Shedia

EN GR

23/07/2019 Το περιοδικό

Η Εθνική Αστέγων στο Παγκόσμιο του Κάρντιφ

Με μια μπάλα στα πόδια για μια καλύτερη ζωή. Ο Γρηγόρης, ο Λευτέρης, ο Βλαδίμηρος, η Αγγελική, η Γαβριέλα-Αρετή, ο Χρήστος και ο έτερος Λευτέρης της αποστολής πετούν για την Ουαλία και για το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο θα συμμετάσχει, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, και η δική μας ομάδα, η Εθνική Αστέγων. Εκεί θα αναδείξουν τα ταλέντα τους, θα παίξουν, θα συναντηθούν με άλλους πολιτισμούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης (συνολικά συμμετέχουν 64 ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες), μα κυρίως θα πάρουν δύναμη και ελπίδα στον μεγάλο αγώνα που καταβάλουν για μια καλύτερη ζωή. 
 
 
Τούτη την Πέμπτη 25 Ιουλίου, ενώ πολλοί συμπολίτες μας θα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να εκδράμουν σε κάποιο από τα νησιά ή τις μοναδικές αμμουδερές παραλίες  της πατρίδας μας, μια άλλη παρέα συμπολιτών μας, αποτελούμενη από έξι αγόρια και δυο κορίτσια, θα προεοιμάζονται για ένα πραγματικό ταξίδι ζωής. Ο Γρηγόρης, ο Λευτέρης, ο Βλαδίμηρος, η Αγγελική, η Γαβριέλα-Αρετή, ο Χρήστος και ο έτερος Λευτέρης της αποστολής θα πετάξουν για την Ουαλία και για το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο θα συμμετάσχει, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά και η δική μας ομάδα, η Εθνική Αστέγων, με τη χώρα μας αυτή τη χρονιά να λαμβάνει μέρος στο ανδρικό-μεικτό τουρνουά. 
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (www.homelessworldcup.org), στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα συμμετάσχουν 64 ομάδες (48 ανδρικές και 16 γυναικείες), από πάνω από 50 χώρες όλου του κόσμου.

Πεντακόσια παιδιά από όλα τα σημεία του ορίζοντα που θα ενώσουν τα ποδοσφαιρικά και άλλα ταλέντα τους και μαζί τη φωνή τους κάτω από το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης «Γκολ στη Φτώχεια» (Kick Out Poverty). 

Άλλωστε, το κεντρικό μότο της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» δεν αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τον τελικό στόχο: «Παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραίτητα καλύτεροι ποδοσφαιριστές». Για αυτό και αγωνίζονται όλα τα παιδιά της ομάδας μας. Δεν σταματούν την προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, κόντρα –πολλές φορές– σε θεούς και δαίμονες.

«Μέσα από την Εθνική Αστέγων έμαθα να συνεργάζομαι, να ακούω τη γνώμη του άλλου, να αποδέχομαι τα λάθη μου. Είχα μάθει να τα κάνω όλα μόνη μου και η ομάδα με εξέλιξε ως άνθρωπο», είχε πει παλαιότερα η Έλενα, φοιτήτρια πια στο Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. «Ακόμα δεν μπορώ να “χωνέψω” ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη», είχε μοιραστεί την ξεχωριστή ποδοσφαιρική της εμπειρία μία παίκτρια, ένας άνθρωπος που συμμετείχε πριν από δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Όσλο. 

Μπορεί, λοιπόν, η ελληνική ομάδα να μην κατακτά αγωνιστικές πρωτιές (άλλωστε, τα κριτήρια επιλογής των παικτών που συνθέτουν κάθε χρόνο την αποστολή είναι πρωτίστως και βαθιά κοινωνικά και όχι ποδοσφαιρικά), ωστόσο είμαστε η μόνη χώρα στην ιστορία του κορυφαίου θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως που έχει κατακτήσει πέντε φορές διακρίσεις και βραβεία για το «Ευ Αγωνίζεσθαι», οι τέσσερις μάλιστα  είναι διαδοχικές, τα τέσσερα τελευταία χρόνια τελευταίες χρονιές (Άμστερνταμ 2015, Γλασκώβη 2016, Όσλο 2017, Μεξικό 2018).  Όπως είχε υπογραμμίσει η Ρέιτσελ Μέι, υπεύθυνη για τις διεθνείς συνεργασίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, «η ελληνική ομάδα ξεχειλίζει από θετική ενέργεια, που περνάει στις υπόλοιπες ομάδες, στο προσωπικό, τους θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάρει τόσες φορές το βραβείο Fair Play». «Υποστηρίζω το Μεξικό, αλλά η γυναικεία ομάδα της Ελλάδας μού έχει κλέψει την καρδιά. Μπορεί να μην κατακτά τρόπαια, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να απολαμβάνει τον αγώνα. Ακόμη και αν χάσουν με δέκα γκολ, τα κορίτσια αυτά δεν σταματούν να χαμογελούν», είχε πει γεμάτος θαυμασμό ο μεξικανός εθελοντής στο περσινό τουρνουά στην κεντροαμερικανική χώρα Αλφρέντο Σεγούρα Μολίνα. 

«Ο μόνος μας σκοπός είναι να χαρούμε το ποδόσφαιρο, την ευκαιρία, τη ζωή. Η συμετοχή μου ως παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μιλάνο ήταν ένα ταξίδι-οδηγός στη ζωή μου. Ξέρω ότι τα παιδιά λίγο πριν από αυτό το ταξίδι νιώθουν μεγάλη προσμονή μαζί με άγχος και αγωνία. Είναι συναισθήματα που είχα βιώσει κι εγώ, μπορώ να αγγίξω τη ψυχούλα τους», συμπληρώνει ο Γιάννης, ο κόουτς της ομάδας, που μαζί με τη Δώρα θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίξουν τα παιδιά σε αυτό το μεγάλο ταξίδι ζωής. Ο Γιάννης, μάλιστα, πέρα από προπονητής της ομάδας είναι, πλέον, και ένας από τους μαγείρους στο εστιατόριο του «σχεδία home», αφού ήταν από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν από τον σπουδαίο μάγειρα και σεφ κ. Λευτέρη Λαζάρου, με την αρωγή πάντα των συνεργατών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία στα γήπεδα του Κάρντιφ είναι το δεύτερο διεθνές ποδοσφαιρικό ραντεβού που δίνουν τούτο το καλοκαίρι τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων. Είχε προηγηθεί στις αρχές του Ιούλη, μέσω της Αναστασίας, της Αγγελικής, της Γαβριέλας, του Μάρκου και της Άννας,  η συμετοχή της ομάδας  μας σε μια άλλη μεγάλη γιορτή  του κοινωνικού ποδοσφαίρου, υπό την αιγίδα του οργανισμού Street Football World, το Festival 19, το οποίο είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Από την Τετάρτη 3 Ιουλίου ώς την Κυριακή 7 Ιουλίου, το street football world festival έφερε κοντά νέες και νέους ηλικίας 15 έως 18 ετών, από ευαίσθητες ομάδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολιτιστικά προγράμματα.

Η ηλικία των μελών της ελληνικής ομάδας που θα αγωνιστεί στα γήπεδα του Κάρντιφ είναι από 16 χρόνων ώς 37 χρόνων.

 Το τουρνουά ξεκινάει το Σάββατο 27 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου, οι δε αγώνες θα φιλοξενηθούν σε τρία ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα που θα έχουν στηθεί στο εμβληματικό Μπιουτ Παρκ, στην καρδιά της ουαλικής πρωτεύουσας.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιοδικού δρόμου «σχεδία» (www.facebook.com/shedia.streetpaper και στο twitter @_shedia) όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (www.homelessworldcup.org).

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Νικίου 2, 105 60 Αθήνα
Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Τ: 213 0231220, 2313 013605 
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες