Shedia

EN GR

17/12/2018 Το περιοδικό

«Η σχεδία» της τρίτης ηλικίας

 
Βασική επιδίωξη και καθημερινός αγώνας και αγωνία της «σχεδίας» είναι να υποστηρίξει τους συνανθρώπους μας εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Η φτώχεια, όμως, δεν κάνει διακρίσεις. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας που βιώνει τη φτώχεια στις πιο ακραίες της μορφές έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαβαίνουν το κατώφλι της «σχεδίας». Έτσι, στο επίκεντρο των δράσεων και των ενδιαφερόντων μας είναι και οι συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας για τους οποίους έχουμε αναπτύξει και υλοποιούμε μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων με την πολύτιμη αρωγή και υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος
 
 
Ένα από αυτά είναι η πρωτοβουλία «Συνδρομή Αλληλεγγύης» της «σχεδίας», που προσβλέπει στην υποστήριξη των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ βασίστηκε στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του περιοδικού δρόμου της Αυστραλίας «The Big Issue» για την υποστήριξη γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα συνδρομών δομείται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο άνθρωπος-πωλητής να παραμένει ο βασικός ωφελούμενος. Για κάποιες ώρες το μήνα, από την ασφάλεια και τη ζεστασιά του γραφείου, με μια κούπα καφέ ή τσάι δίπλα τους, ετοιμάζουν τις αποστολές των φακέλων με το νέο τεύχος για τους φίλους συνδρομητές μας. Και έτσι, εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό εισόδημα. Όσο περισσότερες οι συνδρομές, τόσο περισσότεροι οι ωφελούμενοι, και ενδεχομένως και οι ώρες απασχόλησής τους. Παράλληλα, αποκτούν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Δεν είναι μια απλή συνδρομή. Είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία. Είναι μια πράξη αγάπης.
 
Πολύτιμη είναι η συνδρομή του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και στην υλοποίηση του βαθιά κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος «σχεδία αρτ», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας (η πρώτη ομάδα των ωφελουμένων είναι άνω των 50 χρόνων) που ζουν συντριπτικά κάτω από το όριο της φτώχειας να ξαναφτιάξουν, να ξανακερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. 
 
 
Επιπλέον, πέρα από τη ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν την τρίτη ηλικία και την πρόταση λύσεων και καλών πρακτικών μέσα από τα ρεπορτάζ μας, από το 2015, η «σχεδία» έχει τη δική ομάδα πετάνκ. Το μόνο που απαιτούνται είναι έξι μεταλλικές μπάλες και ένα πάρκο, μία αλάνα. Όποιος πετάξει πιο κοντά τις μπάλες τους στο μπαλάκι-στόχος (το κοσονέ) κερδίζει. Τόσο απλά. Βασικό ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση και η κοινωνικοποίηση, το να απολαύσουν τη χαρά του παιχνιδιού και της άθλησης και εκείνοι οι συμπολίτες μας που είναι πιο μεγάλης ηλικίας και με πιο εύθραυστη υγεία και οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ομάδα ειδικών αποστολών της «σχεδίας» και της Εθνικής Αστέγων.

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες