Shedia

EN GR

26/03/2021 Το περιοδικό

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με πωλητές του περιοδικού δρόμου "σχεδία"

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για τους διανομείς του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (με τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης τις αμέσως επόμενες ημέρες) εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, που συναντήθηκε σήμερα με πωλητές της «Σχεδίας» και εκπροσώπους της ΜΚΟ «Διογένης» που εκδίδει το περιοδικό.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε για όλες τις δράσεις που αναπτύσσει η ΜΚΟ «Διογένης», με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Πέρα από την έκδοση της «Σχεδίας», υπάρχει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Σχεδία αρτ», μέσα από το οποίο πρώην πωλητές του περιοδικού απασχολούνται στο εργαστήριο και μετατρέπουν παλιά, αδιάθετα τεύχη της «Σχεδίας» περιοδικού σε έργα τέχνης (φωτιστικά, κοσμήματα κ.α.). Μέσα από το πρόγραμμα «Αόρατες Διαδρομές» (που έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού), οι οδηγοί ξεναγούν τους ενδιαφερομένους  στις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα ημέρας κ.α.) και μεταδίδουν τη βιωματική εμπειρία τους από τη ζωή στον δρόμο.

Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τους 150 πωλητές της «Σχεδίας», πολλοί εκ των οποίων φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

«Επιδιώκουμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας όσο περισσότερο γίνεται», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Δεν θέλω να συνεχίσω το στερεότυπο που θέλει τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να ασχολείται μόνο με τα εργασιακά και τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης. Η μέριμνα για τους αστέγους είναι μέτρο της κοινωνικής μας ευαισθησίας και της ανθρωπιάς μας. Η σημερινή συνάντηση φώτισε ακόμη περισσότερο μπροστά μου το πρόβλημα με τους αστέγους. Ανέδειξε το μέγεθος των ευθυνών της Πολιτείας, αλλά έδειξε και τον δρόμο προς περισσότερο σύγχρονες και ανθρώπινες λύσεις. Λύσεις που οφείλουμε πρώτα από όλα στην ίδια μας τη συνείδηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει –σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ- τρόπους ώστε να μην αποκλείονται τελείως οι λήπτες επιδομάτων ανεργίας και γενικά προνοιακών επιδομάτων από τη δυνατότητα να συμπληρώνουν νομίμως το εισόδημά τους με ένα ποσό ως εργαζόμενοι, στα πρότυπα των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού.

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αφού πρώτα υπενθύμισε ότι όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας έχουν συνδρομή στο περιοδικό «Σχεδία», αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της αστεγίας. Σημείωσε ειδικότερα:

Πρώτον, την επέκταση της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους διαμένοντες σε ξενώνες φιλοξενίας αστέγων

Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» που στοχεύει στην επανένταξη 800 αστέγων μέσα από την επιδότηση ενοικίου για περίοδο 24 μηνών, την ολική κάλυψη μισθού για περίοδο ενός έτους και την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλων λειτουργικών αναγκών.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Αστέγους, για την υποστήριξη και την κοινωνική ένταξη των αστέγων, με πρώτο βήμα την καταγραφή των αστέγων σε όλη τη χώρα και τη διασύνδεση των διαφόρων οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με θέματα αστεγίας ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται και να βελτιστοποιηθεί η χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης και οι πωλητές της «Σχεδίας» Μιχάλης Σαμόλης και Φώτης Αδαμόπουλος.


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες