Shedia

EN GR

27/11/2013

Η µάχη της φάτνης, του Σέργιου Μήλη

Μια μικρή πλατεία του Λος Άντζελες μεταβλήθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πιστών και απίστων, με τις δημοτικές αρχές σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου!
 
Για πάνω από 60 χρόνια, τις μέρες αυτές, το μικρό πάρκο κατακλύζεται από φάτνες-δημιουργήματα των εκκλησιών της περιοχής, που θέλουν να στείλουν, μέρες που είναι, το μήνυμα αγάπης του Κυρίου. Επί δεκαετίες, πιστοί και λιγότερο πιστοί περπατούν νωχελικά στα μονοπάτια ανάμεσα στις φάτνες, με τα παιδιά να βγάζουν τις φωτογραφίες τους και να απολαμβάνουν, περισσότερο απ’ όλους, την ατμόσφαιρα.
 
Πρόπερσι, όμως, το σκηνικό άλλαξε δραματικά και ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση πιστών-άθεων προστέθηκε  στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 
Για την ακρίβεια, από τα Χριστούγεννα του 2011, σε ένα μικρό πάρκο απέναντι από την παραλία της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, ο επονομαζόμενος «πόλεμος των Χριστουγέννων» απέκτησε ένα νέο μέτωπο.
 
Ομάδες αθεϊστών εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την αποκλειστική χρήση του πάρκου από χριστιανικές οργανώσεις και διεκδίκησαν μέρος του χώρου, για τις ίδιες μέρες, επικαλούμενοι το αμερικανικό Σύνταγμα περί ισότητας, ίσων ευκαιριών κ.λπ. κ.λπ. 
 
Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν είχαν επιλογή. Έπρεπε να φανούν δίκαιοι και να σεβαστούν εξίσου όλους τους πολίτες, όλες τις απόψεις. Αυτό προβλέπει, άλλωστε, και το Σύνταγμα.
 
 
Στην κληρωτίδα!
 
Έτσι, οι 21 συνολικά διαθέσιμοι χώροι του πάρκου επί της Ocean Avenue μπήκαν σε κληρωτίδα. Σε μια κληρωτίδα όπου υπήρχαν τα ονόματα των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων μαζί με εκείνα ενώσεων άθεων πολιτών. 
 
Και τα έφερε έτσι η ζωή που οι ενώσεις των άθεων ήταν οι τυχεροί , αφού «κέρδισαν» τους 18 από τους 21 χώρους! Ένας άλλος χώρος κληρώθηκε να παραχωρηθεί σε μια εβραϊκή οργάνωση και, έτσι, η ιστορία της Γέννησης του Ιησού που, μέχρι πρόπερσι, απλώνονταν σε 14 θέσεις έπρεπε, πλέον, να στριμωχθεί σε δύο. Βάσανο!
 
Ακόμα πιο βασανιστικό για τους πιστούς, όμως, ήταν ότι δίπλα από τη φάτνη και την αφήγηση της ιστορίας της Γέννησης, υπήρχαν περίπτερα με σλόγκαν όπως «Ειρήνη στον Κόσμο», αλλά, κυρίως, με μηνύματα όπως  «Τριάντα επτά εκατομμύρια Αμερικάνοι ξεχωρίζουν τι είναι μύθοι όταν τους αντιληφθούν. Εσύ τι μύθους βλέπεις;».
 
Η ιστορία, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Από το 2011 και μετά, υπάρχει μια μόνιμη διαμάχη για το θέμα, η οποία άλλοτε λαμβάνει χώρα στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης της πόλης και άλλοτε στα δικαστήρια. Το 2012, το συμβούλιο της πόλης, αποφάσισε να απαγορεύσει οποιαδήποτε εκδήλωση στο πάρκο. 
 
Ούτε φάτνες ούτε περίπτερα και μπάνερ με μηνύματα. Οι πιστοί ήταν υποχρεωμένοι, αν ήθελαν να συνεχίσουν την παράδοση, να μεταφερθούν σε ιδιωτικό χώρο. 
 
Οι χριστιανοί πήραν λίγο κουράγιο όταν το συμβούλιο της πόλης, παράλληλα με την απόφαση που πήρε να απαγορεύσει τις φάτνες με ομοιώματα, τους έδωσε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν μια μικρή, τρίωρης διάρκειας αναπαράσταση της φάτνης και της Γέννησης του Ιησού!  Είχαν μια ελπίδα και για κάτι παραπάνω. 
 
Όμως, ο ομοσπονδιακός δικαστής, με μια οριστική και τελεσίδικη απόφαση, δικαίωσε την άποψη του συμβουλίου της  Σάντα Μόνικα. Ο δημόσιος χώρος έπρεπε να μείνει μακριά από τη θρησκευτική διαμάχη, τα θρησκευτικά έθιμα, δε, είναι ιδιωτική υπόθεση
.
Ο Ντέιμον Βιξ, μέλος του Ιδρύματος για την Απελευθέρωση από τη Θρησκεία (Freedom from Religion Foundation), ήταν αυτός που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια την καμπάνια κατά του εθίμου με τις φάτνες, διεκδικώντας το δικαίωμα να στήσει δίπλα σε αυτές το δικό του περίπτερο. 
 
Σήμερα, αισθάνεται δικαιωμένος: «Είχε έρθει η ώρα η πόλη να πάρει θέση. Αυτό που γινόταν ήταν μια καταφανής παραβίαση του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, αρχή πάνω στην οποία χτίστηκε αυτή η χώρα». 
 
Ασύμμετρος πόλεμος!
 
Σύμφωνα με μια περσινή μελέτη του Φόρουμ για τη Θρησκεία και τη Δημόσια Ζωή, οι Αμερικανοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα δεσμό με κάποια θρησκεία αυξήθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια από 15% σε 20%. Σε αυτούς, εκτός από τους άθεους, περιλαμβάνονται και αρκετοί που δηλώνουν ότι πιστεύουν στο Θεό, αλλά δεν ανήκουν σε κανένα θρήσκευμα.
 
Η μάχη, φυσικά, δεν τελείωσε. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενόψει των φετινών Χριστουγέννων, οι υποστηρικτές του εθίμου με τις φάτνες προσέφυγαν στο εφετείο, διεκδικώντας και πάλι τη χρήση του πάρκου, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. Ο Γουίλιαμ Μπέκερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους πιστούς, δεν αντιμετώπισε και πολύ ψύχραιμα τις αλλεπάλληλες αρνητικές δικαστικές αποφάσεις: «Πρόκειται για μια μορφή ασύμμετρου πολέμου. Οι άθεοι είναι μισαλλόδοξοι κι έχουν μια τοπική κυβέρνηση που τους υποστηρίζει. Ζούμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Σάντα Μόνικα!».
 
Ο αρχισυντάκτης της «Σάντα Μόνικα Ντείλι Πρες», Ντανιέλ Αρτσουλέτα, εκτιμά ότι αυτή η ιστορία έφερε σε αντιπαράθεση τις φιλελεύθερες ιδέες που εισρέουν στην πόλη με τις καθολικές της ρίζες και το συντηρητικό της πνεύμα. «Η ειρωνεία είναι ότι πολύς κόσμος έβλεπε την αναπαράσταση της Γέννησης του Ιησού ως κάτι επιδεκτικά φτηνό και χωρίς γούστο, μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε».
 
Σταμάτησε; Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η απάντηση είναι ναι, αλλά η μάχη της φάτνης δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα. Τα Χριστούγεννα του 2014 δεν είναι και τόσο μακριά.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ