Shedia

EN GR

30/06/2022 Το περιοδικό

Η αλληλεγγύη στα «ξένα»

 
Η αγγλική «σχεδία» σαλπάρει για νέα καλοκαιρινά ταξίδια στα μαγευτικά νησιά του υπεύθυνου τουρισμού και της ηθικής μόδας.
 
Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πολλά τα περιοδικά στον πλανήτη (είτε δρόμου είτε… περιπτέρου) όπου η προετοιμασία μιας νέας έκδοσης ξεκινάει με μαθήματα αγγλικών. Αυτή, πάντως, είναι η πραγματικότητα με την αγγλική έκδοση της «σχεδίας», το δεύτερο τεύχος της οποίας κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης αυτές τις μέρες. Πάντα υπήρχε αυτός ο έντονος προβληματισμός, πώς θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους εκείνους με το κόκκινο γιλέκο που δεν ξέρουν γρι αγγλικά (ή άλλη ξένη γλώσσα) να πουλήσουν την ξενόγλωσση έκδοση της «σχεδίας». Πώς να πουλήσεις ένα προϊόν που ο ίδιος δεν καταλαβαίνεις, ήταν το βασανιστικό ερώτημα που κυριαρχούσε στις συζητήσεις μας. Και, ξέρετε, πέρα από το πρακτικό σκέλος (δηλαδή, να δημιουργηθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να εξασφαλίσουν ένα μικρό έστω επιπλέον έσοδο), υπήρχε και το ψυχολογικό: Να μη νιώσει κανείς ότι στερείται της ευκαιρίας, επειδή δεν είχε τη δυνατότητα στη ζωή του να μάθει μια ξένη γλώσσα. Να μη νιώσει ανεπαρκής, ότι «μένει πίσω».
 
ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ
Ένας τρόπος να απαντήσουμε στην πρόκληση ήταν η κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας. Από πέρσι, απευθύναμε κάλεσμα στην κοινωνία, σε φίλους και υποστηρικτές που μιλούν αγγλικά να συστρατευτούν, να σταθούν στο πλάι των πωλητών της «σχεδίας» μας και να πουλήσουν για λογαριασμό τους την αγγλική έκδοση. Μια διαδικασία που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, συνεχίζεται φέτος και (όπως προβλέπεται) θα είναι ένα διαρκές κάλεσμα, στην αέναη προσπάθεια να υποστηρίξουμε κάποιους έστω από τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς αυτού του τόπου, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Φέτος προσθέσαμε ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των ανθρώπων με το κόκκινο γιλέκο: Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Όπερ και εγένετο. Από τις αρχές Μαΐου, άνθρωποι της «σχεδίας» έρχονταν με τα τετραδιάκια τους και τα βιβλία τους ανά χείρας και κάθονταν στα «θρανία», σε έναν χώρο που είχε διαμορφωθεί ειδικά γι’ αυτούς στο δώμα του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη. Ήταν ο κ. Φώτης, ήταν ο Στέφανος, η Μαρία, η Ευαγγελία.
 
Μπροστά τους δεν είχαν ένα μαυροπίνακα, αλλά μια μαύρη τηλεόραση. Τα μαθήματα ήταν διαδικτυακά. Απέναντί τους και μέσα στην οθόνη ήταν η Σοφία Καρφή από το www.languageandmotivation.com. Ήταν η δασκάλα τους, ο άνθρωπος που προσφέρθηκε να διδάξει τις πέντε δέκα εκείνες απλές φράσεις που θα φέρουν πιο κοντά τον πωλητή με τον ξένο επισκέπτη. Άλλωστε, στα χέρια τους, πέρα απ’ όλα τα άλλα, κρατούν και ένα αξιόλογο (θέλουμε να πιστεύουμε) περιοδικό, στην ύλη του οποίου φέτος έχει περιληφθεί ακόμη και μόδα. Αν δεν κάνει ένα περιοδικό δρόμου ηθική και βιώσιμη μόδα, ποιος θα κάνει!
 
«Οι εντυπώσεις μου από τους μαθητές μου και τα μαθήματά μας είναι οι καλύτερες. Κάθε λεπτό μαζί τους αξίζει την προσπάθεια, έχουν πολύ ενδιαφέρον να μάθουν να παρουσιάζουν το περιοδικό στα αγγλικά. Αλληλεπιδρούν όμορφα μεταξύ τους και για μένα είναι χαρά να τους κάνω μάθημα. Φαντάσου ότι από το δεύτερο μάθημα με όλα τα τμήματα δουλέψαμε για την παρουσίαση του περιοδικού, λύσαμε απορίες και σκέψεις που είχαν κάποιοι έμπειροι για το αν τα λένε σωστά και γενικά όλα κυλούν πολύ όμορφα», μας είπε, κάποια στιγμή, η κ. Καρφή. Enjoy reading, όπως θα έλεγε και ο κ. Φώτης.
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες