Shedia

EN GR

27/08/2014

Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Φωτορεπόρτερ στον πόλεµο
 
«Στον πόλεµο, ο φωτογράφος είναι ο σιωπηλός µάρτυρας». Με αυτή τη φράση του δηµοσιογράφου των «New York Times» και του «The New Yorker»  Ντέξτερ Φίλκινς ξεκινά  ο Μάικλ Κάµπερ το βιβλίο του «Φωτορεπόρτερ στον πόλεµο».  Ο πολυβραβευµένος Κάµπερ στο βιβλίο του αποτυπώνει τον δεύτερο πόλεµο στο Ιράκ µε τη  βοήθεια φωτογραφιών του ίδιου, αλλά και πολλών συναδέλφων του. Το τετριµµένο «µια εικόνα ίση µε χίλιες λέξεις» ισχύει στο έπακρο στο βιβλίο του Κάµπερ, το οποίο είναι αφιερωµένο στους 150 ιρακινούς δηµοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέµου.  «Το όνειρό µου είναι στα επόµενα 20-30 χρόνια κάποιος µαθητής να διαβάσει το βιβλίο και να πει: “ Α! Αυτό συνέβη πραγµατικά στο Ιράκ”. Δεν είµαι σταυροφόρος. Θέλω, απλά, το έργο µου να αποτελέσει τµήµα του ιστορικού αρχείου», εξηγεί ο ίδιος. 
ΠΗΓΗ: Real Change - USA
 
Βυθισµένη χώρα
 
 
Τους τελευταίους µήνες, η Παραγουάη ζει τις χειρότερες πληµµύρες στην ιστορία της, κάτι που έχει αναγκάσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι καταστροφές είναι τεράστιες, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να ζουν σε πρόχειρες κατασκευές περιµένοντας να πέσει η στάθµη του Παραγουάη, για να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην καθηµερινότητά τους. Όµως, αυτό δεν προβλέπεται, σύµφωνα µε τους ειδικούς, να γίνει πριν από το 2015. «Έχουµε χάσει τα πάντα, είµαστε απελπισµένοι. Όχι µόνο δεν έχουµε σπίτι, καθώς η γειτονιά µας βρίσκεται πλέον κάτω από το νερό, αλλά έχουµε χάσει και τις δουλειές µας. Κανείς δεν µας έχει βοηθήσει», λέει ο Χουάν Ραµόν Μαρτίνεζ.
 
Επαγγελµατίας κατασκευαστής Lego!
 
 
Ο Ντάνκαν Τίτµαρς ζει το όνειρο πολλών παιδιών ανά τον πλανήτη. Είναι ένας από τους 12 ανθρώπους σε όλο τον κόσµο που ζουν «χτίζοντας» εντυπωσιακές κατασκευές χρησιµοποιώντας µόνο τουβλάκια Lego.  Με ειδική πιστοποίηση από την εταιρεία, ο Ντάνκαν είναι ο µόνος Βρετανός που µπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του «Διαπιστευµένο επαγγελµατία της LEGO». Πρώην τεχνίτης στο επάγγελµα, ο Ντάνκαν αυτή την περίοδο «χτίζει» µια κατασκευή για το παιδικό τµήµα του πολυκαταστήµατος Harrod’s. Το θέµα αποτελεί επτασφράγιστο µυστικό, και το µόνο που αποκαλύπτει είναι πως η κατασκευή του θα έχει ύψος 3 µέτρα. Δηµιούργηµα του ίδιου ήταν και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 12 µέτρων κατασκευασµένο αποκλειστικά από 600.000 τουβλάκια. Το δέντρο τοποθετήθηκε στον σιδηροδροµικό σταθµό του Λονδίνου Σεν Πάνκρας. 
 
ΠΗΓΗ: The Big Issue UK
 
Γυναίκες στο δρόµο
 
Με ανησυχητικό ρυθµό αυξάνονται οι άστεγες  γυναίκες στην Αυστραλία, σύµφωνα µε τα στοιχεία µη κυβερνητικών οργανισµών. Οι γυναίκες αυτές µπορεί να λαµβάνουν έστω και µια µικρή σύνταξη, όµως ένα µεγάλο µέρος των χρηµάτων πηγαίνει είτε στο νοίκι είτε στην αποπληρωµή κάποιου δανείου. Μάλιστα, πολλές απ’ αυτές δεν έχουν καµία βοήθεια από τις οικογένειές τους. «Αν το 30% της σύνταξής σου πηγαίνει για την αποπληρωµή δανείου, αυτοµάτως ανήκεις στην οµάδα των ανθρώπων που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγµή να µείνουν χωρίς στέγη. Δεν σου µένει τίποτα να βάλεις στην άκρη, και προσεύχεσαι να µη σου τύχει τίποτα έκτακτο», περιγράφει η 78χρονη Άλισον, που φιλοξενείται σε ίδρυµα για άστεγες γυναίκες. Σύµφωνα µε στοιχεία του 2011, περίπου 600.000 γυναίκες στην Αυστραλία άνω των 45 είναι µόνες τους, έχουν εισόδηµα κατώτερο από τον µέσο όρο και δεν έχουν δικό τους σπίτι. 
 
 
Η Τέχνη για τη ζωή
 
 
Η «Bunte Steinweg-Family» είναι µια οκταµελής ένωση καλλιτεχνών στην πόλη Γκέρα, στη Γερµανία. Ιδρυτής της ένωσης είναι ο Μάρκο Σάουµπ, που κατάφερε στο παρά πέντε να αρχίσει  ξανά τη ζωή του. Χρήστης ναρκωτικών αλλά και αλκοολικός από το 1997 µέχρι το 2011, προσπαθούσε να αντιµετωπίσει τις εξαρτήσεις του, αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήµατα υγείας. Τα κατάφερε πριν από δυο χρόνια, και σήµερα συνεχίζει τη ζωή του από εκεί που την άφησε. Διοργανώνει εκθέσεις και δίνει όλη την ενέργειά του στην τέχνη. 
 
ΠΗΓΗ: Strassenkreuzer - Germany
 
«The Stop»
 
 
Πριν από 10 περίπου χρόνια, στο Τορόντο του Καναδά, ο Νικ Σολ και ο Αντρέα Κέρτις ξεκίνησαν µια τράπεζα τροφίµων µε το όνοµα «The Stop». Η δουλειά τους βασίστηκε στην πεποίθηση πως όλοι έχουµε το δικαίωµα της πρόσβασης σε καλό φαγητό, στο σεβασµό του πλανήτη, αλλά και στην αξιοπρεπή συµπεριφορά απέναντι στο συνάνθρωπο. Μέσα σ’ αυτό το διάστηµα, οι δυο τους κατάφεραν να µετεξελίξουν την τράπεζα σε ένα διεθνώς αναγνωρισµένο ίδρυµα, που δεν προσφέρει µόνο τρόφιµα, αλλά  µια πληθώρα προγραµµάτων και δράσεων που αφορούν τους τοµείς της αειφορίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, µε την άµεση εµπλοκή των κατοίκων. Οι προσπάθειές τους αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «The Stop».  
 
ΠΗΓΗ:  Street Sense – USA
 
Βιβλία ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισµό
 
 
«Για να επισκεφτείς ένα οποιοδήποτε µέρος στην πόλη θα χρειαστείς χρήµατα ή θα αναγκαστείς να αγοράσεις έστω έναν καφέ για να καθίσεις. Σε µας, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό, πάρα πολλά νέα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες µε χαµηλά εισοδήµατα µας επισκέπτονται συχνά», εξηγεί η βιβλιοθηκάριος Ντάρσυ Στέιντον, που εργάζεται σε βιβλιοθήκη του Βανκούβερ. Πολλές δηµόσιες βιβλιοθήκες τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ διαδραµατίζουν έναν πολύ σηµαντικό ρόλο, καθώς κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές σε ανθρώπους  που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισµό. Άστεγοι, άνθρωποι εξαρτηµένοι από ναρκωτικές ουσίες έχουν πρόσβαση σε βιβλία, στο διαδίκτυο, σε ταινίες,  µέσα σ’ ένα φιλικό προς τους ίδιους περιβάλλον.
 
ΠΗΓΗ: Megaphone - Canada
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ