Shedia

EN GR

19/02/2016 Το περιοδικό

«Ήταν σαν την Άνοιξη»

Δηλώσεις, σχόλια, στιγμές, παραλειπόμενα από τη μεγάλη δράση της «σχεδίας» του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, «Πωλητής για μια ώρα». Μια δράση που καθιερώνεται διεθνώς ως η γιορτή όλων εκείνων που αγωνίζονται για μια δίκαιη κοινωνία.
 
Το αληθινό πρόσωπο της αλληλεγγύης, της αγάπης και της υποστήριξης έστειλαν για Τρίτη συνεχή χρονιά διάσημοι και μη συμπολίτες μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendors Week), φόρεσαν το γιλέκο της «σχεδίας» και στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που καθημερινά δίνουν τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
 
Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, από το χώρο της μουσικής ο Μάρκος Κούμαρης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαριέττα Φαφούτη, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, οι Χρήστος Κιούσης και Γιάννης Σερβετάς από τους Ράδιο Αρβύλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης και οι δημοσιογράφοι Ελευθερία ΚουμάντουΧάρης Αρβανιτίδης, Κωστής Ζαφειράκης, Νικόλ Καζαντζίδου, Έλσα Ποιμενίδου και Στέφανος Τσιτσόπουλος έγιναν πωλητές για μία ώρα, πολλοί από τους οποίους όχι για πρώτη φορά, και έζησαν από κοντά τον καθημερινό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, βοηθώντας με τον δικό τους τρόπο τους ανθρώπους του περιοδικού να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. 
 
Μαζί τους δεκάδες υποστηρικτές και αναγνώστες του περιοδικού που πέρασαν και αυτή στην «άλλη πλευρά», φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο, παίρνοντας από πρώτo χέρι μια γεύση για το πώς είναι η καθημερινότητα ενός πωλητή περιοδικού δρόμου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον πλανήτη ολόκληρο. 
 
«Ένας θησαυρός»
 
Ο Αύγουστος Κορτώ έγινε για τρίτη χρονιά πωλητής, πάντα στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Αν και δεν συνηθίζεται, ο αγαπημένος συγγραφέας φαίνεται πως έχει βρει το δικό του πόστο. Κοντά του πάντα η κ. Δήμητρα Πιάγκου.
 
«Κάθε χρόνο και καλύτερα. Τον πρώτο χρόνο ήμουν ελάχιστα “ψαρωμένος”, αλλά είναι τέτοιο το περιβάλλον της λαϊκής και είναι τέτοια δασκάλα η κ. Δήμητρα, που είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Είναι πολύτιμη η “σχεδία” και αυτό που προσφέρει τόσο ως περιοδικό στους αναγνώστες της όσο και στους πωλητές και τις πωλήτριες. Είναι πραγματικά ένας θησαυρός και νιώθω τεράστια χαρά και περηφάνια που συμμετέχω και ως πωλητής, έστω και μια φορά το χρόνο.

 
 

«Λιθαράκι λιθαράκι θα χτιστεί η αγάπη»
 
Από την πλευρά του, ο εξαιρετικός σεφ Λευτέρης Λαζάρου έγινε για πρώτη φορά πωλητής της «σχεδίας», εκεί στην πλατεία Καπνικαρέας, έχοντας δίπλα του τον Λευτέρη Ελευθεράκη, ο οποίος τον καθοδήγησε στα πρώτα του βήματα. Ιδιαίτερα ενεργητικός, ζεστός και ευδιάθετος, δεν άφηνε να του ξεφύγει κανείς χωρίς να τον ενημερώσει!
 
«Είναι εξαιρετικό αυτό που γίνεται. Είναι η πρώτη φορά που κρατάω στα χέρια μου και εγώ τη “σχεδία”. Όταν μου πρότειναν τα παιδιά να συμμετάσχω στη δράση, το έψαξα, μπήκα και διάβασα και είδα πράγματα που με γοήτευσαν, και έτσι αποφάσισα να αφήσω για λίγο το μαγείρεμα και να έρθω εδώ, να αγγίξω ανθρώπους και να βοηθήσω.
 
Το διασκεδάζω να είμαι πωλητής. Πιστεύω σε αυτό που κάνω, όπως όλα τα πράγματα που κάνω στη ζωή μου. Με ό,τι καταπιάνομαι το κάνω με πάθος. Και αυτό που κάνω σήμερα το πιστεύω, επειδή πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί έχουν και τη δική μου ανάγκη. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά νομίζω ότι λιθαράκι λιθαράκι θα χτιστεί η αγάπη για αυτούς τους ανθρώπους. Χαίρομαι που είμαι εδώ και μακάρι να μπορέσω να το ξανακάνω και να πάω και σε άλλα πόστα!»
 

 

 

 
Η Μαριέττα Φαφούτη, πέρα από την ανάρτηση που προηγήθηκε του Σαββάτου, μας είπε και δύο λόγια για το πώς βίωσε και τη φετινή εμπειρία.
Μαριέττα Φαφούτη, εκεί στις αρχές της Ερμού.
 
«Πουλάω τη “σχεδία” για δεύτερη χρονιά. Είναι τεράστια τιμή και χαρά. Θέλω να είμαι για πάντα σε αυτό το πόστο, αν γίνεται κάθε χρονιά. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, παρατηρώ ότι όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει πλέον τη “σχεδία”. Ο κ. Γιάννης (ο τακτικός πωλητής της ημέρας) είναι καταπληκτικός, όπως ήταν και ο κ. Νίκος πέρυσι. Πραγματικά, για μένα, αυτό που κάνει η “σχεδία” και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται όλη αυτή η κίνηση είναι η έννοια της ελπίδας και η έννοια της αλληλεγγύης. Για μένα, είναι ό,τι πιο σημαντικό αυτή την εποχή που ζούμε».
 
 
«Συγκινητικό πρωινό»
 
Τη Δευτέρα το πρωί, όμως, ένα σύντομο μήνυμα έφτασε στο γραφείο μας και από τον Κώστα Χατζηλέρη. Ο Κώστας είναι ένας από τους είκοσι αναγνώστες της «σχεδίας» που φόρεσε κι αυτός το κόκκινο γιλέκο των πωλητών του περιοδικού, έστω και για μια ώρα. «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρωτόγνωρη εμπειρία να σταθώ σε πόστο
 
προσπαθώντας να πουλήσω την αγαπημένη μου "σχεδία". Ευχαριστώ τα παιδιά της “σχεδίας” για την ενθάρρυνση και τη βοήθεια. Ελπίζω να βοήθησα. Ήταν πραγματικά συγκινητικό πρωινό. Συνεχίστε την απίστευτη δουλειά που κάνετε».
Και βέβαια βοήθησε. Και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και κάθε μέρα. Και ο Κώστας και οι δεκάδες χιλιάδες επώνυμων και λιγότερο επώνυμων φίλων που έχουν συσπειρωθεί γύρω από αυτή τη «σχεδία» της αγάπης και της αλληλεγγύης. 
 
«Ήταν σαν την άνοιξη»
 
Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη αφηγείται τι βίωσε φορώντας το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας». «Ήταν σαν την άνοιξη», μας είπε.
 
«Όλο αυτό που συνέβη είναι μια δόση ενέργειας που θα με κρατήσει για πολύ καιρό. Το περίμενα πάρα πολύ. Σαν την άνοιξη! Είναι ένα περιοδικό που αγαπώ πολύ, που αγοράζω πάντα, που ψάχνω να το βρω και, όταν βλέπω πωλητή, κατευθύνομαι αμέσως σε εκείνον. Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά που με καλέσατε, γιατί βρίσκω ότι είναι μια τρομερά σοβαρή προσπάθεια. Η πρόθεσή της και το αποτέλεσμα έχουν συνέπεια, απήχηση και μια τρομερή επικοινωνιακή δύναμη. Και, παράλληλα, στηρίζει και ενσωματώνει κοινωνικά ανθρώπους που πρέπει να είναι δραστήριοι και δυνατοί, ώστε να μη φτάνουν σε κανενός είδους εξαθλίωση και απελπισία», είπε με ένα τεράστιο χαμόγελο, ενώ παραδέχθηκε πως τα πέντε πρώτα λεπτά ήταν για εκείνη τα πιο δύσκολα. 
 
«Είναι μια μετακίνηση στο μυαλό που έχεις πολλή ενέργεια και χαρά, αλλά δεν είναι εύκολο. Νιώθεις εκτεθειμένος. Η Δέσποινα (σ.σ. Μερκούρη) ήταν από τους καλύτερους σκηνοθέτες που είχα στην καριέρα μου! Μετά από λίγο, είναι σαν... αέρας και νερό. Αυτό που νιώθεις είναι ότι ο κόσμος θα έπρεπε να κινείται διαρκώς. Να μοιράζεσαι κάτι που θα πάει κάπου, θα σου ξαναέρθει πίσω και μετά θα πάει κάπου αλλού. Τα πρώτα πέντε λεπτά ήταν μουδιασμένα». 
 
Η εμπειρία, ωστόσο, όπως μας είπε, της ήταν πολύ ευχάριστη, ενώ δήλωσε πως η σχέση της με το περιοδικό και τους ανθρώπους του θα είναι πλέον ακόμα πιο ζεστή. «Τους πωλητές της “σχεδίας” τους βλέπω πάντα με τρομερό θαυμασμό. Εύχομαι το ίδιο να κάνουν όλοι και να υπάρχει μια άμεση απήχηση. Ο κόσμος θέλει να πει καλημέρα, να γυρίσει να σε κοιτάξει, όμως είναι τόσο πιεσμένος. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο περιοδικό, με πλούσια ύλη, πολλά άρθρα. Είναι κάτι για να διαβαστεί και μετά να το περιμένεις και ως υλικό. Αυτό πρεσβεύει η “σχεδία” και οι πωλητές της. Το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το αισιόδοξο». 

 

 

 

Στη Θεσσαλονίκη
Η ίδια αίσθηση υπήρξε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου για δεύτερη φορά επώνυμοι και μη πολίτες της πόλης φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο για μία ώρα. Η ενέργεια και η αφοσίωση των προσκεκλημένων της «σχεδίας», μάλιστα, ήταν τέτοια, που άπαντες παρέτειναν αρκετά το χώρο παραμονής τους στα πόστα, με συνέπεια οι αναγνώστες του περιοδικού να φορέσουν με τη σειρά τους το γιλέκο τις πρώτες απογευματινές ώρες. 
 
Tραπέζι από το «Ντερλικατέσεν»
Στο τέλος, όμως, όλοι μαζί έγιναν μια τεράστια παρέα και κατευθύνθηκαν στην ταβέρνα «Ντερλικατέσεν» προσκεκλημένοι του ιδιοκτήτη της, ο οποίος παρέθεσε δωρεάν γεύμα για όλους όσους συμμετείχαν στη δράση, διασημότητες, εθελοντές, πωλητές και αναγνώστες. 
 
 
«Η στοργή των κυριών»
Ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση-πρόκληση, όπως τη χαρακτήρισε, της «σχεδίας» και, με ένα υπέροχο άρθρο του με τίτλο «Αγάπα τη “σχεδία” ως τον πλησίον σου!» που δημοσιεύτηκε στην «Athens Voice», περιγράφει την εμπειρία του να σταθεί στη  γωνία Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας μαζί με τη Μαρία Φυδανίδου, πωλήτρια του περιοδικού, καθώς και τις στιγμές που ένιωσε πλήρης, χαρούμενος μα και αμήχανος.
 
«Όλη την εβδομάδα έκανα πρόβες, τι θα λέω, πώς θα κεντρίσω το ενδιαφέρον, πώς θα προπαγανδίσω και πώς θα καταφέρω τους διερχόμενους να μου δώσουν όχι μόνο τρία ευρώ μα και να συνεχίσουν κάθε μήνα να σαπορτάρουν τα παιδιά που το πουλούν. Μη με πεις ούτε φιλάνθρωπο, ούτε ιππότη, ούτε χορηγό, σκέτο άνθρωπο πες με, μα και φανατικό αναγνώστη του περιοδικού –δεν έχω χάσει τεύχος του– που απλώς το περασμένο Σάββατο ένιωσε την ηθική υποχρέωση και το καθήκον να συντρέξει», αναφέρει και συμπληρώνει: «Έμαθα πολλά για την πόλη το περασμένο Σάββατο. Για την καλοσύνη των κυριών και τη στοργή των κυρίων, την αγνότητα των μικρών παιδιών και τη συμπόνια των νεαρών ηλικιών που συντρέχουν άδολα και με ειλικρίνεια. Των Θεσσαλονικέων, δηλαδή, που σταμάτησαν, αγόρασαν, γνώρισαν τη Μαρία και από το επόμενο τεύχος, που θα το πουλά πάλι μόνη της χωρίς τον “επώνυμο” καραγκιοζάκο της (σχώρα με, Μαρία, αλλά επιστράτευσα όλα τα μέσα), πάλι θα το παίρνουν», γράφει στην κατακλείδα του και χαρακτηρίζει τη «σχεδία» ως «το μόνο περιοδικό που ξέρει πως αληθινή μόδα είναι να νοιάζεσαι, να σταματάς και να μην προσπερνάς».
 
Δεν είναι αόρατη
Ο γνωστός παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα Γιάννης Σερβετάς στάθηκε μαζί με τη Στέλλα Καντζιλίδου στη γωνία Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας. Κατά τη διάρκεια της πώλησης, επιστράτευσε το πλούσιο χιούμορ του, λέγοντας σε όσους αγόραζαν το περιοδικό, αν δουν τον Χρήστο Κιούση, ο οποίος την ίδια ώρα πωλούσε το περιοδικό παρακάτω (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ), να του πουν ότι τους το πούλησε 3,5 ευρώ, ενώ συχνά πυκνά καλούσε το φίλο και συνεργάτη του στο τηλέφωνο για να τον πικάρει, ζητώντας να του στείλει 10 τεύχη γιατί ξεπούλησε! Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είδε την εμπειρία ως ένα απλό αστείο, ήταν πολύ αφοσιωμένος στην πώληση του περιοδικού και τόνιζε στον κόσμο ότι δεν είναι επαιτεία, αλλά μια πολύ σκληρή δουλειά. Αμέσως μετά, έκανε την παρακάτω ανάρτηση: «Σας ευχαριστώ και εγώ και η Στέλλα. Εγώ τώρα πάω Λάρισα. Η Στέλλα, όμως, θα είναι εκεί στη γωνιά της για το μεροκάματο. Μην την προσπερνάτε σαν να είναι αόρατη!».  
 
Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και το γεγονός ότι και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του περιοδικού, ενώ χαρακτηριστική είναι η υποστήριξη του σαλεπιτζή στην Τσιμισκή με Αγ. Σοφίας, ο οποίος το είδε πολύ θετικά παροτρύνοντας τον κόσμο που περνούσε: «Πάρτε τη “σχεδία”, την πουλάει ο Σερβετάς».
 
Με τρία του παιδιά!
Ο Χρήστος Κιούσης, από την πλευρά του, φόρεσε για δεύτερη φορά το κόκκινο γιλέκο και φέτος ήταν αποφασισμένος για μεγάλες... πωλήσεις. Παρά τις συχνές διακοπές από τον κόσμο που ήθελε να βγάλει μαζί του μία... σέλφι («τα έχει αυτά η αναγνωρισιμότητα!» μας είπε με χαμόγελο η Σίντυ Τέιν, η εθελόντρια που βρέθηκε στο πλευρό του), δεν πτοήθηκε, ενώ μετέτρεψε τη πώληση σε «οικογενειακή» υπόθεση, αφού επιστράτευσε στο πλευρό του και τα παιδιά του. 
 
 
2 περιοδικά, 6 ευρώ!
Με χιούμορ, πάθος και ενέργεια στάθηκε στο πόστο του στην Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διάσημος πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος, μάλιστα, χρησιμοποίησε πολλά τρικ πωλήσεων, τάζοντας φιλί από την Ηλιάννα Παυλίδου, την εθελόντρια που ήταν στο πλάι του, σε όσους πάρουν το περιοδικό, ενώ έκανε και προσφορές, πουλώντας τα δύο περιοδικά... 6 ευρώ! Στο τέλος της ημέρας είπε ότι ήταν μια διδακτική εμπειρία και υποσχέθηκε πως θα έρθει και του χρόνου μαζί με το πιάνο μαζί του! Θα έχει ενδιαφέρον. 
 
Το χαμόγελο των ανθρώπων
Η Νίκη Καρακίτσου, εθελόντρια που βρέθηκε μαζί με την ηθοποιό Γιολάντα Μπαλαούρα στην Τσιμισκή και Π. Μελά και τη διαδέχθηκε φορώντας το κόκκινο γιλέκο, μας έστειλε τη δική της εμπειρία. «Αυτό που μου φάνηκε κάπως αρνητικό ήταν το γεγονός πως ο κόσμος μας απέφευγε με σχετικά άσχημο τρόπο. Αντί δηλαδή να πούνε "όχι, ευχαριστώ" ή κάτι ανάλογο, απλά κατέβαζαν το κεφάλι και προχωρούσαν. Μου άρεσε πολύ η υπομονή των πωλητών όμως, γιατί ενώ ήδη ξέρουν πως οι πωλήσεις τους είναι περιορισμένες (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον), συνεχίζουν να στέκονται στο πόστο τους με την ίδια υπομονή! Επίσης, ένα άλλο όμορφο στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι που, τελικά, αγοράζουν χαμογελούν στον πωλητή και πλησιάζουν με φιλικότητα, ενώ πολλές φορές καταλαβαίνεις πως είναι συχνοί αγοραστές του περιοδικού από κάποιο δικό τους σχόλιο ή απ’ την οικειότητά τους».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το πάθος της Γιολάντας Μπαλαούρα να υποστηρίξει και φέτος την προσπάθεια ήταν τέτοιο, που αψήφισε τη σωματική της ταλαιπωρία, φορώντας ειδική ζώνη για το λουμπάγκο προκειμένου να καταφέρει να σταθεί στο πόστο της.
 
Το πείσμα της Έλσας
Ένα συγκινητικό μήνυμα ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου, που στάθηκε στη γωνιά Τσιμισκή και Κομνηνών. 
 
«Δέχθηκα αμέσως να γίνω πωλητής του περιοδικού “σχεδία” για μία ώρα. Δεκαεφτά χρόνια στο ρεπορτάζ γνωρίζω την ψυχολογία του κόσμου και πώς μπορείς να “τσιμπήσεις” πελάτη στην Τσιμισκή, από ποιο πεζοδρόμιο περνάει πιο πολύς κόσμος και ποιον μπορείς να “στριμώξεις” πιο εύκολα. Κόβεις τον άλλο από πάνω μέχρι κάτω με γρήγορη ματιά και, ανάλογα με την έκφραση του προσώπου του και τι φοράει, του κάνεις αντίστοιχο πρόλογο. Είχα στόχο να πουλήσω όσο πιο πολλά περιοδικά μπορώ σε μία ώρα. Ο πρώτος που σταμάτησε ήταν ένας φίλος από Κομοτηνή που βρέθηκε τυχαία στη Θεσσαλονίκη, ο Hilmi Osman, με αγκάλιασε και μου έδωσε ελπίδα, θάρρος είχα, τον ευχαριστώ πολύ. Όσοι δεν γνώριζαν το περιοδικό δεν έμπαιναν στον κόπο να σταματήσουν. Αυτοί που αγόρασαν ήξεραν καλά ότι πρόκειται για κάτι ποιοτικό και ότι βοηθούν ανθρώπους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Μία κοπέλα αγόρασε τρία για πρώτη φορά, είχε ακούσει, αλλά δεν το είχε διαβάσει ποτέ και της είπαμε να το ταξιδέψει...να το χαρίσει να το διαδώσει. Υπήρχαν και αυτοί που από το ύφος τους καταλάβαινες ότι μπορεί να μην έχουν 3 ευρώ να διαθέσουν αλλά είχαν ζεστό βλέμμα, και αυτούς τους ευχαριστώ γιατί ξέρω. Όσο ημουν άνεργη, έτυχε να μην έχω και εγώ 3 ευρώ για να το αγοράσω και προσπερνούσα με γρήγορο βήμα τους πωλητές, χωρίς καν να τους κοιτάξω. Δεν ήταν αγενείς, περισσότερο αδιάφοροι θα έλεγα οι περαστικοί,  για αυτό πείσμωσα να κάνουμε τη “σχεδία” πιο μεγάλη και πιο δυνατή, για να ταξιδέψει απ’ άκρη σε άκρη σε αυτήν την πόλη. Κλείνω το μάτι στους πωλητές, που τους πιο πολλούς πια τους γνωρίζω καλά και τους θεωρώ φίλους μου. Είναι από τους πιο δυνατούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει».
 
 
«Μην προσπερνάτε τον Απόστολο»
 
Η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου, που στάθηκε λίγο παρακάτω, στην Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη, έγραψε με τη σειρά της: «Ο αέρας φυσούσε. Κρύο. Σάββατο πρωί, έπρεπε να αφήσω το ζεστό μου κρεβάτι. Η μεγαλύτερη μου κόρη ήθελε να έρθει μαζί μου, να δει. Έλεγα αστεία προσπαθώντας να κρύψω την αμηχανία μου. Ντρεπόμουν λίγο. Πώς θα στεκόμουν εκεί σε μια γωνιά να προσπαθώ να πουλήσω μερικά τεύχη της “σχεδίας”; Έπειτα, εγώ δεν είμαι άνθρωπος της τηλεόρασης, κάποια αναγνωρίσιμη. Να πουν “Ρε, σεις, η τάδε!”» Ποια ήμουν εγώ που βρέθηκε δίπλα στον Απόστολο, που αγωνίζεται καθημερινά να ζήσει πουλώντας το περιοδικό του δρόμου “σχεδία”; Πολλοί με προσπέρασαν σαν να ήμουν αόρατη, άλλοι με περιφρόνησαν. Κάποιοι, σχεδόν ενοχλημένοι, με κοίταξαν με θυμό. Ο Απόστολος κουνούσε το κεφάλι: «Τα ζω κάθε μέρα», μου έλεγε. Ύστερα ήρθαν οι φίλοι μου. Πήραν και ένα και δύο περιοδικά. Μετά εκείνοι οι περαστικοί που έλεγαν «Το ξέρουμε το περιοδικό, σας αγαπάμε και σας στηρίζουμε», «Ενδιαφέροντα θέματα, το διαβάζουμε». Ύστερα γίναμε όλοι μια αγκαλιά, μαζευτήκαμε μικροί μεγάλοι κι αρχίσαμε να λέμε τα δικά μας. Γίναμε λίγο θέαμα δεν θα το αρνηθώ, αλλά είναι και στο αίμα μας, βρε αδερφέ. Εγώ, η Έλσα Ποιμενίδου και ο Χάρης Αρβανιτίδης από την ΕΡΤ3, ο Χρήστος Κιούσης και ο Γιάννης Σερβετάς από το Ράδιο Αρβύλα, ο Κωστής Ζαφειράκης, η Γιολάντα Μπαλαούρα, ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διάσημος πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης και οι άνθρωποι του περιοδικού “σχεδία”. Και ο Απόστολος χαμογέλασε. Μην προσπερνάτε τον Απόστολο».
 
 

 

 

491 περιοδικά

Στο τέλος της ημέρας, είχαν διανεμηθεί συνολικά 491 περιοδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εισπράχθηκαν 1.473 ευρώ. Το όφελος από τη γνωριμία που έγινε με τόσο κόσμο που ίσως δεν γνώριζε ώς εκείνο το σαββατιάτικο πρωινό τη «σχεδία» είναι πολλαπλάσιο (χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία των 1.473 ευρώ, που και αυτά έχουμε απόλυτη ανάγκη στον αγώνα να συνεχίσει η «σχεδία» τα κοινωνικά της ταξίδια). Στις πωλήσεις δεν υπήρξαν νικητές. Διέπρεψαν όλοι. Και στις πωλήσεις και στα πειράγματα και, βεβαίως, στο κομμάτι της αγωνιστικής τους ετοιμότητας. 

Φωτογραφίες: Σεβαστή Βρακατσέλη, Θωμάς Δασκαλάκης, Γιάννης Ζινδριλής, Ανδριανή Μουλακάκη, Χρήστος Παπαχρήστου.

Περισσότερες φωτογραφίες της δράσης ΕΔΩ


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες