Shedia

EN GR

26/10/2020 Το περιοδικό

Η «σχεδία» της Ιστορίας και της δικαιοσύνης

Αναζητούμε το αντίδοτο στον ιό της συνωμοσιολογίας, ανακαλύπτουμε τους τόπους της απελευθέρωσης, περιπλανιόμαστε στα νησιά της Ιστορίας,  κρατούμε αναμμένη τη δάδα της ειρήνης, μένουμε πιστοί στο καθήκον της υγείας, εκκολάπτουμε μια δεύτερη ζωή.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου (τεύχος #86). Εκτάκτως από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης.

Η συνωμοσιολογία γιγαντώνεται στις μέρες μας, καθώς, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όταν ο άνθρωπος βιώνει μια υπαρξιακή απειλή, προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη εξήγηση για όλα όσα μας συμβαίνουν. «Η συνωμοσιολογική σκέψη επιτρέπει να εξηγείται η σκοτεινή πορεία του κόσμου, απλουστεύοντάς την με την ταυτοποίηση των σκοτεινών δυνάμεων, που ενσαρκώνουν ανελέητοι εχθροί», σημειώνει ο γάλλος φιλόσοφος Πιέρ Αντρέ Ταγκιέφ. Κι ενώ το 62% των Ελλήνων πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, «ένα γνώρισμα που χαρακτηρίζει όσους εμφορούνται από συνωμοσιολογικές αντιλήψεις αδυνατούν να συλλάβουν πως κάποια γεγονότα απλώς συμβαίνουν κατά τύχη», μας πληροφορεί ο Πάνος Σαπουντζής διδάκτορας Νευροεπιστημών και μέλος του Παρατηρητηρίου Ψευδοεπιστήμης. Είναι ακριβώς με την ισχυρή πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας που καταπιανόμαστε στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο ιός της συνωμοσιολογίας».

«Οι τόποι της απελευθέρωσης». Από τη μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων ώς την αποδοχή της ταυτότητας φύλου, η συμβολή των ψηφιακών μέσων στη σεξουαλική αγωγή των νέων είναι αναντικατάστατη. Το διαδίκτυο δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να δημιουργήσουν ψηφιακά δίκτυα υποστήριξης και διαδικτυακές κοινότητες, μέσα στις οποίες αισθάνονται άνετα να εκφράσουν την υπό διαμόρφωση ταυτότητά τους. «Στις σεξουαλικές μειονότητες, τα ψηφιακά μέσα αποτελούν ένα μέσο ώστε τα άτομα να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα, να γίνουν μέρος μιας ομάδας», μας λέει η δρ. σεξουαλικής αγωγής Μαργαρίτα Γερούκη.

«Τα νησιά της Ιστορίας». Συνεπαρμένη από τα ταραγμένα χρόνια του προηγούμενου αιώνα στον τόπο μας, μια φημισμένη βρετανίδα συγγραφέας εξηγεί πώς θέτει  τη φαντασία της στην υπηρεσία της ιστορικής γνώσης, τι τη δένει με την Ελλάδα και μας καλεί να ρισκάρουμε για να αλλάξουμε ρότα στη ζωή μας. «Η απομόνωση που πολλοί άνθρωποι βίωσαν τους τελευταίους μήνες θυμίζει πολύ την κατάσταση στη Σπιναλόγκα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη «σχεδία» η Βικτόρια Χίσλοπ.

«Ο εισαγγελέας της Νυρεμβέργης». Ο τελευταίος εν ζωή πρωταγωνιστής  της μεγαλύτερης δίκης της Ιστορίας εξακολουθεί να κρατάει αναμμένη τη δάδα της ειρήνης, καθώς διαπιστώνει πως δεν μάθαμε τίποτε από τα ναζιστικά εγκλήματα. «Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο να αποτρέπω την πρόκληση πολέμων, γιατί μετατρέπουν σε κατά συρροή δολοφόνους άτομα που μέχρι πρότινος ήταν έντιμα και φιλήσυχα», επισημαίνει ο, ηλικίας 100 χρόνων πια,  Μπεν Φέρεντς, που στις δίκες της Νυρεμβέργης καταδίκασε 22 ναζί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Το καθήκον της υγείας». Ένας καταξιωμένος συνταγματολόγος καταδεικνύει πώς ο κόσμος που ξεδιπλώνεται με την πανδημία συντίθεται από υλικά που προϋπήρχαν, αναζητεί την ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας κι εξηγεί τι επιτάσσει το χρέος μα και οι δημόσιες πολιτικές διαφύλαξής της. «Η υγεία δεν αφορά μόνο τη ζωή και το θάνατο, “αλλά και το πώς ζουν οι υγιείς άνθρωποι όσο είναι ζωντανοί”, τι πρόσβαση έχουν στο σύστημα υγείας και τι συνέπειες έχει η ασθένεια για έναν οικογενειακό προϋπολογισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης.

«Εκκολαπτήριο δεύτερης ζωής». Από ανακύκλωση ρούχων μέχρι επισκευή επίπλων μια οργάνωση δίνει απασχόληση σε χιλιάδες αποκλεισμένους πολίτες, κάνοντας πράξη το σύνθημα «τα πράγματα στην υπηρεσία των ανθρώπων». Για την επανένταξη των αστέγων και των ατόμων που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο της εργασίας, η λύση που έδωσε η γαλλική οργάνωση Emmaüs ήταν η αναβάθμιση του επαγγέλματος του ρακοσυλλέκτη.

«Ο χορευτής της Αχερουσίας λίμνης».  Μια σπαρακτική ανθρώπινη ιστορία διδάσκει πως η αγάπη για τη ζωή μπορεί να μετατρέψει τη μάχη με το θάνατο σε χορό και να κατανικήσει ακόμη και την έννοια του φυσικού τέλους.

Ακόμη, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο, ενώ ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», μας «ξεναγεί» στον κήπο με τα αλογάκια. Η Σμαράγδα Αυγέρη και η Μάριαμ Σαράζι μιλούν για μια φιλία που δεν γνωρίζει σύνορα. Ο φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν βραδινά και πρωινά στιγμιότυπα της πόλης, αντίστοιχα. Επισκεπτόμαστε μια ζεστή γωνιά της πόλης, όπου η οικογενειακή κληρονομιά διατηρείται ολοζώντανη και οι μνήμες της προσφυγιάς διασταυρώνονται με εκείνες της παραδοσιακής παρασκευής κρασιού. Παράλληλα, ένας  λάτρης της παράδοσης του τόπου του μας «ξεναγεί» στην Κεφαλονιά της αμπελουργίας, των ιαματικών λουτρών, των καντάδων, μα και ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου και μας ετοιμάζει αλιάδα. Επιπλέον, κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας».

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου (τεύχος #86). Εκτάκτως από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00€), το 62,5% (δηλαδή τα 2,50€) αφορούν απευθείας τον ίδιο τον πωλητή, εκ των οποίων τα 1,52€ ως απευθείας καθαρό έσοδο.

«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»
Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Νικίου 2, 105 60 Αθήνα
Τ: 2313 013605, 210 3314310, 213 0231220
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες