σε σχολεία, εταιρείες, φορείς του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ. η «σχεδία», διευρύνοντας, και με αυτόν τον τρόπο τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο. 

Το ντόμινο αυτό της θετικής αλλαγής μεγαλώνει συνεχώς, μάλιστα, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί χτυπούν την πόρτα της «σχεδίας», με ιδέες αξιοποίησης δικού τους χάρτινου παλιού υλικού (φυλλάδια, προγράμματα, εταιρικά περιοδικά κ.ά). 

Η πρότασή μας προς την ΤΕΧΑΝ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του «σχεδία αρτ» στη Θεσσαλονίκη, την επένδυση στο σχεδιασμό νέων προϊόντων με την παράλληλη δημιουργία ακόμη περισσότερων ευκαιριών σε συνανθρώπους μας που μοιάζει να μην έχουν πια ευκαιρίες - είτε αυτοί βρίσκονται στο δίκτυο των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου, είτε είναι ωφελούμενοι άλλων κοινωνικών δομών, είτε ακόμη και εκείνων που βρίσκονται εκτός του υποστηρικτικού δικτύου της κοινωνίας των πολιτών, είτε επειδή δεν γνωρίζουν, είτε επειδή (για οποιονδήποτε λόγο) έχουν επιλέξει να απευθυνθούν σε αυτές, μα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Από τους αναγνώστες, φίλους και υποστηρικτές  της «σχεδίας» μας λοιπόν, ήρθε αυτή η ώρα που -σεμνά και με απέραντη ευγνωμοσύνη- ζητάμε την ψήφο τους. Για να γίνει ο κόσμος μας δίκαιος, πιο γρήγορα και μέσα από το «σχεδία αρτ». 

Μπορείτε να ψηφίσετε πατώντας το σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες εδώ.


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες