Shedia

EN GR

05/02/2020 Το περιοδικό

«Σχεδία»: Πωλητές για μία ώρα

Αγαπημένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο ετοιμάζονται να μπουν στο κόκκινο γιλέκο και να καταλάβουν ένα από τα πόστα των  πωλήτών της «σχεδίας». Μεταξύ αυτών ο παρουσιαστής Γιώργος Λέντζας , ο ζαχαροπλάστης και συγγραφέας Στέλιος Παρλιάρος, ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης, οι τραγουδoποιοί Μάγδα Βαρούχα και Ματούλα Ζαμάνη, η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βαρβάρα Δουμανίδου, Λεωνίδας Κακούρης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Δημήτρης Λιόλιος,  Ντορέττα Παπαδημητρίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Κλέλια Ρένεση, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στάνκογλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Γιώργος Χρανιώτης, ο διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης, ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ Αλέξανδρος Τανασκίδης, άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στελέχη και εργαζόμενοι εταιρειών και φορέων, μαθητές, εκπρόσωποι της πολιτείας και του πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη χώρα μας, όπως ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Arthur Spyrou, εκπρόσωποι του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πατρίδα μας, μα και δεκάδες φίλοι και υποστηρικτές του ελληνικού περιοδικού δρόμου, οι οποίοι κρατώντας τη «σχεδία» ψηλά, θα κάνουν τούτο το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου κεντρικά «πόστα» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δικά τους για να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendor Week), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το ελληνικό περιοδικό δρόμου.

Ο Φεβρουάριος είναι μήνας «γενεθλίων» της «σχεδίας», αλλά και ο μήνας που υλοποιούνται μια σειρά δράσεων σε όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, στο πλαίσιο της «Διεθνούς  Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου». Μία από τις πλέον δημοφιλείς είναι η δράση «Πωλητής για μία ώρα». Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας  στον δικό του χώρο, φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές της «σχεδίας» θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο  των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου και θα καταλάβουν από τις 11:00 το πρωί ένα από τα πόστα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, και φέτος, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (3-9) Φεβρουαρίου, στη δράση συμμετέχουν ομαδικά φορείς, ιδρύματα, γραφεία και εταιρείες,  ακόμη και σχολεία. 

«Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό που πουλάνε, ακόμα κι αν επιλέξουμε να μην αγοράσουμε το περιοδικό, ας τους δούμε τουλάχιστον, ας τους χαμογελάσουμε, ας τους κοιτάξουμε στα μάτια. Η πιο απλή κίνηση που δεν κοστίζει τίποτα μπορεί να ζεστάνει λίγο την καρδιά τους. Αυτό ένιωσα σήμερα. Άλλωστε, εγώ ήμουν στη θέση τους σήμερα από επιλογή, αλλά έχω μάθει ότι η ζωή σχεδόν αβίαστα σε πετάει από τη μία θέση στην άλλη και ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους χωρίς να το έχει επιλέξει», ήταν τα λόγια που είχε μοιραστεί  μαζί μας  η φίλη του περιοδικού κ. Μαρία Κατσαρού περιγράφοντας το δικό της ταξίδι στις θάλασσες της αδελφοσύνης μπαίνοντας στο κόκκινο γιλέκο. 

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι, θα «παρελάσουν» από το «σχεδία home» φορώντας το κόκκινο γιλέκο και ζεσταίνοντας όχι μόνο τη δική τους καρδιά μα και τις ψυχές όλων μας η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη και οι ηθοποιοί Αλίνα Κωτσοβούλου, Λεωνίδας Κακούρης και Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Την αυλαία άνοιξαν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι άνθρωποι της εταιρείας McCANN, που φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο από τις 10 ώς τις 11 το πρωί στο μετρό του Χαλανδρίου, ακολουθούμενοι από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κηφισιάς που μπήκαν στο κόκκινο γιλέκο από τις 14:30 ώς τις 16:00 στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κηφισιά.  Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά των ανθρώπων της Interamerican να βγουν με το κόκκινο γιλέκο για μία ώρα, από τις 09:30 ώς τις 10:30, στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, ενώ από τις 11 ώς τις 12 το πρωί στην έξοδο του μετρό στο Πανεπιστήμιο βγήκαν η δημοσιογράφος Σοφία Τριανταφυλλοπούλου, οι άνθρωποι του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, δίνοντας τη σκυτάλη στους ανθρώπους του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper.

Την αυλαία άνοιξαν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι άνθρωποι της εταιρείας McCann, που φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο από τις 10 ώς τις 11 το πρωί στο μετρό του Χαλανδρίου, ακολουθούμενοι από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κηφισιάς που μπήκαν στο κόκκινο γιλέκο από τις 14:30 ώς τις 16:00 στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κηφισιά.  Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά των ανθρώπων της Interamerican να βγουν με το κόκκινο γιλέκο για μία ώρα, από τις 09:30 ώς τις 10:30, στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, ενώ από τις 11 ώς τις 12 το πρωί στην έξοδο του μετρό στο Πανεπιστήμιο βγήκαν η δημοσιογράφος Σοφία Τριανταφυλλοπούλου, οι άνθρωποι του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, δίνοντας τη σκυτάλη στους ανθρώπους του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου θα σταθούν στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12:00 ώς τις 13:00, κρατώντας ψηλά τη «σχεδία» εκπρόσωποι του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ενώ οι άνθρωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την ίδια μέρα και ώρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τη μεριά τους, οι άνθρωποι του Μουσείου Μπενάκη θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από την πλατεία του Κολωνακίου, μεταξύ 14:00 και 15:00. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στη χώρα μας κ. Arthur Spyrou θα φορέσει το κόκκινο γιλέκο στην έξοδο του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ οι άνθρωποι του British Council θα βρίσκονται με το κόκκινο γιλέκο στην πλατεία Κολωνακίου, από τις 15:00 ώς τις 16:00. Οι εργαζόμενοι της Teleperformance, δε, θα πάρουν μία γεύση από τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο, από τις 16:30 ώς τις 17:30, στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, σε Μοσχάτο, Ταύρο και Πειραιά.

Αυτό  το Σάββατο, στην Αθήνα, το κόκκινο γιλέκο θα φορέσουν, επίσης, ο παρουσιαστής Γιώργος Λέντζας (πλατεία Αγίας Ειρήνης), ο ζαχαροπλάστης και συγγραφέας Στέλιος Παρλιάρος (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου),  οι συγγραφείς Άλκηστις Χαλικιά (Μετρό Ακρόπολη), Γιώργος Ευγενιάδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), οι τραγουδοποιοί Μάγδα Βαρούχα (πλατεία Συντάγματος) και Ματούλα Ζαμάνη (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη (πλατεία Κοραή), Δημήτρης Λιόλιος (πλατεία Κολωνακίου),  Κλέλια Ρένεση (πλατεία Καπνικαρέας), Γιούλικα Σκαφιδά (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού), Γιάννης Στάνκογλου(πλατεία Κολωνακίου), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος(πλατεία Συντάγματος), Γιώργος Χρανιώτης(πλατεία Κολωνακίου),  οι υπερμαραθωνοδρόμοι Πέτρος Παρθένης και Σπύρος Λογοθέτης (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού),ο διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης (Μετρό Ακρόπολη), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» κ. Παύλος Γερουλάνος (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), καθώς και οι δημοσιογράφοι  Γιώργος Ευγενίδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), Νίκος Καρμοίρης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), Ελευθερία Κουμάντου (λαϊκή Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), Αναστασία Λεωνίδου και Εύα Παπαδοπούλου (πλατεία Συντάγματος, αρχή Ερμού), Γιάννης Πολίτης (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου), Ευθύμης Σαββάκης (πλατεία Συντάγματος) και Ροδοθέα Σεραλίδου (πλατεία Αγίας Ειρήνης). 

Το Σάββατο, στα πόστα τους θα είναι και θα σας περιμένουν ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ Αλέξανδρος Τανασκίδης (Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη), ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου (Τσιμισκή και Ε. Αμύνης), ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μέλισσα» Βασιλεία Μαύρου (πλατεία Αγίας Σοφίας), η συγγραφέας  Χαρά Χρυσάφη (Τσιμισκή και Π.Π.Γερμανού), η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού), η κοινωνική ανθρωπολόγος στο Solidarity Now Σοφία Γκαρανέ (Ερμού και Αριστοτέλους), ο καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας στο ΑΠΘ και μουσικός Χρυσόστομος Σταμούλης (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Τσιμισκή και Γρ. Παλαμά), η ομάδα του Love Radio 106,5 FM  (Μητροπόλεως και Αριστοτέλους),οι δημοσιογράφοι Ναυσικά Γκράτσιου (Τσιμισκή και Π. Μελά), Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισκή και Κομνηνών), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Βενιζέλου), Αλεξάνδρα Παπαδάκη (Τσιμισκή και Κ. Ντηλ), Έλενα Παπαδημητρίου(Τσιμισκή και Δ. Γούναρη), Ελευθερία Χριστοφορίδου (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), μέλη της ομάδας του TFC Magazine (Τσιμισκή και Π. Μελά), εργαζόμενοι των εταιρειών Oxygen (Τσιμισκή και Δημ. Γούναρη) και Teleperformance (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» (Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας), όπως και μαθητές και καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Βασιλειάδη» (Τσιμισκή και Βενιζέλου).

Η πλεύση, όμως, της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης δεν σταματάει εδώ. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η «σχεδία» βουτά στα νερά του Σαρωνικού (και πιο συγκεκριμένα στην Ακτή Βουλιαγμένης) παρέα με την ομάδα weswim (εμπνευστής της οποίας είναι ο Πέτρος Παρθένης, που ασχολείται πάνω από είκοσι χρόνια με τον αθλητισμό), ένα κίνημα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης για όλους. Η ώρα συνάντησης έχει οριστεί για τις 11:00, ενώ οι πρώτοι 100 θα εισέλθουν δωρεάν στην ακτή, μια ευγενική χορηγία της ΕΤΑΔ.. Μάλιστα, το αναμνηστικό σκουφάκι της «σχεδίας» είναι προσφορά της Benetton.

«Και οι δύο προσπαθούμε να πλέουμε προς τη φωτεινή πλευρά της ζωής και μέσα από την κοινότητα και τις δράσεις μας να σπάσουμε τον κύκλο της μοναξιάς και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική τους υγεία. Είναι πολλά, επομένως, αυτά που μας ενώνουν, και ας μη φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε στις 9 Φεβρουαρίου να μαζευτούμε στο γνωστό μας μέρος και να κάνουμε μια δράση μαζί με τη “σχεδία”, φορώντας, μάλιστα, τα σκουφάκια που φτιάξαμε ειδικά για τη δράση αυτή. Μέσα από τη συνεργασία μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τόσο τα δικά μας μέλη όσο και τους φίλους που θα βρεθούν μαζί μας την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στην όμορφη παραλία της Βουλιαγμένης», μας λέει ο κ. Παρθένης. Μάλιστα, το αναμνηστικό σκουφάκι της «σχεδίας» είναι προσφορά της Benetton.

«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»

Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη

Νικίου 2 10560  Αθήνα

Τ: 2313 013605, 213 0231220

www.shedia.gr

info@shedia.gr

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

Instagram: shedia_home

 

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες