Shedia

EN GR

09/06/2021 Το περιοδικό

Ο Σέξπιρ στη «σχεδία»

 
 
Sea, Sun and Solidarity. Θάλασσα, ήλιος και αλληλεγγύη. Από αυτό 
το καλοκαίρι, το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» μιλάει ξένες γλώσσες και σαλπάρει για τα πελάγη του υπεύθυνου τουρισμού, 
σε ένα νέο, δυναμικό, μοναδικό, πολύπλευρο δημοσιογραφικό 
και κοινωνικό εγχείρημα. 
 
Από αυτό το καλοκαίρι, η «σχεδία» μιλάει και αγγλικά. Από τις αρχές του καλοκαιριού, για όλο το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι, στους δρόμους της πόλης (και όχι μόνο) θα κυκλοφορεί και μια επιπλέον έκδοση της «σχεδίας» στην αγγλική γλώσσα. 
 
Η αγγλική εκδοχή του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία» θα διανέμεται από τους πωλητές του περιοδικού, οι οποίοι –όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ελληνική εκδοχή και με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη– θα ωφελούνται το 60% (ήτοι, τα 3,00€). Θα αποτελέσει, με άλλα λόγια, μια ακόμη ευκαιρία για κάποιους έστω εκ των πιο φτωχών του τόπου να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια –κάνοντας μια εργασία, στην ουσία, και όχι επαιτώντας– ένα ελάχιστο έστω έσοδο για να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες.
 
Η έκδοση, εκτυπωμένη σε υψηλής ποιότητας χαρτί και σχεδιασμένη από ένα από τα καλύτερα διεθνή design γραφεία, θα περιλαμβάνει επιλεγμένη θεματολογία διεθνούς ενδιαφέροντος,  από ελληνικές εκδόσεις που θα αναδεικνύουν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Φιλοδοξία των συντελεστών είναι να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα (πάντα βαθιά προσηλωμένο στις αρχές τις εποικοδομητικής δημοσιογραφίας), αλλά και ένα εργαλείο, ένα χρήσιμο οδηγό και σύμβουλο για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες μας ή κατοίκους της πόλης.
 
 
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστή την αγγλική «σχεδία» είναι ένας πολυσέλιδος μοναδικός οδηγός «Υπεύθυνου Τουρισμού» (Responsible Tourism Guide). Ένας οδηγός (εκτυπωμένος μάλιστα σε ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί) ο οποίος καταγράφει ένα σημαντικό μέρος από την πληθώρα δομών αλληλεγγύης, κοινωνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ελληνικής πρωτεύουσας, δίνοντας πρόσβαση στον ξένο επισκέπτη σε πολύ ξεχωριστή ενημέρωση, αλλά και την ευκαιρία να κάνει τις διακοπές του υπεύθυνα, να περάσει υπέροχα, αυξάνοντας, την ίδια στιγμή, το κοινωνικό και μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
 
Πρόκειται, στην ουσία, για ένα κοινωνικό πρότζεκτ εντός ενός κοινωνικού πρότζεκτ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αναγνώστης, ξεφυλλίζοντας την αγγλική «σχεδία», θα ανακαλύψει πολλές ευκαιρίες να δηλώσει και κοινωνικά παρών στη χώρα που επέλεξε για τις διακοπές του.
 
 
Φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τη διανομή της μέσω των πωλητών του περιοδικού, η αγγλική «σχεδία» θα διατίθεται και αυτόνομα, μέσω καλαίσθητων, ειδικά σχεδιασμένων stands που θα τοποθετηθούν σε σημεία αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, μουσεία, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.). Όποια έσοδα δε ενδεχομένως προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, πέρα από την αυτονόητη ανάγκη, να καλυφθεί το κόστος της έκδοσης, θα αξιοποιηθoύν για την υλοποίηση νέων κοινωνικών προγραμμάτων που ήδη επεξεργάζεται η «σχεδία» για τη δημιουργία προοπτικών ενεργοποίησης, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης και, εντέλει, νέων θέσεων εργασίας σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά.
 
Η αγγλόφωνη έκδοση της «σχεδίας»  υλοποιείται και με τη στήριξη του iMEdD (www.imedd.org/), του μη κερδοσκοπικoύ δημοσιογραφικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ, www.snf.org/). «Έχουμε δημιουργήσει τον πυλώνα Bridge (www.imedd.org/bridge/), μέσω του οποίου συνεργαζόμαστε με πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα μέσω της δημοσιογραφίας», λέει σχετικά η δημοσιογράφος Άννα Κύνθια Μπουσδούκου, διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD και εκτελεστική διευθύντρια του «ΙΣΝ Διάλογοι» και συνεχίζει: «Η συνεργασία μας με τη “σχεδία” είναι το νέο πρότζεκτ του Bridge. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, πολύ χρήσιμο για την κοινωνία, που ταυτόχρονα αντανακλά τη μοναδικότητα αυτού του περιοδικού, όπου η δημοσιογραφία αποτελεί όχημα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που το διανέμουν. Με μεγάλη χαρά, αποδεχτήκαμε το αίτημα να υποστηρίξουμε την υλοποίηση αυτής της έκδοσης, συμμετέχοντας στη δημιουργία ενός χρηστικού εργαλείου, που στοχεύει στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των επισκεπτών της Ελλάδας κατά τη θερινή περίοδο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το χρόνο που θα περάσουν στη χώρα μας. Κάπως έτσι, άλλωστε, εκλαμβάνουμε τη δημοσιογραφία. Ως μέσο έκφρασης, αλλά βασικότερα ως όχημα δημοκρατίας».
 
Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα ελάχιστο έστω έσοδο για να μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. 
 
H αγγλική «σχεδία» θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
 
 
 
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες