Shedia

EN GR

30/10/2013

Πατριδογευσία του Χρήστου Κωστή

Ένα καραβάνι μάγειρες
 
Η «Νομαδική Κουζίνα» παραδίδει μαθήματα μπεντίρ και γοητεύει με το πλούσιο γαστριμαργικό της ρεπορτόριο!
 
Ο Άγγελος από τη Σέρρες, ο Βασίλης από την Κρήτη, ο Κώστας από την Κατερίνη. Ο Φαχντ είναι αυτός που σώζει τα προσχήματα της στήλης αυτού του μήνα, αφού η σκούφια του κρατάει από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Εδώ έχει γεννηθεί, πάντως, από γονείς Λιβανέζους, που γνωρίστηκαν τα χρόνια που σπούδαζαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. 
 
Αυτή είναι η «Νομαδική Κουζίνα» που μαγειρεύει υπέροχες συνταγές, διατηρεί (sic) ένα συνεργατικό καφενείο σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους) και διοργανώνει δράσεις. Πολλές δράσεις. Να, το «Εργαστήριο για το ρυθμό και το τύμπανο (μπεντίρ)» για παράδειγμα, είναι μία από αυτές.
 
«Η Νομαδική Κουζίνα είναι ένα καραβάνι από ταξιδιώτες. Στην ομάδα μας έχουμε τους μάγειρες, τους αστείους, τους γκρινιάρηδες, τους γλυκούς, τους απροσάρμοστους και τους προσαρμοστικούς και φυσικά τα κατσαρολικά μας», αυτοπαρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της η ομάδα (www.european-village.org).
 
«Σχεδία» και καραβάνι διασταυρώθηκαν σε κάποιες γραμμές των οριζόντων, και επειδή μας άρεσε αυτό που συναντήσαμε και γευτήκαμε, είπαμε σε αυτό το τεύχος να κάνουμε την εξαίρεση. Η «πατριδογευσία» έχει ρίζες, κυρίως, ελληνικές. Αλλά, σάμπως η κουζίνα και οι γεύσεις έχουν σύνορα;… Τι Νέο Σούλι Σερρών, τι Μπατάνγκας Φιλιππίνων!
 
Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στον «καφέ που περιμένει», αφού το καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ενταγμένο στο δίκτυο. Η δεύτερη και καταλυτική έγινε στην αίθουσα του παλιού Χρηματιστηρίου (Σοφοκλέους 8-10), όπου φιλοξενείται αυτό τον καιρό η 4η Μπιενάλε. Η νομαδική κουζίνα έχει την… κουζίνα και το μπαρ της Μπιενάλε. Γνωριστήκαμε καλύτερα και συνεργαζόμαστε.
 
«Αυτό ονειρεύομαι. Να μπούμε σε ένα βανάκι και να πάρουμε τους δρόμους, να γυρίσουμε την Ευρώπη μαγειρεύοντας», λέει ο Άγγελος. Τρία χρόνια είναι στην Αθήνα. Απορώ πόσο εύκολη μπορεί να είναι η προσαρμογή σε μια πόλη που δεν είναι και στα καλύτερά της.
 
Η φύση της δουλειάς και το όνειρο με εκείνο το ταξιδιάρικο βανάκι, εδώ, παίζουν το ρόλο τους.
 
«Στην κουζίνα δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που με αγχώνει. Απλώς, υπάρχει μια αγωνία να βγει σωστά το φαγητό και στην ώρα του».
 
Όσο για την πόλη;
 
«Στην αρχή, είχα μικρό αυτοκινητάκι για τις μετακινήσεις μου. Σε κάποια φάση, συνειδητοποίησα ότι όταν ήμουν στο τιμόνι και έμπλεκα σε κίνηση, έβριζα μόνος μου δίχως σταματημό! Όταν μου το έκλεψαν, και αφού, βεβαίως, πέρασα την πρώτη πίκρα της απώλειας, ένιωσα καλύτερα», λέει.
 
Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς και ο Άγγελος βλέπει ότι ο κόσμος στρέφεται στις δομές αλληλεγγύης. Ο ένας με τον άλλον και όλοι μαζί, σε επίπεδο βάσης, στις γειτονιές, στις παρέες. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις. Άλλωστε, σε αυτή τη φιλοσοφία είναι ενταγμένο και το συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η παρέα, «μεταξύ μας».
 
«Η καλή ομάδα έχει μεγάλη σημασία στην κουζίνα. Πάνω στη φούρια της δουλειάς, εκείνο το κρίσιμο τρίωρο-τετράωρο που έχουμε πάρει φωτιά όλοι και η ένταση είναι στο κατακόρυφο, θα ειπωθούν κουβέντες. Η καλή ομάδα δεν τις ξεπερνά απλώς, δεν δίνει καν σημασία. Το βράδυ μαζί θα πιούμε τις μπίρες μας», συμπληρώνει ο Φαχντ.
 
Δυνατό σχήμα. Απίθανη και η ιδέα με το βανάκι.
 
 
Λάχανο με σπόρους κέδρου
 
1 λάχανο μικρό, χοντροκομμένο
1,5 κιλό πατάτες μικρές, καθαρισμένες και ολόκληρες
10-15 σπόροι κέδρου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ λίτρο λευκό κρασί
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή πάπρικα γλυκιά
Πιπέρι
Αλάτι
Λάδι
 
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το λάχανο μαζί με το πιπέρι και το αλάτι και αφήνουμε για 10’. Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρασί, τους σπόρους κέδρου, το κόκκινο πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε μέχρι να γίνει η πατάτα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών. Απαιτούμενος χρόνος γύρω στα 20 με 25 λεπτά.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ