29/01/2014
Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
Γάιδαρος-απορριμματοφόρο
Ο 55χρονος Μαχμούντ Αμπού Τζαμπάλ κυκλοφορεί στους δρόμους της Γάζας μαζί με τον 10χρονο γιο του και το γάιδαρό τους. Δουλειά των τριών τους να καθαρίσουν όσο μπορούν τους δρόμους της πόλης από τα σκουπίδια που την κατακλύζουν. «Δεν έχουμε και άλλη επιλογή», λέει ο Μαχμούντ. Τα απορριμματοφόρα στη Γάζα παραμένουν ακίνητα εδώ και καιρό, και παντού υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο καπνού από τα σκουπίδια που καίγονται. Η έλλειψη καυσίμων έχει παραλύσει όχι μόνο τον τομέα της καθαριότητας αλλά και αυτόν της ενέργειας. Από τον Ιούλιο, η Αίγυπτος έχει σταματήσει την παροχή καυσίμων, ενώ οι φόροι στα καύσιμα που προέρχονται από το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
Όλα για τη μητέρα
«Επενδύοντας στις γυναίκες και τα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθούν οι οικογένειες, οι κοινότητες και τα κράτη», με αυτά τα λόγια ξεκινά το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δρόμου «The Big Issue South Africa» και το οποίο υπογράφει η διάσημη νοτιοαφρικανή πολιτικός και χήρα του Νέλσον Μαντέλα Γκράσα Μασέλ.
Η υγεία της μητέρας παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο στην Αφρική. Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε του τοκετού. Αν και είμαστε πολύ πίσω από τους στόχους που έχουμε θέσει, προγράμματα όπως η εκπαίδευση 15.000 μαιών που θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε απομακρυσμένα χωριά θα έχουν, σίγουρα, καλά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε δολάριο που επενδύεται στον τομέα της υγείας, και, ειδικά, όσον αφορά τις μητέρες, τα νεογέννητα και τα παιδιά, αυτό επιστρέφει στο κράτος στο 20πλάσιο. Ως γυναίκα, μητέρα και γιαγιά νιώθω βαθιά ευθύνη να δράσω ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να ευημερήσουν. Μαζί πρέπει να πυροδοτήσουμε τη δημιουργία ενός αφρικανικού κινήματος για την επιβίωση των παιδιών και των μητέρων τους.
Πωλούνται όπως είναι
Στο σφυρί βγάζει το Ντιτρόιτ ορισμένα από τα πολυτιμότερα έργα τέχνης που βρίσκονται στη συλλογή του Ινστιτούτου Τεχνών, μέρος των οποίων ανήκει στο δήμο. Το Ντιτρόιτ, που κήρυξε πτώχευση, έχει στην κατοχή του 3.000 έργα, η αξία των οποίων εκτιμάται από 452 έως 866 εκατομμύρια δολάρια. Ο δήμος έχει απευθυνθεί στον οίκο δημοπρασιών Christie’s για την εκτίμηση των έργων, ανάμεσα στα οποία υπάρχει μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ, αλλά και πίνακες του Μονέ και του Ρέμπραντ. Το Ντιτρόιτ είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που έχει κηρύξει πτώχευση. Ο δήμος χρωστά, συνολικά, περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / Reuters
Σκεϊτιστάν, όπως Αφγανιστάν
Ξεκίνησε από το Αφγανιστάν και επεκτάθηκε στη Καμπότζη. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Skateistan» («Σκεϊτιστάν») έχει βάλει στόχο να αλλάξει την καθημερινότητα παιδιών και εφήβων που επιβιώνουν στους δρόμους, χρησιμοποιώντας για «όπλο» τα σκέιτ. «Κάθε μέρα, στην Καμπότζη τουλάχιστον 200 παιδιά έρχονται στις εγκαταστάσεις μας για να κάνουν σκέιτ, αλλά και για να παρακολουθήσουν μαθήματα, καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά, λόγω των συνθηκών που βιώνουν, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο»,αναφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης. Εκτός από τα μαθήματα, η ΜΚΟ προσφέρει στέγη, ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Το έργο της οργάνωσης που βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία ξεκίνησε από το Αφγανιστάν το 2009. Σήμερα, δεκάδες παιδιά, τόσο στην Καμπούλ όσο και στη Μαζάρ ι Σαρίφ, έχουν επιστρέψει στις σχολικές τάξεις και ζουν μακριά από τους δρόμους.
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
Εισιτήριο χωρίς επιστροφή
Ξεκίνησε σαν φήμη πριν από λίγους μήνες, όμως, το τελευταίο διάστημα στο Τενεσί των ΗΠΑ, οι υποψίες πως πολλά ψυχιατρικά ιδρύματα «ξεφορτώνονται» τους άπορους ασθενείς τους παρέχοντάς τους ένα εισιτήριο λεωφορείου έχουν αρχίσει και πληθαίνουν. Σύμφωνα με καταγγελίες ενός πρώην αστέγου αλλά και την έρευνα μιας δημοσιογράφου από το τοπικό περιοδικό δρόμου «The Contributor», πολλοί ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών που δεν είχαν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους βρέθηκαν εν μια νυκτί ξανά στους δρόμους, γιατί δεν «συνέφερε» οικονομικά τις κλινικές να τους κρατήσουν. «Ήμουν άστεγος για 25 χρόνια, και εδώ και καιρό βοηθώ μέσω της κοινότητας αυτούς τους ανθρώπους. Τυγχάνει να τους γνωρίζω όλους. Το τελευταίο διάστημα, έχω συναντήσει τυχαία στο δρόμο άγνωστους ανθρώπους με εμφανή προβλήματα, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει τίποτα», αναφέρει ο Ντουέιν Μπόουν.
ΠΗΓΗ: The Contributor - USA
Κινητή επιχείρηση
Ο Μάρι Μιλς είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου του Σικάγου «Streetwise» τα τελευταία 20 χρόνια. Μέχρι την ώρα που απευθύνθηκε στο περιοδικό για βοήθεια, πουλούσε ναρκωτικά στους δρόμους και έμεινε χωρίς στέγη όταν το σπίτι του κάηκε. «Έβλεπα τους πωλητές κάθε μέρα στους δρόμους να μετρούν τα φύλλα που είχαν και τις εισπράξεις και ήθελα κι εγώ να κάνω το ίδιο», λέει ο Μιλς και συμπληρώνει «πήγα στο “Streetwise”, όπου μου είπαν πως πρώτα έπρεπε να παρακολουθήσω συνεδρίες για την επανένταξή μου για να σταθώ και πάλι στα πόδια μου. Αφού τα έκανα όλα αυτά, μόνο τότε θα μου έδιναν δοκιμαστικά κάποια τεύχη». Όπως τονίζει, μετά από τόσα χρόνια, έχει μάθει, πλέον, πώς να διευθύνει μια εταιρεία, –όπως λέει, ο ίδιος είναι μια «κινητή επιχείρηση» – αλλά και πώς να επεκτείνει τις δραστηριότητες της.
ΠΗΓΗ: StreetWise - USA
Monty Python και πάλι!
Ήταν η κρυφή ελπίδα για πολλούς θαυμαστές τους ανά τον κόσμο, που, τελικά, έγινε πραγματικότητα. Η επανένωση και η επιστροφή των θρυλικών Monty Python, ύστερα από τρεις περίπου δεκαετίες, έγινε το γεγονός της χρονιάς για τη θεατρική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας. Με την ανακοίνωση των παραστάσεων, τα εισιτήρια της πρώτης ημέρας εξαντλήθηκαν σε 43,5 δευτερόλεπτα. Ο Τέρι Τζόουνς, μέλος της σουρρεαλιστικής κωμικής ομάδας, μίλησε στο βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue». Ο ίδιος, όπως είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα καταφέρει, με τα έσοδα των παραστάσεων, να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και ο Τζον Κλιζ τη διατροφή για την πρώην σύζυγό του.
ΠΗΓΗ: The Big Issue UK
ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ
- Περιεχόμενα τεύχους #12
- Κάθε γειτονιά και ένα ράφι βιβλία, του Νέστορα Πουλάκου
- Κι αν είναι η αγάπη αµαρτία! του Σπύρου Ζωνάκη
- Άνθρωποι για... φίλεµα, της Μαρίας Μανωλέλη
- Η αλληλεγγύη ανάµεσά µας, του Σέργιου Μήλη
- «Ένα όνειρο που λέγεται "σχεδία"» του Νίκου Φρούσσου
- Υστερία εµβαδού 3,5 τ.µ., του Βασίλη Παπακριβόπουλου
- «Το µέλλον είναι οι ιδέες». Συνέντευξη του Βασίλη Αλεξάκη στην Ελεωνόρα Ορφανίδου
- «Χρειαζόµαστε ανθρώπους να ξεσηκώνουν τον κόσµο»!
- «Θα ήθελα ν’ αλλάξω το χρονικό αίσθηµα του άλλου»
- «Έχω µεγάλο θυµό». Συνέντευξη της Καρυοφυλλιάς Καραµπέτη στον Νέστορα Πουλάκο
- Γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη
- Λόγια της πλώρης του Χρήστου Αλεφάντη
- Εστιάζω του Κωστή Μπακόπουλου
- Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας
- Παραδοξολογίες του Βαγγέλη Χερουβείµ
- Για δυνατούς λύτες της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
- Γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου
- Συναντήσεις του Σπύρου Ζωνάκη
- Επείγοντα περιστατικά του Γιώργου Μπαζίνα
- Γελοιογραφία του Πέτρου Ζερβού
- Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη
- Out & About των Νέστορα Πουλάκου / Σέργιου Μήλη
- Φθηνός σκούφος του Νέστορα Πουλάκου
- Πατριδογευσία, του γιάννη Μαύρου
- Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
- Γελοιογραφία του Βαγγέλη Χερουβείµ
- Πρόσωπα του Γιώργου Αράπογλου
Newsletter