Shedia

EN GR

15/08/2015

Σχεδία LIVE!

«Το πιο βαθύ κοινό»
 
Χιλιάδες πολίτες συµµετείχαν στη συναυλία της «σχεδίας», εκεί όπου οι νότες έγιναν κάλεσµα στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισµό. 
 
Κείμενο: Μαρία Μανωλέλη
Αυτή τη φορά καµία βροχή δεν θα µπορούσε να χαλάσει τη γιορτή, το αίσθηµα αλληλεγγύης και ελπίδας. Μετά από µια αναβολή, η συναυλία της «σχεδίας» πραγµατοποιήθηκε κανονικά, στην Τεχνόπολη, το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουνίου και όλα έµοιαζαν και ήταν τόσο όµορφα. Οι Batala, οι Burger Project, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Locomondo, ο Πάνος Μουζουράκης, η Γεωργία Νταγάκη, η Μαριέττα Φαφούτη και η µπάντα The Jaguar Bombs, αγαπηµένοι καλλιτέχνες, όλοι ήταν εκεί, στηρίζοντας έµπρακτα την προσπάθεια των ανθρώπων της «σχεδίας» να ξανακερδίσουν, µέσα από έναν συνεχή αξιοπρεπή αγώνα, την ίδια τους τη ζωή. Μαζί τους και 4.000 φίλοι του ελληνικού περιοδικού δρόµου, που δεν σταµάτησαν στιγµή να τραγουδούν, να χαµογελούν, να χορεύουν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συναυλία της «σχεδίας», µε την τεράστια ανταπόκριση που είχε, έγινε πρώτο θέµα στο Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων των Περιοδικών Δρόµου «Street News Service».
«Ουάου! Τέσσερις χιλιάδες φίλοι συµµετείχαν στη συναυλία της “σχεδίας” στο κέντρο της Αθήνας! Είµαστε πάρα πολύ χαρούµενοι για σας», µας διεµήνυσε ο Μπάστιαν Πούτερ, από το περιοδικό δρόµου «Bodo» του Ντόρτµουντ.
Ακολούθησε οµοβροντία ευχών από όλα τα µέρη του κόσµου. «Είναι τροµερό!» σχολίασε η Κέρστι Παπανικολάου, Ελληνίδα τρίτης γενιάς που εργάζεται στο αυστραλιανό περιοδικό δρόµου «The Big Issue», ενώ η Νικολέτα Κόσοβατς από το περιοδικό δρόµου του Βελιγραδίου «Liceulice» έκλεισε ήδη θέσεις για τη συναυλία του 2016!
Από νωρίς, το «φαινόµενο» που κυκλοφορεί µε την ονοµασία «Batala» δόνησε το Γκάζι. Η οµάδα κρουστών, που κατά παράδοση πια ανοίγει τις συναυλίες της «σχεδίας», έκανε τον κόσµο να χορεύει, δίνοντας το ρυθµό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το ρυθµό που έδωσαν οι Batala ακολούθησε η αγαπηµένη µας Μαριέττα Φαφούτη, οι ξεσηκωτικοί Jaguar Bombs, η Γεωργία Νταγάκη, µε την κρητική λύρα να δίνει µια νότα έθνικ στη βραδιά, καθώς και o Πάνος Μουζουράκης, σε όλη τη διάρκεια της εµφάνισης του οποίου το κοινό δεν σταµάτησε να τραγουδάει. Όσο περνούσε η ώρα, το πάρτι γινόταν όλο και πιο δυνατό, µε τους Locomondo να έχουν ξεσηκώσει τον κόσµο σε έναν ξέφρενο χορό. Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέβηκε αµέσως µετά στη σκηνή και µε τραγούδια αγαπηµένα κράτησε το κέφι ψηλά µόνος, αλλά και µαζί µε τους εκκεντρικούς και δυναµικούς Burger Project, που έκλεισαν τη συναυλία ενώ το κέφι ήταν ακόµα στο ζενίθ.
Οι φίλοι της «σχεδίας», καθώς και οι καλλιτέχνες, επισήµαναν τη σηµασία της προσπάθειας που γίνεται µέσω του περιοδικού για τους συνανθρώπους µας που είναι αντιµέτωποι µε την έλλειψη στέγης και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισµό. Η εµφανής στήριξη του κόσµου είναι µια ανάσα για αυτούς µέσα στις δυσκολίες της καθηµερινότητας. Άλλωστε, πολλοί από τους πωλητές της «σχεδίας» ήταν εκεί, ανάµεσα στο πλήθος, και το χάρηκαν και οι ίδιοι µε την ψυχή τους. Χαρακτηριστικά, απέδωσε η Μαριέττα Φαφούτη το κλίµα της βραδιάς: 
 
 «Έφτασα για το soundcheck σχετικά νωρίς. Μόνο χαρούµενα πρόσωπα γύρω µου. Από τους ανθρώπους της “σχεδίας”, από εθελοντές, από τα παιδιά της παραγωγής, από τους συµµετέχοντες. Σαν να ήταν κοινό µυστικό πως η συναυλία για την οποία είχαµε µαζευτεί σήµαινε πολύ περισσότερα για όλους µας. Τελείωσα γρήγορα το check και πήγα στην είσοδο να βρω κάποιους φίλους. Και τότε κατάλαβα πως αυτό που θα ζούσαµε εκείνη τη µέρα θα ήταν πραγµατικά αξέχαστο. Αµέτρητος κόσµος περίµενε να ανοίξουν η πόρτες για να πληµµυρίσει την Τεχνόπολη. Όλοι τους µε ένα τεράστιο χαµόγελο. Ήξεραν και εκείνοι καλά πως η συναυλία της “σχεδίας” ήταν πολλά πράγµατα παραπάνω από ένα live καλλιτεχνών. Γιατί η συναυλία της “σχεδίας” ήταν η ίδια η ελπίδα. 
Το τι έγινε εκείνη τη βραδιά θα πρέπει να το έχει ζήσει κάποιος για να το καταλάβει σε όλες του τις διαστάσεις. Αυτό που ξέρω, όµως, είναι πως απλά αντίκρισα χιλιάδες κόσµου να φωνάζουν για την αλληλεγγύη, να τραγουδούν για την αγάπη και την ισότητα. Κάτω, πάνω, πίσω από τη σκηνή, όλοι ξέραµε πως τα είχαµε καταφέρει. 
Δεν υπάρχει µεγαλύτερη ευτυχία από το να βλέπεις την ελπίδα µε τα ίδια σου τα µάτια. Και αυτή την ελπίδα εγώ την είδα. Στην πιο όµορφη, αγνή και ενθουσιώδη µορφή της. Εκείνη την πανέµορφη νύχτα, την Τρίτη 2 Ιουνίου του 2015».
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Μαριέττα, όπως και άλλοι καλλιτέχνες, δεν αποχώρησε από την Τεχνόπολη µε την ολοκλήρωση του δικού της σετ. Έµεινε εκεί, συµµετέχοντας, συζητώντας και διασκεδάζοντας µέχρι τέλους.
Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και ο Φοίβος Δεληβοριάς: «Τη "σχεδία" µού την πρωτοσυνέστησε µια φίλη, αυτή στην ο-
ποία µιλάω τώρα! Μου φάνηκε τόσο απλή, τόσο εύστοχη ιδέα, καθόλου "φιλανθρωπίστικη", καθόλου πολιτικάντικη, βα-
θιά πολιτική. Από τις ωραιότερες εµπειρίες µου, όταν γνώρισα µερικούς από τους πωλητές, ως µαθητευόµενος. Στην Τεχνόπολη είδα το πιο βαθύ κοινό µεγάλης συναυλίας που έχω δει. Δεν είναι τυχαίοι οι άνθρωποι που σταµατούν για να αγοράσουν το περιοδικό. Για την ακρίβεια, είναι οι µόνοι πολίτες που αξίζουν την ονοµασία τους».
Το επόµενο ραντεβού µας είναι το πικ νικ της «σχεδίας» στο πάρκο της Ακαδηµίας Πλάτωνος την Κυριακή 14 Ιουνίου στις έξι το απόγευµα. Θα είµαστε εκεί.   
Με το enfo.gr στο Σταυρό του Νότου
 
Μια µεγάλη παρέα, µια «σχεδία» και δυο φωνές απέδειξαν πως η συλλογική δράση και η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκουν πάντα τον τρόπο να τρυπώνουν στις ιδέες και τις πράξεις µας.
Ήταν επιθυµία και εσωτερική ανάγκη όλων των ενεργών µελών της κοινότητας του enfo.gr να οργανωθεί µία εκδήλωση για τη στήριξη της «σχεδίας», µιας ιδέας που δίνει την αφορµή και το πλαίσιο σε άστεγους και κοινωνικά αποκλεισµένους συνανθρώπους µας να ενταχθούν και πάλι στον κοινωνικό ιστό. 
Μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι κάπου στις αρχές Φλεβάρη και πέρασε από σαράντα κύµατα, γέλια, χαρά, τηλέφωνα, συναντήσεις, φοβίες, άγχη, συλλογική γραφή, ξενύχτια, δουλειά, κούραση… Μα όλα και όλοι συντονίστηκαν, γιατί ο σκοπός ήταν ιερός και το εγχείρηµα αυτό έπρεπε να στεφθεί µε επιτυχία!
Το βράδυ της 22ας Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, 300 περίπου άτοµα συνάντησαν τη Μαρία Παπαγεωργίου και τη Ματούλα Ζαµάνη, σε µία συναυλία αλληλεγγύης. Τα έσοδα (συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.400 ευρώ) διατέθηκαν στη «σχεδία», αλλά η ουσία αυτής της βραδιάς ήταν η συνάντηση ανθρώπων που νοιάζονται και επιµένουν. 
Ένα µεγάλο ειλικρινές ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους όσους πίστεψαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια, και κυρίως στη Ματούλα και τη Μαρία. Όσο για την κοινότητα του enfo.gr, είναι βέβαιο πως αυτό το εγχείρηµα ήταν µόνο η αρχή.