Shedia

EN GR

14/04/2022 Γκoλ στη Φτώχεια

Η πλατεία Συντάγματος, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

 
Η πλατεία Συντάγματος, αυτό το Σάββατο 16 Απριλίου, θα μεταμορφωθεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να φιλοξενήσει ένα αληθινά ξεχωριστό τουρνουά. Με αυτόν τον τρόπο (πώς αλλιώς;), το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μάς καλεί να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση 15 χρόνων ζωής (2007-2022) του πρωτοποριακού πρότζεκτ κοινωνικού ποδοσφαίρου «Γκολ στη Φτώχεια» και της Εθνικής Αστέγων. Ποδοσφαιριστές θα είναι όλοι εκείνοι που αγαπούν το παιχνίδι και τη ζωή. Διαιτητές θα είναι οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία»!
 
 
Η ομάδα της Εθνικής Αστέγων στο Πόζναν της Πολωνίας το 2013. Φωτογραφία: Lars Wehrmann
 
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007. Είναι η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού μιας τόσο ξεχωριστής παρέας, που από τότε έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στον τομέα που κοινωνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την «Εθνική Αστέγων», όπως έχει γίνει πια γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση στο γήπεδο του Ρουφ, οι προπονητές δεν κρατούν πινακάκια με αναπαραστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου, δεν αναλύουν συστήματα ποδοσφαιρικά. Περί αλληλεγγύης και αγάπης είναι όλες οι συζητήσεις και πώς, ξεκινώντας από το γήπεδο το ποδοσφαιρικό, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες εκτός γηπέδων.
 
«Με μια μπάλα για μια καλυτερή ζωή» είναι ένα από τα μότο της ομάδας. Ξεκινώντας από εκείνους τους 14 συμμετέχοντες (τόσοι συμμετείχαν σε εκείνη την πρώτη συνάντηση), όλα αυτά τα χρόνια, από τις προπονήσεις της, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν περάσει κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικού ταλέντου, φύλου, φυλής. Για ένα «οικογενειακό δίτερμα», για τη χαρά του παιχνιδιού, για τη συμμετοχή.
 
Η ελληνική ομάδα-χώρα συμμετέχει ανελλιπώς στον κορυφαίο θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου, που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup, homelessworldcup.org) από τη χρονιά της ίδρυσής της, το 2007.
 
Είναι δε εκείνη που έχει κατακτήσει έξι φορές το Κύπελλο «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι»), τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη από τις 80 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον κορυφαίο αυτό παγκόσμιο θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κύπελλο «Fair Play» κατέκτησε η ελληνική ομάδα και κατά την τελευταία έξοδό της από τα ελληνικά σύνορα, το Σεπτέμβριο το 2021, όταν συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κοινωνικού Ποδοσφαίρου, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.
 
Το Δεκέμβριο του 2020, το πρωτοποριακό αυτό πρότζεκτ κοινωνικού ποδοσφαίρου βρέθηκε στην πρώτη τριάδα (2η θέση) στην κατηγορία του Κοινωνικού Ποδοσφαίρου (Football for Good) της Διεθνούς Διάσκεψης για το Ποδόσφαιρο (World Football Summit).
 
Το 2014, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» («Symbol of Hope») σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», τη συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.
 
Πέρα από το «Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων», η ελληνική πρωτοβουλία είναι μέλος και ενός άλλου σπουδαίου διεθνούς θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου, του Common Goal (www.common-goal.org)
 
Η μεγαλύτερη αναγνώριση όμως, είναι τα λόγια, τα συναισθήματα που μοιράζονται οι ίδιοι οι συμμετέχοντες:
 
«Μέσα από την Εθνική Αστέγων έμαθα να συνεργάζομαι, να ακούω τη γνώμη του άλλου, να αποδέχομαι τα λάθη. Είχα μάθει να τα κάνω όλα μόνη μου και η ομάδα με εξέλιξε ως άνθρωπο», είχε πει παλαιότερα η Έλενα, που από τον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε να φορά τη φανέλα της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2017, στο Οσλο της Νορβηγίας. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποίησε το όνειρό της να ξεκινήσει σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
«Ακόμα δεν μπορώ να “χωνέψω” ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη», μας είχε εξομολογηθεί ένα άλλο παιδί, σε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση. Ήταν ένα από τα κορίτσια που συμμετείχαν στην αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στην Πόλη του Μεξικού.
 
Και μετά, ήταν το σημείωμα της 16χρονης Δέσποινας, αρχηγού της γυναικείας ομάδας στο 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Όσλο: «Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων με βοήθησαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Η ομάδα ήταν για μένα σχολείο. Οι άνθρωποί της με βοήθησαν να ανακαλύψω τη μοναδικότητά μου, να την αναπτύξω, να τη μοιραστώ. Ήταν μια εμπειρία που μου προσέφερε εφόδια για την εύκολη ή δύσκολη καθημερινότητά μου».
 
 
Γλασκώβη 2016. Φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής
 
Το τουρνουά
 
Πέρα από την Εθνική Αστέγων, στο τουρνουά θα δώσουν το παρών η Ομάδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ομάδα αποτελούμενη από γενικούς γραμματείς της ελληνικής κυβέρνησης (και συγκεκριμένα τους Γιώργο Σταμάτη, γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λεωνίδα Χριστόπουλο, γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Ηρακλή Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων), η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης ΑΘΗΝΑ 984, η ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ TARGET SPORT CLUB, αποτελούμενη και από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ActionAid, Athens Comics Library, SolidarityNow, The Home Project, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, εργαζόμενοι των εταιρειών INTERSPORT και Teleperformance, όπως και οι ομάδες Πολυκράτης και ΓΣΕ Πετράλωνα, που αποτελούνται από αναγνώστες του περιοδικού δρόμου «σχεδία».
 
Θα κυνηγούν, επί πέντε ώρες, τη «στρογγυλή θεά» για να φορτώσουν όλοι μαζί με πολλά γκολ τα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Οι αγώνες θα είναι 14λεπτοι και θα τηρηθούν πιστά οι κανονισμοί που ισχύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων Αστέγων (με σπόντες κ.λπ.). Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά γρήγορο και τρομερά διασκεδαστικό.
 
Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί στις 16:00.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαιτητές των αγώνων θα είναι πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία», οι οποίοι, μάλιστα, έχουν περάσει από μια εκπαιδευτική διαδικασία (σεμινάρια), ώστε να μάθουν τους κανονισμούς για να υπηρετήσουν υποδειγματικά το ρόλο του «άρχοντα του αγώνα».
 
Οι οδηγοί όδευσης τυφλών
 
Το γήπεδο έχει διαστάσεις 16Χ22 μ., γεγονός που σημαίνει ότι το Σάββατο, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά (αλλά και των εργασιών στησίματος κ.λπ.), θα επικαλυφθούν οι οδηγοί όδευσης τυφλών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που δημιουργείται και επειδή, βεβαίως, επ’ ουδενί δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας (ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους), επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ο οποίος, με τη σειρά του, ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά όλα τα μέλη του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, στις τέσσερις γωνίες, αλλά και σε όλα τα σημεία του γηπέδου, θα υπάρχουν εθελοντές γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να διευκολύνουν την κίνηση των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης.
 
Στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχει περίπτερο της «σχεδίας», του café της σχεδίας (που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά, στην οδό Κολοκοτρώνη, αρ. 56, και το οποίο θα είναι ανοιχτό από νωρίς για να καλοδεχθεί όλους και όλες που, με κάποιον τρόπο, συμμετέχουν στο τουρνουά) και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», με άφθονο πληροφοριακό υλικό για τις δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται αλλά και για αυτές που έρχονται.
 
Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, μετά από αναγκαστική αργία τριών χρόνων, εξαιτίας του κορωνοϊου, θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2023, στη Νέα Υόρκη.
 
H δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Αρωγοί και υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης είναι η Intersport, η Interamerican, η Target Security, το καφέ-εστιατόριο της «σχεδίας», το Ζαγορίν, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Αθήνα 9,84 και Pepper FM.
 
 
 
 
Αναλυτικά, τα αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας, είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.shedia.gr/news/2022/apr/14/agwnistiko-programma/ 
 

Για περισσότερες πληροφορίες, 213 0231220, sport@shedia.gr, www.shedia.gr

 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες