Shedia

EN GR

20/01/2016 Το περιοδικό

Cartoonists- Foot Soldiers of Democracy στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Προσκεκλημένη στην προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της Γαλλίδας Stéphanie Valloatto είναι η «σχεδία» την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy (Caricaturistes – Fantassins de la Démocratie), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stéphanie Valloatto, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών 2015, ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της Γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο γα να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. 

Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά όλοι οι σκιτσογράφοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: ευφυΐα, οξυδέρκεια, χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζουν κάτι με ένα σκίτσο, που άλλοι δεν μπορούν να πουν με λόγια.  Ακόμα και οι πιο ισχυροί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν αδύναμοι μπροστά σε ένα δυνατό σκίτσο. Η τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo επιβεβαίωσε ότι το επάγγελμα του γελοιογράφου μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο όσο του στρατιώτη.

                Trailerhttps://www.youtube.com/watch?v=jWvaoKggAlA

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελoιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι) και Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).  

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.   

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός.

Περισσότερες πληροφορίες: www.cinedoc.gr

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες