Shedia

EN GR

25/06/2021 Το περιοδικό

Ο περίπατος και οι στρώσεις της αθηναϊκής ιστορίας

 

«Η εμπειρία, στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ της “σχεδίας”, ήταν πολύ όμορφη. Είχαμε σχεδιάσει έναν πολύ όμορφο περίπατο. Τον είχαν χαρεί οι συμμετέχοντες. Θα τον επαναλάβουμε και φέτος, προσθέτοντας και πολλά επιπλέον στοιχεία. Αυτό που πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον είναι η ανίχνευση όλων των στρώσεων της αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής, από τα παλαιότερα κατάλοιπα, τα οθωνικά, ώς τα πλέον σύγχρονα. Να παρουσιαστεί, δηλαδή, η πόλη σαν ένα παλίμψηστο. Ο σκοπός είναι να έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε μαζί μια αποκρυπτογράφηση του αστικού ιστού και να γίνουμε πιο συνειδητοί απέναντι σε αυτό με το οποίο συμβιώνουμε. Να συνδυάσουμε ένα στοιχείο ιστορικό και ρομαντικό μαζί με ένα στοιχείο γήινο και ρεαλιστικό», μας πληροφορεί ο συγγραφέας και αθηναιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους γνώστες της πόλης της Αθήνας, με τον οποίο ως οδηγό το Σάββατο 3 Ιουλίου στις 11:00 θα πραγματοποιήσουμε τούτη την ανίχνευση του παλίμψηστου της πόλης.

«Η ιδέα είναι να κάνουμε να κάνουμε έναν κυκλικό περίπατο από τη “σχεδία” προς την πλατεία Κλαυθμώνος, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, την παλιά Βουλή, την πλατεία Αγίας Ειρήνης και σε πολλές ακόμη στάσεις, όπου θα δούμε το στοιχείο της μεταβολής, το οποίο είναι συνυφασμένο με κάθε πόλη. Πρόκειται για την καρδιά της παλιάς εμπορικής Αθήνας. Θα εξερευνήσουμε, λοιπόν, τόσο την εμπορική Αθήνα –η ιστορία του μικροεμπορίου σφράγισε το χαρακτήρα όλης της περιοχής– όσο και την “επίσημη” Αθήνα, εκείνη των δημόσιων κτιρίων», μας διαβεβαιώνει ο κ. Βατόπουλος.

Αφετηρία και σημείο τερματισμού του περιπάτου θα είναι το σπίτι της «σχεδίας» (Κολοκοτρώνη και Νικίου 2), όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να απολαύσουν ένα νόστιμο brunch με γεύσεις της σεφ Γωγώ Δελογιάννη.

 

Ημερομηνία: Σάββατο 3 Ιουλίου
Διάρκεια: 11:00-12:00

 

Η κράτηση είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται από σήμερα μέσω email: info@shediahome.gr και τηλεφωνικώς στο: 213-0231220

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες