Shedia

EN GR

23/09/2021 Το περιοδικό

Τα αντικείμενα που αφήσαμε πίσω κι αυτά που πήραμε μαζί

Στο πλαίσιο του κλεισίματος του δεύτερου καλοκαιρινού φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «σχεδία», ο φωτογράφος Δημήτρης Κοιλαλούς, η ψυχολόγος Εύα Στάμου, ο διευθυντής σύνταξης της «σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης, ο πωλητής της «σχεδίας» Φώτης Αδαμόπουλος και δύο νέοι άνθρωποι που έχουν βιώσει την απώλεια στέγης και την απώλεια πατρίδας συζητάνε ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία για την αξία, την απώλεια και τη διαφύλαξη των προσωπικών αντικειμένων.
 
Μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης και εγκλεισμού και ένα καλοκαίρι τεράστιων φυσικών καταστροφών και οδύνης, η έκθεση «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» - ένα μικρό μέρος της οποίας προσαρμόστηκε και φιλοξενείται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στον πολυχώρο του «σχεδία home» - φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαδρομή προς την ελπίδα και την αναγέννηση μέσα από τις δυσκολίες και το τραύμα.
 
Πώς συνδέονται οι εικόνες των προσωπικών αντικειμένων με την έκθεση «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» και πώς η απώλεια ή η διαφύλαξη κάποιων αντικειμένων μπορεί να συνδεθεί με την απώλεια της στέγης και τη διασάλευση της ταυτότητας που προκαλεί η βία της μετατόπισης και του αποχωρισμού της εστίας;
 
Η συζήτηση θα γίνει στον κλειστό χώρο του «σχεδία home».
Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, η είσοδος επιτρέπεται στους επισκέπτες που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή αρνητικό rapid τεστ.
 
 
Ημερομηνία: Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου
 
Ώρα έναρξης: 18:00
 
Τοποθεσία: «σχεδία Home», Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα
 
Επικοινωνία: 210 3316849 και info@shediahome.gr
 
Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.
 
 
Το «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» είναι ένα φωτογραφικό έργο που δημιουργήθηκε με αφορμή την προσφυγική κρίση του 2015 και μιλάει για την ανωνυμία των εκπατρισμένων που καλούνται να γίνουν οι νέοι Ευρωπαίοι πολίτες. Εκδόθηκε σε λεύκωμα στη Γερμανία το 2018 και εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2019.
 
 
Η Εύα Στάμου είναι πεζογράφος και Δρ. Ψυχολογίας, με ειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχολογία. Εργάστηκε σε κέντρα υποστήριξης εφήβων, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του York και στο ναύσταθμο της Λέρου με πληρώματα διάσωσης προσφύγων. Ο τίτλος της ομιλίας της είναι «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων».
 
 
Ο Δημήτρης Κοιλαλούς είναι φωτογράφος. Kατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, φωτογράφισε το έργο «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα», το οποίο βραβεύτηκε και εκτέθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδόθηκε σε φωτογραφικό λεύκωμα από τις εκδόσεις KEHRER το 2018.
 
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες