Shedia

EN GR

30/10/2013

Μία πόλη στο... τρέξιµο, του Θάνου Σαρρή

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας φορούν τις ελβιέλες τους και παίρνουν τους δρόμους, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Φωτογραφίες: Κωστής Μπακόπουλος
 
 
«Κλεινόν άστυ», «τσιμεντούπολη», «χαώδης», «αφιλόξενη». Μερικοί χαρακτηρισμοί που ακούγονται για την Αθήνα και σε ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πρωτεύουσα, όμως, έχει και ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο, το οποίο ολοένα και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει. Αυτό των κατοίκων που καθημερινά... παίρνουν τους δρόμους και έχουν κάνει το τρέξιμο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, ανακαλύπτοντας διαδρομές μέσα στα «σπλάχνα» της Αθήνας και των προαστίων της.
 
Καθημερινή συνήθεια
 
Η κυρία Άννα έχει βγει για τον συνηθισμένο απογευματινό περίπατο στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Την ίδια διαδρομή που κάνει εδώ και χρόνια. Τώρα τελευταία, ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει. Οι δρομείς που περνούν δίπλα της με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα δεν της προκαλούν έκπληξη ή... ενόχληση. Αντίθετα, χαίρεται που βλέπει τον κόσμο να αθλείται. 
 
Το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού και παρ’ ότι η πόλη δεν είναι ο ιδανικός τόπος για υπαίθρια άθληση, δεν αποθαρρύνονται.
 
Ο μαραθωνοδρόμος Νίκος Πολιάς είναι από τους ανθρώπους που πρωτοστατούν στη διάδοση της εν λόγω μορφής άθλησης. Πολυνίκης στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και με συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, πλέον ασχολείται με την προπονητική, ενώ είναι διευθυντής του περιοδικού «Runner». 
 
 «Σαφώς και η Αθήνα δεν είναι η πιο φιλική πόλη για να τρέξει κανείς. Έτσι, ένας από τους στόχους μας ,από την αρχή, για να  κάνουμε πιο δημοφιλές το τρέξιμο ήταν να παρουσιάσουμε όλους τους χώρους που προσφέρονται για μια καλή διαδρομή, ώστε να μην υπάρχει πλέον η δικαιολογία! 
Στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα, έχουμε τον εξαιρετικό Εθνικό Κήπο, αλλά υπάρχουν και σε άλλες περιοχές μέρη για τρέξιμο, όπως στη Νέα Σμύρνη, στου Ζωγράφου, στη Γλυφάδα. Υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα πάρκα, όπως αυτό του Βεΐκου, το πάρκο Συγγρού και το Τρίτση, που είναι ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Έπειτα είναι και τα στάδια, όπως το ΟΑΚΑ ή της Νέας Ιωνίας και άλλα. Οι χώροι, λοιπόν, δεν λείπουν. Το θέμα είναι αν υπάρχει διάθεση να βγει κανείς και να δοκιμάσει το τρέξιμο, ξεκινώντας αργά στην αρχή, και από εκεί και πέρα να προχωρήσει ανάλογα με τις δυνατότητές του».
 
H κ. Νέλλη Παπαχελά είναι η δραστήρια αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Βλέπει και η ίδια μια στροφή προς την άθληση, αφού, όπως τονίζει, «όλα τα πάρκα της πόλης είναι γεμάτα από δρομείς καθημερινά.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει τη Γκράβα, το μόνο γήπεδο –δυστυχώς– που έχει στίβο, αλλά υπάρχει και το πάρκο στο Γουδί. Εκεί, υπάρχει και το κλειστό κολυμβητήριο, διαθέτει χώρο για τρέξιμο και είναι, γενικώς, ένας πολύ ωραίος χώρος για άθληση και σπορ. Θα συμπληρωθεί με το ανοιχτό γυμναστήριο, το οποίο είναι  δωρεά του ΟΠΑΠ και πιστεύουμε πως θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο».
 
Απενοχοποίηση του τρεξίματος
 
Η συνεχής αύξηση των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους φαίνεται και από τις δηλώσεις συμμετοχής στους διάφορους λαϊκούς αγώνες που διοργανώνονται.
 
Ο Νίκος Πολιάς επισημαίνει: «Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των ανθρώπων που τρέχουν. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η συμμετοχή τους στους αγώνες. Εκεί που πριν από λίγα χρόνια είχαμε ελάχιστη συμμετοχή, τώρα έχουμε πάνω από 10 αγώνες με 4-5 χιλιάδες κόσμο. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί μια καταγραφή. Είναι πολύ θετικό το ότι ο κόσμος συμμετέχει, είτε πρόκειται για φιλανθρωπικό σκοπό είτε απλά για τη συμμετοχή. Το πιο θετικό είναι ότι έχει απενοχοποιηθεί το τρέξιμο. Έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας. Όσοι το βιώνουν και το ξεκινούν βλέπουν τα πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, την ευεξία που χαρίζει. Αυτός είναι ο λόγος που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους και αυτό θα συνεχιστεί. Έχει γίνει πια οικεία η εικόνα ενός ανθρώπου που τρέχει»!
 
Σύμφωνα με την κ. Παπαχελά, ο Δήμος, από την πλευρά του, κάνει προσπάθειες για να στηρίξει την άσκηση των πολιτών: «Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερος κόσμος τρέχει στην πόλη, το βλέπουμε και από τους αγώνες που διοργανώνουμε. Σε κάθε αγώνα έχουμε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Ο κόσμος έχει στραφεί πια σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, στρέφεται προς την άθληση και την επαφή με το περιβάλλον. Ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, στο Γουδί δημιουργείται ένα Gym Park (υπαίθριο γυμναστήριο), ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα πάρκα. Κυρίως, σε σημεία που θα μπορεί ο κόσμος να το συνδυάσει με βάδην, τρέξιμο ή έναν απλό περίπατο».
 
 
Ο πιο υγιής εθισμός!
 
Ο Νίκος Τσίγκας ξεκίνησε το τρέξιμο αποκλειστικά ως άσκηση. Σταδιακά, συνειδητοποίησε τα πολλαπλά οφέλη του. Οι γύροι αυξήθηκαν και οι συμμετοχές στις διοργανώσεις ήταν θέμα χρόνου! Πλέον, προετοιμάζεται για τον Κλασικό Μαραθώνιο και δηλώνει… εθισμένος! 
«Τελικά το τρέξιμο είναι ίσως ο πιο υγιής “εθισμός”. Οι αρχικοί ενδοιασμοί, οι εύκολες δικαιολογίες για να αποφύγω την άσκηση και η αρχική προτίμηση της ζεστασιάς του σπιτιού, ενός καφέ με φίλους ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής, που τότε φάνταζε πολύ ιδανικότερη, πλέον αποτελούν μακρινή ανάμνηση.
 
 Έχοντας 1-2 φίλους για παρέα, οι οποίοι βοηθούν να ξεπεραστούν οι παραπάνω “σκόπελοι”, ξεκινήσαμε να τρέχουμε πριν από έξι μήνες. Και από τότε δεν έχουμε σταματήσει! Φίλοι και γνωστοί που στα πρώτα μου βήματα μπορεί να χαμογελούσαν σκωπτικά, βλέποντας την αλλαγή τόσο στη διάθεση μου όσο και στη φυσική-σωματική μου κατάσταση, έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη. 
 
Ο επόμενος μεγάλος μας στόχος είναι η παρουσία μας στον Κλασικό Μαραθώνιο. Μπορεί φέτος να “περιοριστούμε” στα 10 χιλιόμετρα, αλλά σημασία έχει η συμμετοχή. Άλλωστε, είμαι σίγουρος ότι η παρέα μας στην πορεία όλο και θα μεγαλώνει, και του χρόνου θα τρέξουμε όλη τη μαραθώνια διαδρομή».
 
«Το βάδισμα, το τρέξιμο, το περπάτημα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να χαρούμε την πόλη μας. Γιατί η Αθήνα παραμένει μια όμορφη πόλη», κλείνει ιδανικά την κουβέντα μας η Νέλλη Παπαχελά.
 
 
Η Μέκκα των διαδρομών
 
Για όλους τους δρομείς, η συμμετοχή αποτελεί κάτι σαν... παράσημο! Ο 31ος πρώτος Κλασικός Μαραθώνιος πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και  όπως τονίζει ο Νίκος Πολιάς: «Η διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου αποτελεί τη Μέκκα των διαδρομών. Αυτός είναι ο Μαραθώνιος, και όλες οι υπόλοιπες είναι απλά διαδρομές των 42.195 μέτρων! Αυτό, από μόνο του, και η ιδέα της διαδρομής αρκούν, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Επίσης, η ιδιομορφία που έχει και ο χώρος του τερματισμού προσδίδουν μια ιδιαίτερη αξία στην όλη προσπάθεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, η κλασική διαδρομή αποτελεί το όνειρο χιλιάδων δρομέων».
 
Το top 5 της Αθήνας
Ζητήσαμε από τον έμπειρο Μαραθωνοδρόμο Νίκο Πολιά να μας δώσει το... δικό του top 5 για τρέξιμο στην Αθήνα. Ακολουθούν οι επιλογές του, με ένα σύντομο σχόλιο.
Εθνικός Κήπος: Αποτελεί το πιο όμορφο μέρος στην Αθήνα.
Πάρκο Συγγρού: Είναι μέσα στην πόλη,  και όταν είσαι στο κέντρο του πάρκου νομίζεις ότι είσαι εκτός.
Άλσος Νέας Σμύρνης:  Κάθε μέρα κατακλύζεται από περιπατητές και δρομείς.
Πάρκο Τρίτση: Ένας τεράστιος και πολύ όμορφος χώρος
ΟΑΚΑ: Πρόκειται για μια διαδρομή που εμπνέει, αφού εκεί έχουν διεξαχθεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Υπάρχει άπλετος και καλής ποιότητας χώρος, γι’ αυτό και πολλοί δρομείς τον επιλέγουν
 
 
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ