Shedia

EN GR

16/07/2013 Ένας καφές σε περιμένει

Σύντομα ένας καφές σας περιμένει

Ξεκινάει η νέα πρωτοβουλία της «σχεδίας». Πρόκειται για τον καφέ σε αναμονή που προαναγγείλαμε και στο τρέχον τεύχος της «σχεδίας» μας.
Τι είναι ο καφές που περιμένει; Ας δούμε πώς το εξηγεί ο Σέργιος Μήλης στο κείμενο-παρουσίαση που δημοσιεύεται στη «σχεδία» Ιουλίου:
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. 
«Η ιδέα είναι απλή και ταυτόχρονα σπουδαία. Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον έναν. Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί το οποίο απ’ έξω γράφει «Καφές που περιμένει» ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τον καφέ που προπληρώθηκε. 
Το αληθινό σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή θα μπει ένας άνθρωπος στο μαγαζί και θα ρωτήσει αν υπάρχει διαθέσιμος «καφές που περιμένει». Προορίζεται για έναν συνάνθρωπό μας που η ζωή τον πήγε σε δύσκολα μονοπάτια με αποτέλεσμα να είναι άπορος, άνεργος ή άστεγος και να μην έχει τη δυνατότητα ούτε για αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση. Ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ που αντιστοιχεί στο ποσό που έχει ήδη προπληρωθεί».
Στις πρώτες συζητήσεις, σκεφτήκαμε ότι ο καφές που περιμένει θα ήταν μια καλή ιδέα για τους πωλητές της «σχεδίας». Αλλά, γρήγορα καταλήξαμε ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στους πωλητές του περιοδικού δρόμου. Οτι το όμορφο θα ήταν να αφορά όλους εκείνους που δεν έχουν τα χρήματα ούτε για έναν καφέ. Και μαζί όλη την υπόλοιπη κοινωνία που θέλει να κάνει αυτό το κέρασμα. Το απλό και αληθινό.
Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τα καφέ/καφενεία που θα είναι από το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας στο δίκτυο των καφέδων που θα περιμένουν. Από εβδομάδα λοιπόν, θα ανακοινωθούν τα καφέ που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία (ο αριθμός βεβαίως, θα διευρύνεται –ή έτσι ελπίζουμε- καθημερινώς). 
Θα εκδοθεί σχετικό Δελτίο Τύπου, θα τυπωθούν φυλλάδια, αυτοκόλλητα, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα κοινωνικής δικτύωσης. Και βεβαίως θα υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης μέσα από τις σελίδες του περιοδικού.
Στο μεταξύ, αν έχετε να προτείνεται κάποιο μαγαζί για το δίκτυο, ενημερώστε μας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί του. Αν και –τώρα που το σκεφτόμαστε- μπορείτε να αναλάβετε και εσείς πρωτοβουλία και να στείλετε το μήνυμα.
Περιμένουμε επίσης, ιδέες και προτάσεις
Περισσότερα σε λίγο!

comments powered byDisqus

Αρχειο