Shedia

EN GR

19/12/2020

Στην καρδιά των συνήθων υπόπτων

Κείμενο: Περικλής Γιόβας

 
Με όχημα την τέχνη και λίγο χρώμα από «σχεδία», μία έκδοση μάς προτάσσει ασπίδα προστασίας από τους υγειονομικούς κινδύνους που μένουν αθέατοι και συνεχίζουν ακάθεκτοι να  μας απειλούν τον καιρό του κορωνοϊού.
 
Mοριακός έλεγχος, κρούσματα, εστίες μετάδοσης, καραντίνα: Λέξεις που αποτυπώνουν τη σύγχρονη καθημερινότητα που επέβαλε ο κορωνοϊός, μια καθημερινότητα που ισοδυναμεί με μια ιδιότυπη ομηρία. Η απρόσμενη αυτή κατάσταση αποτελεί ωστόσο τον ιδανικό αντιπερισπασμό για συνήθεις υπόπτους που απειλούν την υγεία μας να κερδίσουν χρόνο και να συνεχίσουν αθέατοι τη δράση τους.
 
Κινηματογραφικό σενάριο; Αντίθετα, αδήριτη πραγματικότητα. Αρτηριακή υπέρταση, λιπίδια, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα και κολπική μαρμαρυγή αποτελούν τους σημαντικότερους αναγνωρισμένους «συνήθεις υπόπτους» που απειλούν την καρδιά και τα αγγεία μας. Συχνά διαφεύγουν του έγκαιρου εντοπισμού τους, γεγονός καταστροφικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως η καρδιαγγειακή νόσος αντιπροσωπεύει την πρώτη αιτία θανάτων στη χώρα μας. Θλιβερή πρωτιά που όχι μόνο κρατά αλλά και κερδίζει έδαφος την εποχή του Covid,  με την έλλειψη άσκησης, το στρες, το πολύ φαγητό, αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
 
Οι εκδόσεις «Εν Πλω», επιχειρώντας να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού,  παρουσιάζουν το βιβλίο «Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων»: Έναν πρωτότυπο οδηγό εξοικείωσης με θέματα υγείας της καρδιάς, ένα πρακτικό μέσο εκπαίδευσης και πρόληψης πριν εμφράγματα και εγκεφαλικά κάνουν την εμφάνισή τους.
 
Η έκδοση αυτή δεν θυμίζει σε τίποτε ένα κλασικό βιβλίο για θέματα υγείας. Σχεδιάστηκε εξαρχής με επιδίωξη να είναι κατανοητό και να διαβάζεται ευχάριστα.
 
ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μέσα από τα εύληπτα κείμενα μιας έμπειρης συγγραφικής ομάδας ιατρών, δίνονται πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες για την καθημερινότητα και κατανοητές από όλους – καθοριστική συμβολή σε αυτό είχε η επιμέλεια της δημοσιογράφου υγείας Νεκταρίας Καρακώστα. Στο τέλος κάθε ενότητας, αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις ασθενών που απαντώνται από τους ιατρούς συμβάλλουν στην επίλυση κάθε απορίας. 
 
Επιστρατεύθηκαν ακόμη τα πινέλα και τα χρώματα του διεθνώς βραβευμένου σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη, που με «όπλο» 42 μοναδικά σκίτσα και infographics – σύνοψη κάθε κεφαλαίου, βοηθά τον αναγνώστη να ανακαλύψει και να εξουδετερώσει τις απειλές της καρδιάς και των αγγείων. Καταλυτική επίσης ήταν και η συμβολή της γραφίστριάς μας Κορίνας Πριμηκυρίου, που ανέλαβε τον συνολικό σχεδιασμό και έκανε τις σελίδες ακόμη πιο ευανάγνωστες. Με τον Μιχάλη και την Κορίνα, λοιπόν, αυτή η έκδοση κουβαλά και … λίγο DNA «σχεδίας».
 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο - οδηγός για όσους θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους, αλλά και μία πρωτοποριακή έκδοση, όπου η ιατρική συνδιαλέγεται με το ευρύ κοινό, με δίαυλο επικοινωνίας την τέχνη.
 
Φωτογραφία Εν πλω Εκδόσεις 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες