Shedia

EN GR

27/11/2013

Out & About του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ
Νικολό Μακιαβέλι | Σελ. 176 | Μετάφραση: Ρήγας Καππάτος | Εκδόσεις Εκάτη 2013 | Τιμή: 10 ευρώ
Ένα κλασικό δοκίμιο αποφάσισε να βγάλει φέτος το καλοκαίρι ο Χρήστος Νικολάκης των Εκδόσεων Εκάτη. Ο «Ηγεμόνας» του Νικολό Μακιαβέλι είναι ένα σπουδαίο κείμενο, με τόση λογοτεχνική αξία όση και πολιτικοκοινωνική, που επανέρχεται στην επικαιρότητα φέτος που συμπληρώνονται 500 χρόνια από την πρώτη έκδοση του (το 1513 στη Φλωρεντινή Δημοκρατία). «Υπαίτιος» για αυτή την επαναγνωριμία με τον «Ηγεμόνα» των φοιτητικών μας χρόνων (όταν σπουδάζαμε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο) είναι ο μεταφραστής Ρήγας Καππάτος, μόνιμος συνεργάτης των εκδόσεων Εκάτη, παρόλο που ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ανάμεσα στις δεκάδες μεταφράσεις του από την ισπανική γλώσσα, βρίσκει κανείς και από την ιταλική, την οποία μιλάει άπταιστα.  Ο ίδιος, λοιπόν, μετέφρασε εκ νέου τον «Ηγεμόνα» (προηγούμενη μετάφραση της Ζώζης Ζωγραφίδου- Καραχάλιου για τις εκδόσεις Βάνιας και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»), έκανε σχόλια και έγραψε, ιδιαιτέρως κατατοπιστικά και περιεκτικά, πρόλογο και επίμετρο. Έτσι, μαθαίνουμε ξανά και ξανά τον «Ηγεμόνα», όπως και τα «γενέθλιά» του που ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν, και με αυτή την έκδοση σίγουρα θα μάθουν εμβριθώς.
 
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «MARTIN KIPPENBERGER: A CRY FOR FREEDOM»
 
 
Έκθεση με τίτλο «Martin Kippenberger: A Cry for Freedom» παρουσιάζει ο οργανισμός ΝΕΟΝ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 Αθήνα), από τις 10 Οκτωβρίου 2013 έως τις 26 Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται έργα του γερμανού καλλιτέχνη από τις συλλογές του Δ. Δασκαλόπουλου και του The Kippenberger Estate, υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά.Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kippenberger κατέστρωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων. Η δύναμή της μεγεθύνθηκε από τη μεθοδική και εσωτερικά εγγενή ανάγκη του να εκφράσει τον πόθο του για προσωπική ελευθερία μέσα στην καλλιτεχνική του δημιουργία, συγκεράζοντας, έτσι, τη ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο σ’ ένα συνεπές και συνεχές Gezamkunstwerk (Καθολικό Έργο Τέχνης). Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kippenberger ήταν ικανός για ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες! Με γενναιότητα, πλοηγήθηκε σ’ αχαρτογράφητα νερά ανεξερεύνητων πεδίων ελευθερίας, μια επικίνδυνη αποστολή η οποία του κόστισε τον πρώιμο θάνατό του στην ηλικία των 44 ετών. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΠΑΙΔΙ THE CHRISTMAS FACTORY
 
 
Από τις 6 Δεκεμβρίου, στην Τεχνόπολις στο Γκάζι, έρχεται το «The Christmas Factory». Πρόκειται για ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο event που θα βάλει μικρούς και μεγάλους στο πιο φαντασμαγορικό εργοστάσιο παιχνιδιών που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το «The Christmas Factory» απλώνεται σε 25.000 τ.μ. ανοικτών και  στεγασμένων χώρων που θα γίνουν ο μεγαλύτερος πόλος έλξης τα φετινά Χριστούγεννα. Ο Αϊ-Βασίλης, παρέα με τα χαρούμενα ξωτικά του, ανοίγει τη μεγάλη και ζεστή αγκαλιά του για τους επισκέπτες που θα τον ακολουθήσουν στο ονειρεμένο «Εργοστάσιο Χριστουγέννων», για ένα μήνα, από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χριστουγεννιάτικο περιβάλλον, οι επισκέπτες  απολαμβάνουν τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά που στεγάζεται μέσα σε υπέροχα ξύλινα σπιτάκια. Εκεί, θα βρουν μοναδικές προτάσεις αγορών σε μεγάλη ποικιλία. Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της αγάπης, ο Αϊ-Βασίλης του «The Christmas Factory» ζητάει από τους μικρούς του φίλους να φέρουν μαζί τους όσα παλιά παιχνίδια, βιβλία ή ρούχα δεν χρειάζονται, για να τα μοιράσει σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη, ώστε όλα τα παιδιά να νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων. Το «The Christmas Factory» υποστηρίζει έμπρακτα το σύλλογο «Φλόγα» και τα «Παιδικά Χωριά SOS». Είσοδος ελεύθερη.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ OPERA CHAOTIQUE
 
 
Οι Opera Chaotique παρουσιάζουν ένα νέο show με τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ στο Faust (Καλαμιώτου 11 Αθήνα), κάθε Τετάρτη από τις 16 Οκτωβρίου 2013. Φιλοσοφία και σεξ, κοινωνικές και πολιτικές ουτοπίες μέσα από μια σουρρεαλιστική  ιστορία με χιούμορ. Οι Opera Chaotique παρουσιάζουν ένα νέο εναλλακτικό vaudeville, πότε λαμπερό και πότε σκοτεινό, αιχμηρό και επαναστατικό. Με την γνωστή αισθητική που τους χαρακτηρίζει, οι Tenorman & Voodoo Drummer αναμειγνύουν διαφορετικά είδη τέχνης μεταξύ τους.  Η όπερα συναντάει το punk, η τζαζ αναμειγνύεται με την αφρικανική κουλτούρα. Πρωτότυπες συνθέσεις με μελοποιήσεις ποιημάτων και γραπτών των Ντε Σαντ, Σαίξπηρ και Ε.Α. Πόε, ιδιαίτερες διασκευές, σε ένα χαοτικό show. Ώρα έναρξης: 22.30. Εισιτήρια: 8 ευρώ (τραπέζι), 5 ευρώ (όρθιος).
 
ΧΟΡΟΣ 10CM UPDATED
 
 
Η χοροθεατρική παράσταση «10cm updated» από τη θεατρική ομάδα Patari Project ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιπροσωπεύοντας την τεχνική «platform». Το σκηνικό δημιουργούν οκτώ ηθοποιοί σε τρεις εξέδρες, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μουσική επένδυση, τους ήχους και τα οπτικά «εφέ» της παράστασης με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους. Συνολικά, τρεις άντρες, τρεις εποχές, τρεις διαφορετικές και, ταυτόχρονα, ίδιες ιστορίες... Οι δεκαετίες του ’30, του ’60 και το σήμερα ζωντανεύουν μέσα από το θέατρο. Κι όλα αυτά... 10 cm up από το έδαφος. Σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου. Παίζουν οι: Μαριάννα Βαρβιάνη, Γιάννης Γιαννούλης, Γιάννης Διαμαντής, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Αγγελική Μαχαίρα, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου, Υβόννη Τζάθα. Στο Θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 Γκάζι). Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22.00. Κάθε Παρασκευή στις 23.00. Έως τις 3 Ιανουαρίου 2014. Διάρκεια: 60 λεπτά. Εισιτήρια: 12, 10 και 8 ευρώ.
 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
 
Ο β’ κύκλος των «ιδιαίτερων» παρουσιάσεων βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής (Αλέκου Κοντόπουλου 13), με την επιμέλεια του Γιώργου Βιδάλη, στη σειρά «Λογοτεχνικά Ταξίδια», είναι αφιερωμένος στο τόσο πολύτιμο στη ζωή μας γέλιο. Η «μουσική της ψυχής» μέσα από τις σελίδες και τις τέχνες, το θέατρο, τη γελοιογραφία, τα κόμικς κ.ά. Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για το βιβλίο του «Προσωπολατρία» (Εκδόσεις Nόηση). Ξεκινώντας  από το ομώνυμο βιβλίο του για αξιοσημείωτες θεατρικές μορφές, ο γνωστός φιλόλογος,  ποιητής και κριτικός θεάτρου θα μιλήσει  για την κωμωδία, τη σάτιρα και  την επιθεώρηση στην Ελλάδα (κυρίως από τη μεταπολεμική εποχή έως τις μέρες μας). Θα ακολουθήσει ένα  θεατρικό δείγμα της σπονδυλωτής σάτιρας  «Τα ραδίκια… ανάποδα». Θα παίξει επιτόπου  ο Γιώργος Γαλίτης, που την έχει γράψει και πρωταγωνιστεί ο ίδιος, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Πρόκειται για σκετς… επικήδεια όπου διακωμωδούνται σύγχρονοι νεοέλληνες και καταστάσεις που μας οδήγησαν στην κρίση. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Βιογραφική | Έγχρωμη | Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον | Σενάριο:Τζος Σίνγκερ | Διάρκεια: 128 λεπτά | Παραγωγή: ΗΠΑ, Βέλγιο
Το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που προκάλεσε το Wikileaks έχει εμπνεύσει το σενάριο σε ένα από τα πιο αναμενόμενα δραματικά θρίλερ της χρονιάς. Ένας από τους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (τηλεοπτική σειρά «Sherlock», «Rush», «12 years a slave»), θα υποδυθεί το πολυσυζητημένο πρόσωπο της τελευταίας διετίας, τον Τζούλιαν Ασάνζ. H ταινία επικεντρώνεται στον Τζούλιαν Ασάνζ ως προσωπικότητα και στο ξεκίνημα της ιστοσελίδας WikiLeaks μέχρι τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Στάνλεϊ Τούτσι, Λόρα Λίνεϊ, Ντάνιελ Μπρουλ, Άντονι Μακί κ.ά. Στους κινηματογράφους από τις 28 Νοεμβρίου.
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ
Κωμωδία | Σκηνοθεσία-Προσαρμογή: Δημήτρης Γιαμλόγλου | Κείμενο: Γιασμίνα Ρεζά | Διάρκεια: 90 λεπτά | Θέατρο 104
Η φημισμένη κωμωδία «Ο Θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά παρουσιάζεται από τις 13 Δεκεμβρίου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 (Ευμολπιδών 41 Γκάζι) για λίγες παραστάσεις. Τι συμβαίνει όταν δύο ζευγάρια σοβαρών και καλλιεργημένων γονέων συναντιούνται για να λύσουν μια παρεξήγηση ανάμεσα στα παιδιά τους; Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στην ενηλικίωση και την παιδικότητα; Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου και η Square Theatre Company, επιμένοντας στην κωμική/σατιρική γραμμή του πρωτότυπου κειμένου, προσεγγίζουν τους ήρωες και το έργο με κέφι και γνήσια διάθεση για παιχνίδι, παρουσιάζοντας μια καθαρόαιμη κωμωδία. «Η Ρεζά γράφει μια κωμωδία με έντονη κριτική διάθεση και σαρκασμό απέναντι στο καθώς πρέπει και τον αστικό πολιτισμό, ψάχνοντας, με υπόγειο τρόπο, τι είναι αυτό που κατά βάθος συνδέει τέσσερα εμφανώς στερεοτυπικά πρόσωπα, απόλυτα αναγνωρίσιμα και από το ελληνικό κοινό», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Πρωταγωνιστούν οι: Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Γιάννης Λασπιάς, Αργύρης Θανάσουλας. Ώρας έναρξης: 21:15. Εισιτήρια: 12 και 10 ευρώ.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ