Shedia

EN GR

29/09/2022 Το περιοδικό

Μια «Σχεδία» με ακόμα πιο δυνατά πανιά

Η Διογένης ΜΚΟ (Σχεδία) ενδυναμώνεται με νέους συνεργάτες για να διευρύνει το έργο και τον κοινωνικό της αντίκτυπο.

 
Η Διογένης ΜΚΟ ευρέως γνωστή ως «Σχεδία», είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε το 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός σκοπός της Διογένης ΜΚΟ.
 
Από το ξεκίνημα της «Σχεδίας», η εμπειρία και τεχνογνωσία της ομάδας της σε προγράμματα ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και αυτό αποδεικνύεται από την επιτυχία των κοινωνικών της δράσεων. Ενώ αρχικά στην οργάνωση εργαζόταν μια ολιγομελής ομάδα ατόμων, η προσφορά της «Σχεδίας» συνέβαλε στην απασχόληση 199 ανθρώπων, είτε μέσω άμεσης απασχόλησης στην ίδια την οργάνωση είτε μέσω των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων που έχει η λειτουργία της και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Συγκεκριμένα 80% των ωφελουμένων της «Σχεδίας», δηλώνουν πως ενδυναμώθηκαν με νέες ικανότητες και δεξιότητες, ενώ 50% έχουν απεγκλωβιστεί από τις συνθήκες αστεγίας κι έχουν διεκδικήσει νέα εργασία. 
 
Η ανάπτυξη της οργάνωσης και της απόδοσής της αποτελούν κύριο στόχο και οδηγό του έργου «Ενδυνάμωση της Σχεδίας» που ξεκίνησε φέτος στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 με την επιχορήγηση του προγράμματος Active citizens fund. Το έργο αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον τριετή στρατηγικό σχεδιασμό της «Σχεδίας», ο οποίος έχει δύο στόχους: (1) τη μέτρηση, διεύρυνση και βελτιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου της «Σχεδίας» για μια πιο ολιστική και αποτελεσματικότερη υποστήριξη των συνανθρώπων μας (Προγραμματικός Στόχος) και (2) τη βελτιστοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας της οργάνωσης και της βιωσιμότητάς της, κυρίως μέσω της στελέχωσης τμημάτων με καταρτισμένο, έμπειρο προσωπικό (Οργανωτικός Στόχος).
 
Το έργο «Ενδυνάμωση της Σχεδίας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Διογένη ΜΚΟ (Σχεδία).
 
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες