Shedia

EN GR

01/02/2014 #12

Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας

«Είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε αισιόδοξοι», μας προτρέπει, στην ουσία, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία». Μιλάει για τις λέξεις «που είναι τα πάντα», το τελευταίο του βιβλίο «Ο Μικρός Έλληνας», αλλά και για τη σημερινή κρίση, τη Χρυσή Αυγή και για έναν καφενέ τελείως διαφορετικό. Ένα καφενείο αστέγων στο Παρίσι, όπου έκανε μάλιστα, σεμινάριο δημιουργικής γραφής.
 
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός υπενθυμίζει ότι, όπως λέει και ο Φάουστ, τίποτα δεν είναι τέλειο, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό. Ενώ, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ομολογεί πως έχει μεγάλο θυμό για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Παίρνει δύναμη και ελπίδα, όμως, από τα κινήματα αλληλεγγύης των πολιτών. 
Στις διπλανές σελίδες, ο διάσημος νεαρός σταρ από τις ταινίες του Χάρι Πότερ Ντάνιελ Ράντκλιφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, μας τη… βγαίνει από τα Αριστερά! Μιλάει για το αλκοόλ, τη κακή του σχέση με τα μίντια, την απέχθειά του για τις πρεμιέρες και για τη δουλειά που τόσο πολύ αγαπάει.
 
Με αφορμή ένα φιλί και μια ακόμη ευρωπαϊκή καταδίκη, σκαλίζουμε σε βάθος το ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης των ομόφιλων ζευγαριών. 
Ακολουθούμε διαδρομές που οδηγούν σε γωνιές της πόλης όπου έχουν στηθεί ήδη ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, και ανταλλάσσουμε -πέρα από βιβλία- παιδικά παιχνίδια, παζλ ακόμη και dvd.
Ταξιδεύουμε ως τη Σιγκαπούρη για να αποκρυπτογραφήσουμε το Νόμο για τα Καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας και παρακολουθούμε μαθήματα σκέιτμπορντ στο Αφγανιστάν και στην Καμπότζη.
 
Με αφορμή τα γενέθλια της «σχεδίας», οι πωλητές του περιοδικού αφηγούνται στιγμές, περιπέτειες και εμπειρίες από αυτόν τον πρώτο χρόνο στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται, στα αλήθεια, και στην συντριπτική τους πλειοψηφία, για μικρές, συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης και αλληλεγγύης. Από τον απλό άνθρωπο προς τον απλό άνθρωπο. Χωρίς, βεβαίως, να λείπουν τα παρατράγουδα! 
Κάνουμε μια στάση, παίρνουμε μια ανάσα, και γνωριζόμαστε με ακόμα περισσότερους ανθρώπους για… φίλεμα.
 
Συναντιόμαστε με την σκηνοθέτη Νίκο Διαμαντή και την ηθοποιό, σύζυγό του, Ιωάννα Μακρή. Ο Άγγελος Τσέκερης, στον οδηγό επιβίωσης, εξηγεί πώς με πέντε απλά βήματα θα βρούμε το δρόμο προς τις λαϊκές αγορές της Ελλάδας, αλλά και της Μαλαισίας, ενώ ο Γιώργος Μπαζίνας μας αποκαλύπτει τα «απροσδόκητα συμπεράσματα» από ένα γεύμα εργασίας για την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας «μαζί τα φάγαμε». Ο Βαγγέλης Χερουβείμ στέλνει ανταπόκριση από την πρωτεύουσα της Στρωματσάδας, την Χαρκούτα, ενώ ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην πόλη, στις 16:00 ακριβώς!  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, μαγειρεύουμε χοιρινό με σέλινο και κλείνουμε τραπέζι στην «Κάνουλα» για μια τηγανιά με φρέσκο μανιτάρι και μπούκοβο. Και όλα τα συναφή!

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ