Shedia

EN GR

06/12/2021 Το περιοδικό

1ος διαγωνισμός παιδικού σκίτσου της «σχεδίας»

 

Ήταν τέλη Σεπτέμβρη όταν η «σχεδία» μας είχε απευθύνει ένα κάλεσμα στην οικία της φαντασίας, όπου η χαρά της δημιουργίας συναντά την προσφορά. Παιδιά ηλικία 5-12 ετών κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε εικόνες τι σημαίνει για εκείνα η λέξη «σπίτι». Το παιδικό σκίτσο που κέρδισε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμήσει το  εξώφυλλο του τεύχους #96 (Ιανουάριος 2022), οπότε και θα αποκαλυφθεί το όνομα του νικητή. Νικητές είναι όλα εκείνα τα εκατοντάδες παιδιά έντυσαν με χρώματα την αλληλεγγύη (οι συμμετοχές άγγιξαν τις 1.600). Όπως σημειώνει και η γραφίστρια της «σχεδίας» μας και μέλος της κριτικής επιτροπής Κορίνα Πριμηκυρίου «συγκινήθηκε από τα χρώματα και τις ιδέες των παιδιών», ενώ δεν έκρυψε τη στενοχώρια της «που δεν θα έπαιρναν βραβείο όλα τα σκίτσα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σκιτσογράφος  Μιχάλης Κουντούρης θεωρεί «πως όλα τα σκίτσα θα μπορούσαν να γίνουν εξώφυλλα. Οι δουλειές των παιδιών ήταν εξαιρετικές κάτι που έκανε πολύ δύσκολη την επιλογή των έργων». Πώς βιώσαν, όμως, τούτη τη διαδικασία τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής; Της κ. Δάφνης Ζουμπουλάκη, διευθύντριας της γκαλερί  Ζουμπουλάκη, της αρέσει «η αυθόρμητη γραμμή των παιδικών σκίτσων, ότι τα παιδιά βάζουν τη φαντασία πάνω από τη λογική». Για τον κ. Φώτη Αδαμόπουλο, διανομέα της «σχεδίας» μας, «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία», η συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή. «Έχω μια ευαισθησία για τα παιδιά, κι επέλεγα με βάση το συναίσθημα και την καρδιά, τα μηνύματα που έβγαζαν τα έργα, χωρίς να υπολογίζω την τεχνική». Από τη μεριά του, ο κ. Γιώργος Μπιλάλης, εκδότης των εκδόσεων «Εν πλω», ένιωσε «εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή των παιδιών. Ήταν μια καταπληκτική διαδικασία».

Οι είκοσι φιναλίστ, των οποίων τα ονόματα ήρθε η ώρα να ανακοινώσουμε, θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «σχεδίας». Όλα τα παιδιά που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα πάρουν δώρο ένα σχολικό σακίδιο με εκπαιδευτικό υλικό, υλικά ζωγραφικής και όχι μόνο. Το σκίτσο που θα κοσμήσει το τεύχος του Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. H σειρά των φιναλίστ που ακολουθεί είναι τυχαία.

Ευγενία-Τσαμπίκα Κ. Τάξη Στ’, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

Σταματία Κ. Τάξη Στ’, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

Φοίβος Β. Τάξη Β’, 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Ακυλίνα Κ. Τάξη Στ’, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

Τζειναρίζα. Ετών: 10

Εντίνα Ν. Ετών: 9, Actionaid

Διονύσης Γ. Ετών: 7, Δημοτικό Κολέγιου Ψυχικού

Χρυσαγγέλα Μ. Τάξη: Α’, Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Πάτμου

Μαριλένα Μ.

Σοφία Ρ.  Ετών: 10

Λουίζα Κ. Τάξη: Γ’, Διεθνές Σχολείο Πειραιά-Ντορεμής

Ζάρα Κ. Ετών: 5, Νηπιαγωγείο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός Αθήνας

Ελευθερία Ξ. Τάξη Στ’, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Αποστόλης Κ. Ετών: 12

Μαρία Ελένη Μ. Τάξη: Δ’, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Μαρίνα Τ. Ετών: 11

Sedrat H.  Ετών: 7

Μαρίλια Α. Ετών: 11, Κολέγιο Ανατόλια

Ματθαίος Ρ. Ετών: 8

Σοφία Μ., 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

*Παρακαλούμε θερμά όσους από τους φιναλίστ έχουν στείλει ηλεκτρονικά το έργο του να αποστείλουν και το πρωτότυπο ταχυδρομικώς στα γραφεία της «σχεδίας» μας (Νικίου 2, 10560, Αθήνα)


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες