Shedia

EN GR

29/01/2014

Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας

Η «σχεδία» της θετικής ενέργειας!
 
Ανοίγω το τελευταίο τεύχος της «σχεδίας» και ξεκινάω την ανάγνωσή μου με το γράμμα του αναγνώστη Αλέξανδρου, που λέει ότι αρνητικά συναισθήματα διαπνέουν όλα τα άρθρα του περιοδικού και ότι η σχεδία περνάει στο αναγνωστικό κοινό της μια ηττοπάθεια και μιζέρια. Συνεχίζω να διαβάζω: το άρθρο για τον Ιώβ που μιλάει για σεβασμό και αγάπη, για τον κύριο Πυρουνάκη που βοηθάει έγκλειστες γυναίκες να επανακτήσουν την ελπίδα μέσω των ΣΔΕ, για την αθώωση του Νίκου Ασλάνογλου, για τέσσερα νέα παιδιά που, εν μέσω κρίσης και μιζέριας, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα ανοίγοντας ένα Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στο κέντρο της Αθήνας, για την Εθνική Αστέγων. Αυτά είναι τα πράγματα που μας γεμίζουν αισιοδοξία, και όχι τα άπειρα σκάνδαλα που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στη φόρα και απλά αιωρούνται ατιμώρητα στον αέρα. Από τα άρθρα της «σχεδίας» είναι ξεκάθαρο ότι η επανάσταση που περιμένει ο φίλος Αλέξανδρος έχει ήδη ξεκινήσει. Ας την στηρίξουμε και ας την βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Δε χρειαζόμαστε ούτε υπογραφές, ούτε λάβαρα για να ζούμε επαναστατημένοι – η επανάσταση δεν είναι γεγονός, είναι τρόπος ζωής.
 
Ιωάννα Δαμανάκη
 
Ουσιαστικός διάλογος
 
Αξιέπαινοι συντελεστές της «σχεδίας»,
 
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! 
 
Μόλις «ξεκοκκάλισα» το προηγούμενο τεύχος σας (από την αρχή προς το τέλος!)
 
Σας γράφω επ' αφορμή της περίπου ομότιτλης στήλης σας. Ο τίτλος με ενόχλησε εξ αρχής, και ακόμη περισσότερο αφού τελείωσα το τεύχος.
 
Συμφωνώ με την κριτική (επιβράβευσης αλλά και στηλίτευσης) του κ. Κανδαράκη.
 
Η απάντηση που καταχωρείται (επιτυχές συνονθύλευμα ξύλινων κλισέ μακριά από οιαδήποτε έννοια ουσιαστικού διαλόγου), δεν συνάδει ούτε με την ποιότητα των συντελεστών ούτε με την ιδεολογία του εντύπου (υπέρ της ειλικρίνειας, για να προλάβω τις υπέρ ανεξαρτησίας διακηρύξεις). Πρωτίστως, όμως,  –και αυτό έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη–  τα όποια επικριτικά σχόλια διαψεύδονται από το ίδιο τεύχος, από το επόμενο που ήδη κυκλοφορεί, και ελπίζουμε και από όλα τα επόμενα. Περιττή λοιπόν η ξύλινη «απολογία», με τα προαναφερθεντα μειονεκτήματα. Σημειωτέον, ο κ. Κανδαράκης εστιάζει στα τελευταία προ της επιστολής του τεύχη – θα μπορούσαν να είναι απλά δυο λιγότερο επιτυχείς συνδυασμοί άρθρων [και εγώ το ίδιο συναίσθημα εισέπραξα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου]. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, και με την ελπίδα ότι έδωσα επαρκή στοιχεία για να γίνω κατανοητή, προχωρώ στα ολόθερμα, φανατικά συγχαρητήρια για το έργο σας, στην αμέριστη στήριξη και στην έκφραση της προσμονής για ακόμη καλύτερα επιτεύγματα! Επίσης, θα χαιρόμουν να βλέπω λεπτομερή καταγραφή των προγραμματιζόμενων δράσεων (ώστε να έχουμε και δυνατότητα συμμετοχής), καθώς και ενημέρωση για την εξέλιξη όσων προεξαγγέλονται (εν προκειμένω, το Μουσείο Γαστρονομίας). 
 
 
Τελευταίες, αλλά σπουδαιότερες, οι εγκάρδιες ευχές για τη νέα χρονιά, για το περιοδικό αλλά και όλους εσάς προσωπικά!!! Καλή συνέχεια!!! Είθε να είναι μακρύς, φαρδύς και ελάχιστα ανηφορικός ο σημαντικός δρόμος που χαράζετε για την ελληνική κοινωνία!!! Καλή χρονιά, χρόνια πολλά!!! 
 
Με τιμή,
Αικατερίνη Α. Σεργάκη
Δικηγόρος
 
Αταίριαστη γλώσσα
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
Χρόνια πολλά στη «σχεδία», στη σύνταξη, στους πωλητές και στους αγοραστές του περιοδικού, σε όλους όσους συνεισφέρουν σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο.
Το περιοδικό αξίζει συγχαρητήρια, γιατί έχει πολλούς αποδέκτες, με μηνύματα ελπίδας και ζωής, για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Σχετικά με το τεύχος της 27ης  Νοεμβρίου 2013:
Εξαιρετική η παρουσίαση του έργου του καθηγητή Κλήμη Πυρουνάκη στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών. Επίσης, συγκινητική και χρήσιμη η ομολογία ζωής του πωλητή  Γιάννη Φωκά. Ωραίο και πετυχημένο το κόμικ «Ολίγον αυτόχειρας», ΟΜΩΣ, στην τελευταία εικόνα του κόμικ, η έκφραση «Άντε γα…….» θεωρώ ότι ταιριάζει στο «Νίτρο» και στο «Κλικ», όχι, όμως, στο ύφος και τους σκοπούς του περιοδικού σας. 
Σας ευχαριστώ. 
Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά.
 
Σωτήρης Ιωάννου
 
Αγαπητέ κ. διευθυντή,
Το να δώσω συγχαρητήρια για τη «σχεδία», υποψιάζομαι ότι είναι τετριμμένο, αλλά ελπίζω ότι σας δίνει και κουράγιο για τη συνέχεια. Αγοράζω το περιοδικό από το πρώτο τεύχος από διάφορα σημεία της Αθήνας ,για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, για την ενίσχυση των πωλητών, αλλά και για την ύλη και το περιεχόμενο, τα οποία θεωρώ υψηλού επιπέδου. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο έργο σας.
Διαβάζοντας ότι ζητάτε εθελοντές, σκέφτηκα ότι, δυστυχώς, δεν μπορώ να βοηθήσω σε πολλά πράγματα. Πάντως, εάν ζητάτε συνεργάτες για το περιοδικό, θα ήμουν ευτυχής να βοηθήσω με κάποιον τρόπο, στέλνοντας κείμενα, ενδεχομένως. Προς το παρόν, σας στέλνω ένα σύντομο κείμενό μου από την προσωπική μου εμπειρία ως ερευνητή κοινωνιολόγου στους δρόμους της Αθήνας, στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής έρευνας για την οποία εργάζομαι, το οποίο είχα ετοιμάσει προ ολίγου καιρού. Επειδή δεν θέλω να σας κουράσω με μακροσκελή μηνύματα εκτός από το κείμενο (εάν το θεωρείτε χρήσιμο προς δημοσίευση), θα βρείτε συνημμένα ένα σύντομο βιογραφικό μου και ένα εκτενέστερο εάν σας κινήσει το ενδιαφέρον να το διαβάσετε. 
Με εκτίμηση και ευχές για καλή χρονιά,
 
Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Μεταδιδακτορικός ερευνητής
Πάντειο Πανεπιστήμιο  
 
 
Χαιρετισμούς από Λονδίνο!
 
Γεια σας και καλή χρονιά! Πέρασα τα Χριστούγεννά μου στο Λονδίνο, και, σε μια από τις βόλτες μου, πέτυχα στο σταθμό  «St Paul's» του μετρό έναν πωλητή της αντίστοιχης σχεδίας του Λονδίνου, το «Βig Ιssue». Σταμάτησα να αγοράσω το περιοδικό, και η πρώτη του ατάκα ηταν « I don't think I have seen you before, lady». Αρχίσαμε να μιλάμε, και φάνηκε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γνώριζε για τη «σχεδία» και γνώριζε ότι το πρόβλημα με τους άστεγους στην Αθήνα ολοένα και αυξάνεται. Είναι πωλητής εδώ και εφτά μήνες και δηλώνει ερωτευμένος με τους πελάτες του. Μου ζήτησε να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τον ενθουσιασμό του! Καλή συνεχεια και από μένα και ανυπομονούμε για την κυκλοφορία στη Θεσσαλονικη!
Γεωργία Καρασαββίδου
(μέσω Facebook)
 
 
Αγαπητοί Φίλοι,
 
Σε ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά σου και την πρότασή σου να συνεργαστούμε με τον Λάμπρο Μουστάκη και να τον χρησιμοποιήσουμε ως διερμηνέα της ισπανικής γλώσσας κατά την επίσκεψη του Angel Boligan στην Αθήνα.
 
Η συνεργασία μαζί του απεδείχθη πέραν των προσδοκιών μας ικανοποιητική, αφού ο ίδιος ο Λάμπρος ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στα καθήκοντα που του είχαμε αναθέσει, δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο και υπευθυνότητα, υποδειγματική συνέπεια και έναν επαγγελματισμό υψηλής ποιότητας, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις τόσο στον ίδιο τον Boligan όσο και σε εμάς. 
 
Ευχόμαστε από καρδιάς σε σένα προσωπικά και στο περιοδικό «σχεδία» να συνεχίσετε το εξαιρετικό έργο σας και στον νέο φίλο μας Λάμπρο να έχει υγεία και τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον του.
 
Μιχάλης Κουντούρης
Angel Boligan
Νίκος Νίκας
 
Σ.σ.: Ο κ. Λάμπρος Μουστάκης (την ιστορία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος 11, Ιανουάριος 2014) είναι πωλητής της «σχεδίας». Φιλοξενείται σε ξενώνα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Ο Λάμπρος είναι ισπανόφωνος και, έτσι, βρέθηκε να εκτελεί χρέη  διερμηνέα του Angel Boligan, σε μια αξέχαστη και για τον ίδιο εμπειρία, τις μέρες που ο διάσημος κουβανός γελοιογράφος ήταν στην Αθήνα. Βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή της  την έκθεση γελοιογραφίας «Με κοινή γλώσσα το χιούμορ» που φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες, με έργα του Boligan και του «δικού μας» Μιχάλη Κουντούρη.
 
 
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Σήμερα για πρώτη φορά συνάντησα πωλητή που δεν έδωσε από μόνος του απόδειξη. Τις είχε μέσα στην τσάντα του και έβγαλε μία μόνον αφού του τη ζήτησα. Εύχομαι να είναι μεμονωμένο περιστατικό...
Sofia Dermataki
 
Καλή χρονιά, καλές πωλήσεις, και εύχομαι να γίνει το πρώτο περιοδικό σε τιράζ στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή πρεπει!
George Yfantis Weaver
 
Η είδηση της καταδίκης του νεαρού διαχειριστή της ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος» σε 10 μήνες φυλακή μόνο θλίψη και ανατριχίλα γεννά. Πότε, επιτέλους, θα καταργηθεί το αδίκημα της βλασφημίας; Ο Θεός δεν έχει ανάγκη κανέναν εισαγγελέα. 
Στρατής Νικολόπουλος
                                                                                          
Η κυβέρνηση κλείνει τον ΕΟΠΠΥ και διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη στιγμή που τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα πολλαπλασιάζονται, έτοιμα να μας υποδεχτούν. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει.                                                                                              
Γιάννης Αργυρίου
 
Η επιδιωκόμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του. Φαίνεται πως για ορισμένους η θεώρηση του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και η πρόσβαση όλων στην ανάγνωση φαντάζει πολυτέλεια.
Μαρία Γαλανοπούλου
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ