Shedia

EN GR

07/07/2021 Το περιοδικό

«Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση»

 
 
Διογένης ΜΚΟ και ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων commonspace ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμπράττουν στο έργο «Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Active citizens fund. Οι δύο κοινωνικές οργανώσεις δημιουργούν έναν κόμβο εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης και σχηματίζουν από κοινού μία εστία έμπρακτης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συνανθρώπων μας που έχουν βιώσει ή και εξακολουθούν να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μακροχρόνια ανεργία, την έλλειψη στέγης. Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν από εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης και επανασχεδιασμού μέχρι και εργαστήρια γύρω από την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, διαδραστικές περιηγήσεις, ειδικές συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και καμπάνιες και δράσεις συνηγορίας αναφορικά με τα δικαιώματα των  ανθρώπων που θεωρούνται «αόρατοι», με τους ίδιους να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά. 
Πέρα από τις ευκαιρίες ενεργοποίησης, συμμετοχής και εκπαίδευσης, άνθρωποι που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά αναλαμβάνουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γίνονται «community leaders», αφού οι ίδιοι πλέον θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, που θα απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, αλλά και γενικά στο ευρύ κοινό. 
Την Τρίτη 13 Ιουλίου, στις 11:00, η Διογένης ΜΚΟ, η commonspace, καθώς και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του έργου σας προσκαλούμε στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του έργου στον κόμβο αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας «σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου).
Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τους βασικούς στόχους και δράσεις του έργου, καθώς επίσης θα μυηθούμε στις μεθόδους επαναχρησιμοποίησης χαρτιού και συμμετοχικού σχεδιασμού. 
Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας του ιού covid-19. Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε στο info@shedia.gr ή στο 213 0231220.
 
Το έργο Σχεδία@City υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διογένης ΜΚΟ και εταίρο τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων commonspace.
 
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
 
Σχετικά με τη Διογένης ΜΚΟ
Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε το 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός σκοπός της «Διογένης ΜΚΟ».
Ένα από τα βασικά της κοινωνικά προγράμματα είναι η «σχεδία». Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου. Δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από συνανθρώπους μας οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω έσοδο για να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες. Επιπλέον, μέσα από ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων (όπως η ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, οι κοινωνικές περιηγήσεις «Αόρατες Διαδρομές», το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ» κ.λπ.), φροντίζει για την ενεργοποίηση, ενδυνάμωση, εκπαίδευση, επανένταξη και, εντέλει, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, σε συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές.  
Περισσότερα: www.shedia.gr 
 
Σχετικά με την commonspace
H commonspace είναι μια διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012 ως δίκτυο συνεργατών που ασχολούνται με το σχεδιασμό της πόλης και του χώρου μέσα από μία πληθώρα αντικειμένων και ειδικοτήτων.Στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει συνεργαστεί με Δήμους, Περιφέρειες, κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε μία σειρά σημαντικών δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων.Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της είναι η μελέτη των πόλεων, της ποιότητας ζωής σε αυτές, των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που τις επηρεάζουν και των δυνατοτήτων για βιώσιμη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανάπτυξη.Έχει δομήσει ειδική μεθοδολογία σχετική με τον Συμμετοχικό Σχεδιασμό του δημόσιου χώρου και επιδιώκει την καθιέρωση του αντικειμένου και την εφαρμογή του σε διαφορετικές κλίμακες.
Επιπλέον η προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς της commonspace μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την αστική αναζωογόνηση. Όλα τα μέλη και οι βασικοί συνεργάτες της commonspace εμπλέκονται με την Κ.Αλ.Ο., όχι μόνο μέσω των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων αλλά και της καθημερινή τους πρακτική. 
Περισσότερα: www.commonspace.gr
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες